top of page
kentriki-1.jpg

Πρόγραμμα  5νθήμερης πασχαλινής εκδρομής σε Μάνη, Πελοπόννησο – Πάσχα  2023

15 - 19 Απριλίου

275 € το άτομο

-Θα συμμετέχουμε στην "Τράπεζα", εκδήλωση που οργανώνει η αδελφότητα Κομνηνών Στεφανόπουλων, όπου αναβιώνει μία εορτή των αυτοκρατόρων Κομνηνών της Τραπεζούντος με ιστορία 800 ετών!

-Πασχαλινές γεύσεις με αρνιά και σούβλες στην ορεινή Αρκαδία.

-Επίσκεψη στην αρχαία Τραπεζούντα, στο μεγαλύτερο θέατρο του αρχαίου ελληνικού κόσμου, στην αρχαιότερη πόλη του κόσμου, κατά τον Παυσανία

-Στον μεγαλοπρεπή βυζαντινό Μυστρά, την υπέροχη βυζαντινή καστροπολιτεία, την καλύτερα σωζόμενη βυζαντινή πολιτεία στον ελλαδικό χώρο.

-Στις αρχαίες Μυκήνες. Οι «Πολύχρυσες Μυκήνες», το βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα, που πρώτος ύμνησε ο Όμηρος στα έπη του και είναι το σημαντικότερο και πλουσιότερο ανακτορικό κέντρο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα. 

-Γνωριμία με την τοπική γαστρονομία και την παραδοσιακή κουζίνα με πασχαλινό γεύμα στη κτήμα "Αρκαδιανή" στο χωριό Ψάρι και στο φημισμένο εστιατόριο «Ζέρζοβα» στην ορεινή Αρκαδία.

Και πολλά ακόμη!

Συμμετοχή απο Αθήνα, Βόλο, Κατερίνη και σε όλη την διαδρομή από Θεσσαλονίκη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σάββατο 15 Απριλίου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Αρκαδία - Αρχαία Τραπεζούντα

 

Αναχώρηση από την Θεσσαλονίκη νωρίς το πρωί γιατί μας περιμένει ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εμπειρίες, ιστορία, πολιτισμό και ελληνικό Πάσχα με ...σούβλες!

Στάση στην Αθήνα για να παραλάβουμε τους Αθηναίους φίλους μας. (συνάντηση στην Λεωφόρο Αθηνών στα Γκούντις, Χαϊδάρι.). Σύντομος αυτοσχέδιος  χορός υπό τους ήχους της λύρας για …καλωσόρισμα.

Μετά από στάσεις για καφέ και φαγητό  φθάνουμε στην περιοχή της  Μεγαλόπολης Αρκαδίας όπου θα δούμε την αρχαία Τραπεζούντα και την ομώνυμη λίμνη Τραπεζούντα (την νεώτερη λίμνη της Ελλάδας), που δημιουργήθηκε πρόσφατα από έργα της ΔΕΗ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύμφωνα με τον Παυσανία,  Όταν ο Επαμεινώνδας από την Θήβα, , το 370 π.χ.,  ίδρυσε την Μεγαλόπολη για να αποτελέσει το αντίπαλο δέος της Σπάρτης και την εποίκισε με κατοίκους άλλων Αρκαδικών πόλεων, οι Τραπεζούντιοι αρνήθηκαν να πάνε, και αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν με πλοία στην Τραπεζούντα. "...ἀναπλεύσαντας ναυσὶν ἐς τὸν Πόντον συνοίκους ἐδέξαντο μητροπολίτας τ' ὄντας καὶ ὁμωνύμους οἱ Τραπεζοῦντα ἔχοντες τὴν ἐν τῷ Εὐξείνῳ...." (Παυσανία Αρκαδικά).

Το βράδυ θα παρακολουθήσουμε την λειτουργία της Ανάστασης.

Αμέσως μετά ακολουθεί η παραδοσιακή μαγειρίτσα και σούβλες σε παραδοσιακό κέντρο της περιοχής.

Διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία "Λητώ" και «Λύκαιον» της Μεγαλόπολης.

