top of page

Εκδρομή στον Πόντο - Παναγία Σουμελά  

Εκδρομή στον Πόντο 2024

ΟΔΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ 9 ημέρες  στον Πόντο - Παναγία Σουμελά

Αμάσεια, Σαφράμπολη, Κασταμονή, Σινώπη, Σαμψούντα, Κοτύωρα, Κερασούντα, Τραπεζούντα, Παναγία Σουμελά, Καρς, Σάντα, Κρώμνη, Ιμερα, Σταυρίν, λίμνη Σαράχο, Αργυρούπολη, Νικόπολη (Γαράσαρη), Απές, Ακ Νταγ Ματέν

 

Ελάτε μαζί μας στον Πόντο - Ελάτε μετ' εμάς σον Πόντον

2310-698980, 2310 5372906946333578
Οργάνωση: Εκδόσεις - ταξίδια "Τραπεζούς" 

Ταξίδια “Τραπεζούς” 

Λ. Δημοκρατίας 57 Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκη  

τηλ. 2310-698980 2310 537290, 6946333578

trapezous@gmail.com

ΜΗΤΕ 0933Ε60000239601

 

ΕΚΔΡΟΜΗ 9 ΗΜΕΡΩΝ

ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ

 

 

1η ΗΜΕΡΑ 11 Αυγούστου:

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΑΤΑΠΑΖΑΡ

Αναχωρούμε στις 5 το πρωί απέναντι από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλοίκης και ύστερα από στάση  για καφέ φθάνουμε στα σύνορα. Σύντομη στάση στα αφορολόγητα για αγορές και περνάμε τα σύνορα με κατεύθυνση την Κωνσταντινούπολη. Στην Πόλη φθάνουμε το απόγευμα,  περνάμε από την γέφυρα που ενώνει την Ευρώπη με την Ασία και βρισκόμαστε  στην Ασιατική Τουρκία.  Άφιξη στο Ατάπαζαρ όπου θα διανυκτερεύσουμε στο ξενοδοχείο SECKIN 3*. Το βράδυ ελεύθερο.

 

2η ΗΜΕΡΑ 12 Αυγούστου:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΑΜΑΣΕΙΑ

 

To πρωί, μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο, με στάσεις για καφέ ή φαγητό σε μεγάλα εμπορικά κέντρα που υπάρχουν στην διαδρομή,  περνάμε τα γεωγραφικά όρια του Πόντου και φθάνουμε στην Αμάσεια.

Στην  Αμάσεια, θα θαυμάσουμε τους λαξευτούς τάφους των Μιθριδατών, θα δούμε την πλατεία του ρολογιού τόπο μαρτυρίου για την ηγεσία του Πόντου. Το βράδυ βόλτα κατά μήκος του ποταμού Ιρι στα γραφικά δρομάκια με τα παραδοσιακά ελληνικά αρχοντικά που φωτίζονται την  νύχτα προσφέροντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα. Το βράδυ ελεύθερο. Διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο KAHRA 4 * στην Σούλοβα, στον δρόμο Αμάσειας -Σαμψούντας.

 

Προαιρετική εκδρομή σε Ακ Νταγ Ματέν, Απές, Σεβάστεια

 

(Από εδώ ξεκινάει η προαιρετική εκδρομή όσων θέλουν να επισκεφθούν χωριά ιδιαίτερης καταγωγής όπως Ακ Νταγ Ματέν, Απές, Σεβάστεια κ.α., με μικρό λεωφορείο).

 

3η ΗΜΕΡΑ 13 Αυγούστου:

ΑΜΑΣΕΙΑ - ΑΜΙΣΟΣ- ΚΟΤΥΩΡΑ (ΟΡΝΤΟΥ)

Το πρωί φθάνουμε στην Αμισό (Σαμψούντα). Περιήγηση  στην ελληνική γειτονιά με τα παλιά ελληνικά αρχοντικά, το Τσινέκειο Γυμνάσιο, το αρχοντικό του Πορλόγλου, παλιά αρχοντικά σπίτια που ανήκαν σε Έλληνες, αρχιτεκτονικά δείγματα της χρυσής εποχής και το αρχαιολογικό μουσείο. Επίσκεψη στους προϊστορικούς αρχαιολογικούς λόφους  της Αμισού.

