top of page

Ο Ιαπωνολόγος Σανταίος Γεώργιος Ξυμιτίδης: ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΜΟΡΦΗ ΠΟΝΤΙΟΥ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ τ. ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ


Αναδημοσίευση από το περιοδικό "Πόντος" www.pontos.info

Η διατριβή του “Ανασκόπηση της ιστορίας της σύγχονης ιαπωνικής λογοτεχνίας 1868-1906” έλαβε Χρυσό μετάλλιο και εκδόθηκε ως βιβλίο το 1909

Ο Ιαπωνολόγος Γεώργιος Γ. Ξυμίντωβ γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου 1877 στο χωριό Ιραγκά της Επαρχίας Τυφλίδος. Ο πατέρας του, Γεώργιος Ιωάννοβιτς (του Ιωάννη) χειροτονήθηκε Ιερέας απο τον Μητροπολίτη της Τραπεζούντας το 1857, στη συνέχεια το 1868 έφτασε στη Γεωργία απο το χωριό Τερζάντων Σάντας Τραπεζούντας γνωστός ως «παπας Γεώγιος Ξυμίτ», μαζί με τους ενορίτες και το 1874 διορίζεται ως ιερέας στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία της ενορίας του χωριού Ιραγκά της επαρχίας Τυφλίδος. Ο Γεώργιος Γ. Ξυμίντωβ ήταν ο μικρότερος από τα επτά παιδιά του ιερέα. Αποφοίτησε από την θρησκευτική σχολή, ύστερα απο το 1896 εως 1903, σπούδασε στο Θεολογικό Ίδρυμα στην Τυφλίδα (Τιφλις). Σε κείνα τα χρόνια η διδασκαλία εκεί διεξήχθη στα ρωσικά. Λόγω κακής σχέσης με τον πρύτανη, η ζωή του Γ. Γ.Ξυμίντωβ στο Ίδρυμα δεν ήταν εύκολη, παρ΄ όλα αυτά αποφοίτησε από αυτό με καλή επίδοση.

Μέτα την αποφοίτηση από το Θεολογικό Ίδρυμα, ο Ξυμίντωβ αφήνει την Τυφλίδα και το ίδιο 1903 έτος εισέρχεται στο νεοσύστατο Ινστιτούτο της Ανατολής στο Βλαδιβοστόκ.

Η Ρωσία τότε προετοιμαζόταν να αναπτύξει τις μακρινές ανατολικές περιοχές της και οι απόφοιτοι του Ινστιτούτου έπρεπε να υπηρετούν στα διοικητικά και έμπορο-βιομηχανικά κέντρα της ανατολικής Ρωσίας. Κατά την διάρκεια των διακοπών ο Γεώργιος Γ.Ξυμίντωβ, όπως και οι άλλοι φοιτητές, πήγε για εξάσκηση στο εξωτερικό: πρώτα στην Ούγκρα (Μογγολία, νυν Ουλάν Μπατόρ), μετά στο Τόκιο, στο Πανεπιστήμιο ξένων γλωσσών του Τόκιο.

Πήρε χρυσό μετάλλιο Η διατριβή του “Ανασκόπηση της ιστορίας της σύγχονης ιαπωνικής λογοτεχνίας 1868-1906” έλαβε Χρυσό μετάλλιο και εκδόθηκε ως βιβλίο το 1909 στο Χαμπάροφσκ, πουλήθηκε σε βιβλιοπωλεία όχι μόνο στη Άπω Ανατολή αλλά και στην Πετρούπολη. Προκάλεσε αμέσως το ενδιαφέρον του ρωσικού αναγνωστικού κοινού, για παράδειγμα, την ίδια χρονιά (1909) ο συγγραφέας Μαξίμ Γκόρκι το παρήγγειλε για τον εαυτό του. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970, παρέμεινε η μοναδική μελέτη στα ρωσικά που ήταν ειδικά αφιερωμένη στην ιαπωνική λογοτεχνία εποχής Μεϊτζί (Meiji). Για τον σύγχρονο ιαπωνολόγο πολλά συμπεράσματα του συγγραφέα και τα αναφερόμενα απο αυτόν λογοτεχνικά και ιστορικά γεγονότα αποδείχτηκαν ενδιαφέροντα, καινούρια και ουσιώδης.

Μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων στο Ινστιτούτο της Ανατολής στο ιαπωνικό-κινέζικο τμήμα, ο Γεώργιος Ξυμίντωβ, στις 11 Φεβρουαρίου 1909, διορίστηκε στην υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, ως μεταφραστής της κινέζικης γλώσσας, στο γραφείο του Γενικού Κυβερνητή του Πριαμούρσκ στο Χαμπάροφσκ. Στις 19 Οκτωβρίου 1909 πήρε μετάθεση, ως μεταφραστής της ιαπωνικής γλώσσας υπό τη διοίκηση του συνοριοφύλακα της περιφέρειας Αμούρ, στην πόλη Μπλαγκοβέσενσκ. Ωστόσο, η πορεία της ζωής του τελείωσε απότομα: 11 Μαρτίου 1910 απεβίωσε ξαφνικά από την ελονοσία σε ηλικία 33 ετών.

Η Ρωσία εξακολουθεί να εκτιμά το έργο του για την ιστορία της ιαπωνικής λογοτεχνίας, το οποίο έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη Ρωσικής Ιαπωνολογίας.

http://japanjournal.ru/images/js/2019/js_2019_1_111-134.pdf http://japanjournal.ru/

Ερμακόβα Λ.Μ. Ξυμίντωβ Γ.Γεώργιος και “Το δοκίμιο ιστορίας της Σύγχρονης Ιαπωνικής Λογοτεχνίας 1868-1906 (Από την Ιστορία Ιαπωνικών Σπουδών της Ρωσίας)” Περιοδικό“Ιαπωνικές Μελέτες”. 2019. Ν1. Σελ.111-134 <<Electronic academic journal «Japanese Studies in Russia>> Ιδρυτές: Ινστιτούτο Άπω Ανατολής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (Μόσχα), ΠανΡωσική Ένωση Ιαπωνολόγων (Μόσχα). Institute of Far East Studies of the Russian Academy of Sciences (IFES RAS) Το άρθρο γράφεται με βάση τα εγγραφα των τριών Αρχείων της Άπω Ανατολής και του Κρατικού Ιστορικού Αρχείου της Γεωργίας, καθώς και βάσει άλλων πηγών. Συγγραφέας: Λ. Μ. Ερμακόβα, Διδάκτορας Φιλολογίας, Ομότιμος Καθηγητής(Professor Emeritus) του Πανεπιστημίου Ξένων Γλωσσών του Κόμπε(Ιαπωνία) Kobe City University of Foreign Studies . Mail: lermakova@gmail.com

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page