 

Κυριακή 16 Απριλίου Πάσχα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

 

Επισκέψεις στα κυριότερα αξιοθέατα της περιοχής:

 

 

 

 

 

 

Το μεγαλύτερο θέατρο του αρχαίου ελληνικού κόσμου

Το θέατρο Μεγαλόπολης ήταν το μεγαλύτερο του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Αποτέλεσε σπουδαίο πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο τον 3ο αιώνα π. Χ. για την Μεγάλη Πόλη και το Αρκάδων Κοινό μαζί με το Θερσίλειο βουλευτήριο, την Αγορά, τα Ιερά, τη Φιλίππειο Στοά.  Κατασκευάστηκε από τον Αργείτη Πολύκλειτο λίγο μετά το 370 π.χ. Το κοίλο είχε διάμετρο 145 μ., ενώ η ορχήστρα του 30 μ. περίπου. Θεωρείται ότι το κοίλο περιελάμβανε δύο διαζώματα, με 20 σειρές εδωλίων στα δύο κατώτερα μέρη του και 17 στο ανώτερο μέρος.

Υπολογίζεται πως η χωρητικοτητά του ήταν 18.200 θεατές περίπου.

 

Η " παλαιότερη πόλη του κόσμου"
 

Η ιστορία όμως του πολιτισμού της περιοχής ξεκινά αρκετές χιλιάδες χρόνια πριν (10.000 - 8.000 π.Χ.) στο σημείο της σημερινής Λυκόσουρας. Την πρώτη πόλη που είδε ο ήλιος, παλιότερη όλων των πόλεων σε γη και νησιά, όπως έγραψε ο Παυσανίας στα Αρκαδικά [...πόλεων δέ, ὁπόσας ἐπὶ τῇ ἠπείρῳ ἔδειξε γῆ καὶ ἐν νήσοις, Λυκόσουρά ἐστι πρεσβυτάτη, καὶ ταύτην εἶδεν ὁ ἥλιος πρώτην...].

 

Πασχαλινό τραπέζι

 

Μεσημέριασε και στο κτήμα  "Αρκαδιανή" στο χωριό Ψάρι, οι ιδιόκτητες ετοιμάζουν για μας ένα υπέροχο πασχαλινό γεύμα με αρνί στον φούρνο και σούβλα κοκορέτσι. Τυριά της περιοχής, σαλάτες με λαχανικά από τον κήπο της Αρκαδιανής, ψωμί ζυμωμένο από τους ίδιους και ψημένο στον φούρνο τους. Ποντιακό γλέντι με λύρα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εμπνευστής του κτήματος  "Αρκαδιανή είναι ο επιχειρηματίας Μάκης Παπούλιας, που συμμετέχει εθελοντικά μαζί με μια ομάδα ατόμων που κατάγονται από το χωριό. Ολα ξεκίνησαν από τις άκρως επιτυχημένες εκδηλώσεις «Οι νοστιμιές των γιαγιάδων», που διοργάνωνε ο Aθηναϊκός σύλλογος μία φορά τον χρόνο. Εκεί μαγείρευε όλο το χωριό και πούλαγε σπιτικά προϊόντα σε 2.000 επισκέπτες. Βλέποντας τον κόσμο να λατρεύει αυτά τα προϊόντα, σκεφτήκαν ότι πρέπει να κάνουν κάτι για να μένουν τα παιδιά στον τόπο τους, και να αποπειραθούν μια επιχειρηματική δραστηριότητα. Αγόρασαν ένα οικόπεδο 10 στρεμμάτων και ξεκίνησαν να συγκροτούν τα κτίρια από πέτρα και ξύλο, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στο ύφος του χωριού. Έτσι δημιουργήθηκε η Αρκαδιανή, μια εταιρεία που αποτελείται από έξι νέους ανθρώπους, συντοπίτες, δίνοντας ζωή σε ένα έρημο μέχρι τότε χωριό, που περιλαμβάνει τον πλούτο προϊόντων και υπηρεσιών. Παράγουν, συσκευάζουν, μεταπωλούν ντόπια προϊόντα αλλά και μαγειρεύουν.