Στην συνέχεια αναχωρούμε, περνάμε από την περιοχή των θρυλικών Αμαζόνων όπου υπάρχει σχετικό άγαλμα, την  Φάτσα, την Οινόη, και φθάνουμε  στα Κοτύωρα (Ορντού). Εκεί θα δούμε την εκκλησία της Υπαπαντής, την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, σήμερα θεατρική σκηνή, την Καρυπίδειο Σχολή.  Καθόμαστε  για φαγητό στην όμορφη παραλία ή, όσοι το επιθυμούν, παίρνουν το τελεφερίκ και ανεβαίνουν στο ψηλό  καταπράσινο βουνό πάνω από την πόλη και με θέα τον Εύξεινο Πόντο απολαμβάνουν τον καφέ τους.  Το βράδυ ελεύθερο.  Διανυκτέρευση με δείπνο στο ξενοδοχείο ANEMON 4 *. 

 

4η ΗΜΕΡΑ 14 Αυγούστου:

ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ

Διασχίζοντας παραλιακά τον Εύξεινο Πόντο και ατενίζοντας την θάλασσα στα αριστερά μας και δεξιά μας τι καταπράσινες πλαγιές των ποντιακών ορέων, περνάμε από πληθώρα πάλαι ποτέ ελληνικών πόλεων και φθάνουμε στην θρυλική πρωτεύουσα των Κομνηνών.

Ξενάγηση στα βυζαντινά  μνημεία της Τραπεζούντας,  και στα ελληνικά  επιβλητικά κτίρια που υπάρχουν στην πόλη. Φροντιστήριο Τραπεζούντος, βίλα Καπαγιαννίδη, κτίριο Μέριμνας Ποντίων κυριών, Αγία Σοφία Τραπεζούντος, Κάστρα των Κομνηνών, Άγιος Ευγένιος, Γυναικείο Μοναστήρι Θεοσκεπάστου κ.α

Διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο KTU.

 

5η ΗΜΕΡΑ 15 Αυγούστου:

ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ -  ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ

Το πρωί επισκεπτόμαστε την Παναγία Σουμελά και ανάβουμε κερί στον ειδικό χώρο που υπάρχει και παρακολουθούμε την θεία λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου.

Η μονή της Παναγίας Σουμελά ήταν το κέντρο όλου του Ορθόδοξου Λαού του Πόντου χάρη στα θαύματα της Παναγίας. Χάρη στις προσφορές και δωρεές του απλού λαού, αλλά και διαφόρων αυτοκρατόρων του Βυζαντίου και αργότερα αυτοκρατόρων της Τραπεζούντας η μονή ανακαινίσθηκε, κτίσθηκε ξενώνας τετραώροφος 70 δωματίων βιβλιοθήκη και γύρω από την Μονή ανοικοδομήθηκαν μικροί ναοί αφιερωμένοι σε διάφορους αγίους, αλλά και τείχος - οχυρό για την προστασία της Μονής από διάφορες επιδρομές.

Μετά το τέλος της λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά αναχωρούμε  για την Αργυρούπολη. Περνάμε από την ξακουστή Ζύγανα, από όπου πέρασαν οι Μύριοι του Ξενοφώντα, διασχίζουμε την πανέμορφη και καταπράσινη Ματσούκα, από το μαγευτικό Χαμψίκιοι και περνάμε στην επαρχία της Χαλδίας.

Στην Αργυρούπολη επισκεπτόμαστε την παλιά πόλη των Ελλήνων μεταλλουργών και το ονομαστό φροντιστήριο Αργυρούπολης.

 

(Προαιρετικές εκδρομές, με μικρά λεωφορεία, στις ιδιαίτερες πατρίδες όσων το επιθυμούν. Μία προαιρετική εκδρομή μπορεί να είναι στην ποντιακή αετοφωλιά, την ξακουστή Σάντα, με τις 7 ενορίες όπου θα αισθανθούμε, στο σχεδόν αμετάβλητο τοπίο, σαν να είμαστε την εποχή που ζούσαν εδώ οι πρόγονοι μας).

Επιστροφή στην Τραπεζούντα. Βράδυ ελεύθερο, Διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο KTU.

 

6η ΗΜΕΡΑ 16 Αυγούστου: 

ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ - ΛΙΜΝΗ ΣΑΡΑΧΟ (ΟΥΖΟΥΝΓΚΙΟΛ) ΟΡΝΤΟΥ (ΚΟΤΥΩΡΑ): 

Το πρωί επισκεπτόμαστε την λίμνη Σαράχο (Ουζούνγκιολ), στην περιοχή του Όφη ποταμού ανατολικά της Τραπεζούντας. Είναι μία πανέμορφη λίμνη σε καταπράσινα βουνά 1.100 μέτρα υψόμετρο όπου οι ντόπιοι κάτοικοι μιλούν ποντιακά και είναι πολύ φιλόξενοι. Φαγητό σε ποντιακό εστιατόριο με ποντιακές γεύσεις.

Αναχώρηση για τον δρόμο της επιστροφής.

Στάση στην Κερασούντα.  Στα χρόνια των Μεγάλων Κομνηνών, η Κερασούντα ήταν η δεύτερη σε σημασία πόλη της αυτοκρατορίας. Οι Έλληνες αποτελούσαν πάντοτε την πλειοψηφία των κατοίκων της Κερασούντος. Θα επισκεφθούμε την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου που σήμερα είναι μουσείο και φυσικά τα εξαιρετικά αρχοντικά που έχουν ανακηρυχτεί διατηρητέα.

Φθάνουμε και πάλι στην Ορντού (Κοτύωρα), ελεύθερο βράδυ στην πανέμορφη παραλία, διανυκτέρευση και δείπνο στο ξενοδοχείο ΑΝΕΜΟΝ 4*.

7η ΗΜΕΡΑ 17 Αυγούστου: ΟΡΝΤΟΥ - ΣΙΝΩΠΗ  - ΚΑΣΤΑΜΟΝΗ

Αναχωρούμε για την όμορφη Σινώπη όπου θα δούμε το αρχαιολογικό μουσείο με ελληνικές αρχαιότητες και εξαιρετικής τέχνης βυζαντινές εικόνες από χριστιανικές εκκλησίες, το άγαλμα του Διογένη του Σινωπέα, καθώς και τα παραθαλάσσια τείχη της πόλης. Γεύμα στην πανέμορφη παραλία της Σινώπης.

Στην διαδρομή περνάμε από την ηρωική Πάφρα με τις αμέτρητες ιστορίες ηρωικής αντίστασης. Αργά το απόγευμα φθάνουμε στην Κασταμονή, την πατρίδα των Κομνηνών. Διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο Armoni Park 4*

 

8η ΗΜΕΡΑ 18 Αυγούστου:  

ΣΑΦΡΑΝΜΠΟΛΗ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Το πρωί επισκεπτόμαστε τα κάστρα των Κομνηνών στην Κασταμονή.

Στην συνέχεια φθάνουμε την γραφική Σαφράνμπολη με τα πανέμορφα παραδοσιακά ελληνικά αρχοντικά. Ξενάγηση και βόλτα στα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια με τα παραδοσιακά σπίτια. 

Αναχωρούμε για την Πόλη, και αφού κάνουμε τις απαραίτητες στάσεις, φθάνουμε αργά το απόγευμα στην βασιλίδα των πόλεων. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, ελεύθερη έξοδος στην Κωνσταντινούπολη. Διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο Grand Halic 4*.

 

9η ΗΜΕΡΑ 19 Αυγούστου:  

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Το πρωί, μετά το πρωινό μας, επισκεπτόμαστε την Αγία Σοφία, το Πατριαρχείο.

Ολοκληρώνουμε τις επισκέψεις  μας στην Κωνσταντινούπολη και αναχωρούμε για την Ελλάδα.

 

Ενδέχεται να υπάρξουν μικρές αλλαγές στο πρόγραμμα

2310-698980, 2310 537290, 6946333578

Ο λαξευτός ναός της Παναγίας Θεοσκεπάστου, ενταγμένος σε ένα ευρύτερο μοναστηριακό συγκρότημα που περιλαμβάνει και τάφους των Μεγάλων Κομνηνών! 

 

Περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ

ΝΙΚΟΠΟΛΗ (ΓΑΡΑΣΑΡΗ) -ΑΠΕΣ - ΣΕΒΑΣΤΕΙΑ - ΑΚ ΝΤΑΓ ΜΑΤΕΝ κ.α.