Η Αρκαδιανή περιλαμβάνει:

-Έναν μεγάλο όμορφο χώρο, με βεράντες και καταπληκτική θέα ου φιλοξενεί το Εστιατόριο «Οι νοστιμιές της γιαγιάς», όπου σερβίρεται σπιτικό φαγητό, με αγνά υλικά, που παράγονται, ανάλογα με την εποχή.

-Το περιβόλι και τον Λαχανόκηπο της Αρκαδιανής – έναν μεγάλο κήπο δυόμισι στρεμμάτων, περιτριγυρισμένο από δέντρα και παρτέρια με λουλούδια.

-Μια Βιοτεχνία που παράγει είδη εξαιρετικών, αγνών προϊόντων, με πρώτες ύλες από τους παραγωγούς της περιοχής, εφαρμόζοντας παραδοσιακές συνταγές.

-Την Βιβλιοθήκη με 650 σπάνια βιβλία μαγειρικής του 19ου αιώνα και εκατοντάδες σχετικά έγγραφα και ντοκουμέντα, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν σημαντική πηγή έρευνας και μελέτης.

-Μουσειακός χώρος έκθεσης σκευών και μικροεργαλείων κουζίνας από το 1900.

-Τους Ξυλόφουρνους, να μαθαίνουν να ψήνουν ψωμί με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο.

-Το σπαρμένο σιτάρι για να ξεκινήσει από εκεί και να μάθει την ιστορία του ψωμιού από το χωράφι στο τραπέζι του φαγητού.

-Την πρότυπη μονάδα προβάτων όπου παίρνουν το γάλα και παρασκευάζουν τα ζυμαρικά.

Δείτε εδώ περισσότερα για την "Αρκαδιανή"

 

Αργά το απόγευμα αναχώρηση για το Γύθειο, ελεύθεροι για βόλτα στην γραφική παραλία του Γυθείου και στην πληθώρα των μαγαζιών του. Διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο Πάνθεον.

 

 

Δευτέρα 17 Απριλίου - 2η ημέρα Πάσχα

ΜΑΝΗ – Στα ίχνη των Κομνηνών - «ΤΡΑΠΕΖΑ» ΚΟΜΝΗΝΩΝ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αναχώρηση για το Οίτυλο εκκλησιασμός και ξενάγηση στα  ίχνη των Κομνηνών από εκπροσώπους της αδελφότητας Κομνηνών  Στεφανόπουλων.

7.30 – 10:30 Εκκλησιασμός  στον  Αγ. Γεώργιο

10:30-11:30 περιφορά Εικόνων και Λαβάρων στην συνοικία των Κομνηνών. Απαγγελία ακριτικών ποντιακών τραγουδιών με την συνοδεία λύρας.

11:30-12:00  προσφορά των Βυζαντινών διπλωτών πλακούντων κοινώς διπλών.

12:00-13:00  ουζάκι και καφές στα καφενεία και επικοινωνία με τους Κομνηνούς.

Μετάβαση στον χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί η αναβίωση της «Τράπεζας» των Κομνηνών *.

13:30- 14:00 Έλευση στον  χώρο της Τράπεζας

14:00-14:45 Ευλογία του Σεμίδαλη άρτου από τον Ιερέα και μοίρασμα των τεμαχίων  στους αρχηγούς (γέροντες) κάθε κλάδου των Κομνηνών, του αρχηγού  της συντροφίας των Κομνηνών,  των αρχηγών των υπολοίπων γενών του Οιτύλου, των αδελφών της Ελληνικής αποικίας του Cargese και του αρχηγού  των επισκεπτών μας Ποντίων καθώς και του πρόεδρου κάθε ποντιακού συλλόγου που θα παραβρίσκεται. Στα τραπέζια που θα έχουν στρωθεί  υπάρχουν  πολλά είδη Δουλκίων που ονομάζονται με τον γενικό όρο Πρόφαγον.

15:00-15:45 Καλωσόρισμα πρωτόγερου και απονομή τιμητικών διπλωμάτων και επαίνων. Χαιρετισμός του εκπροσώπου των επισκεπτών.

Κατά την ώρα των ομιλιών σερβίρεται  το Άριστον Γεύμα.

Και τέλος  ακολουθούν τα νωγαλεύματα.

 

Το βράδυ ελεύθερο για Βόλτα στο μαγευτικό Γύθειο.

 

Τρίτη 18 Απριλίου

Γύθειο – «Ζέρζοβα»  –Τρίπολη -  Ναύπλιο

 

Το πρωί αποχαιρετούμε τους αδελφούς μας Κομνηνούς Στεφανόπουλους  και  κατευθυνόμαστε  προς την Σπάρτη όπου Θα επισκεφθούμε τον φημισμένο Μυστρά.

 

Μετά το τέλος της περιήγησης θα κατευθυνθούμε προς  την πανέμορφη και ιστορική Δημητσάνα για να δούμε, μεταξύ άλλων, το Κρυφό Σχολειό.

Εκεί κοντά, στο παραδοσιακό πολυδιαφημισμένο παραδοσιακό εστιατόριο «Ζέρζοβα» μας περιμένουν ο Γιάννης Αγγελακόπουλος και η σύζυγος του  Βαγγελιώ Μαυρίκη καθώς έχουν ετοιμάσει για μας ένα πασχαλινό παραδοσιακό τραπέζι με τοπικές γεύσεις και εδέσματα, χειροποίητα γλυκά και πίτες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Γιάννης και η οικογένεια του έχουν επισκεφθεί τον Πόντο σε ένα από τα ταξίδια μας και γνωρίζει πολύ καλά την ιστορία του Πόντου καθώς στο εστιατόριο του, σε περίοπτη θέση, δεσπόζουν βιβλία για τον Πόντο καθώς και το περιοδικό «Πόντος» στο οποίο, αν και δεν είναι Πόντιος, είναι συνδρομητής και το έχει σε τιμητική θέση. Ποντιακό γλέντι με λύρα.

Το περιοδικό «Γαστρονόμος» έχει ιδιαίτερο αφιέρωμα στο εστιατόριο με τίτλο: «Ζέρζοβα: αυτή είναι μία από τις καλύτερες ταβέρνες του Μοριά» Πατήστε εδώ για να το δείτε

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το απόγευμα επίσκεψη στην Τρίπολη, ξενάγηση στα κυριότερα αξιοθέατα και κατόπιν κατευθυνόμαστε στο Ναύπλιο. Πριν το Ναύπλιο κάνουμε μία μικρή στάση στο Αργος όπου θα μας υποδεχθεί  ο ποντιακός Σύλλογος Άργους για να βάλουμε λίγα λουλούδια, παρουσία του Δημάρχου Άργους,  στο πρόσφατα ανεγερθέν μνημείο Γενοκτονίας Ποντιακού ελληνισμού. Απαγγελία τραγουδιών Γενοκτονίας υπό τους ήχους της λύρας.

Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε στο Ναύπλιο, ελεύθερο απόγευμα για επισκέψεις στα αξιοθέατα του Ναυπλίου και βόλτα στους κεντρικούς δρόμους και την παραλία. Διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο Παρκ.

 

Τετάρτη 19 Απριλίου

Ναύπλιο – Μυκήνες - Αθήνα – Θεσσαλονίκη

 

 

 

 

 

 

 

Το πρωί επισκεπτόμαστε τις αρχαίες Μυκήνες, ξενάγηση  και κατόπιν παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής. Με στάση στην Αθήνα αλλά και πολλές στάσεις για καφέ και φαγητό επιστρέφουμε αργά το βράδυ στην Θεσσαλονίκη.

 

 

*Συμμετοχή στην γιορτή της «Τράπεζας» της αδελφότητας των Κομνηνών Στεφανόπουλων.

 

Οι απόγονοι των Κομνηνών αυτοκρατόρων της Τραπεζούντος συγκεντρώνονται στο Οίτυλο για να εορτάσουν την μεγάλη εορτή των προγόνων τους την «ΤΡΑΠΕΖΑ». Πρόκειται για μία γιορτή που εόρταζαν οι πρόγονοί τους Μεγάλοι Κομνηνοί πριν 800 χρόνια στην Τραπεζούντα και την έφεραν στο Οίτυλο όπου εορτάζεται από το 1535. Θα παραβρίσκονται και απόγονοι από τις ποντιακές οικογένειες των Μαυρουλάδων, των Καλομεράντων, των Δορανιτών και των Μελισουργών καθως και των Λασκαραίων και Ταυβουλάρηδων. θα έρθει και αντιπροσωπεία από τους Κομνηνούς από το Καργκέζε της Κορσικής. Η μεγάλη γιορτή των Κομνηνών Στεφανόπουλων ήταν η «Τράπεζα». Την εόρταζαν την δεύτερη ημέρα της Λαμπρής, συντρώγοντας όλοι σύμφωνα με την παράδοση της βυζαντινής “Τράπεζας” (εορταστικός δείπνος).

 

Την μεγάλη αυτή γιορτή των Κομνηνών την καθιέρωσε στο Οίτυλο, ο δευτερότοκος υιός του Αλεξίου Κομνηνού Στέφανος, εγγονός του Νικηφόρου, ο οποίος δια της ελεύσεως του στο Βίτυλο δημιούργησε τον “οίκο του Βιτύλου”. Μικρός ο Στέφανος μαγευόταν από τις ιστορίες που του έλεγε ο πάππος του Νικηφόρος για την μακρινή Τραπεζούντα.

 

Η ιστορία όμως που τον συνέπαιρνε περισσότερο ήταν η ιστορία της “Τράπεζας”, την οποία θέσπισε ο Αλέξιος μεγάλος Κομνηνός στα 1205 στην Τραπεζούντα. Λειτούργησε στην οικογένεια ως μηχανισμός σύνδεσης των μελών της, που είχαν καταφύγει στην Τραπεζούντα σαν φράγκεψε η Πόλη. Το ιστορικό της παρουσίας των Μεγάλων Κομνηνών και των απογόνων τους στην Μάνη θα παρουσιαστεί από τον εκπρόσωπο της αδελφότητας Κομνηνών Στεφανόπουλων κ. Γιάννη Κατσουλέα Κομνηνό ο οποίος θα μας ξεναγήσει στην γειτονιά των Κομνηνών καθώς και στα κυριότερα μνημεία που άφησαν στην Μάνη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ελάτε μαζί μας στην εκδρομή - δηλώστε συμετοχή

 

5ήμερη εκδρομή Πάσχα 2023

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ΠΟΝΤΟΣ” - ταξίδια “Τραπεζούς”

Λ. Δημοκρατίας 57 Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκη

 

Επικοινωνία για να κάνετε την κράτηση της θέσης σας για το ταξίδι:

τηλ. 2310-537290, 2310-698980 κιν. 6946-333578

 

trapezous@gmail.com

www.pontostravel.com

ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

275 € το άτομο σε 2κλινο

 

Σε μονόκλινο επιπλέον χρέωση 80 €

 

Στην τιμή περιλαμβάνονται:

· Η μεταφορά με λεωφορείο 

· 4 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία

· 4 πρωινά

· Οι περιηγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα με το πούλμαν του γραφείου μας, στη διάθεση σας καθ’ όλη την διάρκεια της εκδρομής

· Αρχηγός του γραφείου μας

· Φ.Π.Α.

· Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης

 

Στην τιμή δεν περιλαμβάνονται: Γεύματα, ποτά, φιλοδωρήματα, είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

20190403_134140.jpg
171fc14b49a79ea979710de5b3402b30_XL.jpg
ΑΡΚΑΔΙΑΝΗ.jpg
13131736_1403412023290610_6642810883180755451_o.jpg
ΜΥΣΤΡΑΣ.jpg
130112976.jpg
ΖΕΡΖΟΒΑ.jpg
ΜΥΚΗΝΕΣ ΠΥΛΗ ΛΕΟΝΤΩΝ.jpg
ΠΑΣΧΑ ΣΟΥΒΛΑ ΑΥΓΑ.jpg

Δηλώστε συμμετοχή

στην εκδρομή

  • ταξιδεύω στον Πόντο

Ευχαριτούμε για την εγραφή

bottom of page