Για όσους κατάγονται από τον νότιο Πόντο οργανώνουμε εκδρομή με μικρό λεωφορείο.  Επισκεπτόμαστε το περίφημο Μοναστήρι της Παναγίας της Νικόπολης, που ανακαινίστηκε πρόσφατα. Επίσκεψη σε χωριά καταγωγής Νικόπολης όσων το επιθυμούν και οι υπόλοιποι βόλτα στα γραφικά δρομάκια της Νικόπολης και ανάβαση στο επιβλητικό κάστρο της Νικόπολης. Στα καταστήματα της πλατείας μπορούμε να αγοράσουμε τα περίφημα αποξηραμένα φρούτα της Νικόπολης.

 Επίσκεψη στα χωριά του Απές, εαν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, όσων κατάγονται από εκεί, με τα 20 ελληνικά χωριά που υπήρχαν εδώ πριν τον ξεριζωμό. Επίσκεψη σε Ακ Νταγ Ματέν, εαν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι. Διανυκτέρευση στην Σεβάστεια.

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΝΙΚΟΠΟΛΗ 8.jpg
Από την επίσκεψη μας στο Κιράτς Νικοπόλεως
ΠΟΝΤΟΣ 2016 198.jpg
ΚΙΟΣΚΙΟΙ ΝΙΚΟΠΟΛΗ ΠΟΝΤΟΣ 2015 029.jpg
Στο Γκϊόζκιοϊ Νικοπόλεως (Γαράραση) Πόντος
IMG_4192.JPG
Η πανέμορφη Αμάσεια

Η μαγικής ομορφιάς λίμνη Σαράχο (Ουζουνγκιόλ) στα ορεινά της περιοχής Οφεως Τραπεζούντος που θα επισκεφθούμε το Καλοκαίρι στο ταξίδι μας στον Πόντο. Ζήστε μαζί μας τις συγκινητικές στιγμές της επιστροφής στην πατρίδα του Πόντου. 

Στην τιμή περιλαμβάνονται:
• Όλες τις μετακινήσεις/μεταφορές, σύμφωνα με το πρόγραμμα.
• 8 Διανυκτερεύσεις σε επιλεγμένα ξενοδοχεία .
• 8 Πρωινά καθημερινά στο ξενοδοχείο.
• 2 Δείπνα στο ξενοδοχείο ΑΝΕΜΟΝ Κοτυώρων (Ορντού)
• Ξεναγήσεις 
• Ξεναγός – συνοδός
Φ.Π.Α.

Ασφάλιση αστικής ευθύνης

Η τιμή δεν περιλαμβάνει:
• Εισόδους μουσείων – αρχαιολογικών χώρων – εκκλησιών
• Επιπλέον έξοδα (όπως επιπλέον γεύματα, ποτά, φιλοδωρήματα)
• Τις προαιρετικές εκδρομές στις ιδιαίτερες πατρίδες (Χωριά)

και την προαιρετική εκδρομή με μικρά λεωφορεία

σε Σάντα, Κρώμνη, Ιμερα, Καρς κ.α.
• Και ότι άλλο αναφέρεται στο πρόγραμμα ως προαιρετικό.

 

 

Προαιρετική ταξιδιωτική ασφάλιση με καλύψεις και αποζημιώσεις έως 10.000 ευρώ για ασθένεια  ή ατύχημα με 25 € το άτομο - προβλέπεται μόνο για ταξιδιώτες κάτω των 65 ετών

 

 

 

 

 

 

 

 

Τραπεζικοί λογαριασμοί:

 

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

ΙΒΑΝ: GR2701107410000074100211726
 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΙΒΑΝ: GR25 0172 2650 0052 6504 6893 176

 

Σας ευχαριστούμε πολύ!• Τα παιδιά ταξιδεύουν υποχρεωτικά με διαβατήριο νέου τύπου, ενώ οι ενήλικες με διαβατήριο ή αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου επίσης
ΠΡΟΣΟΧΗ: Πελάτες με ξένη υπηκοότητα (Ε.Ε & Τρίτων Χωρών) που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Τουρκία θα πρέπει να προμηθεύονται ηλεκτρονικά την βίζα τους από την ηλεκτρονική διεύθυνσηwww.evisa.gov.tr/eng/ . 

 

Παιδιά κάτω των 18 ετών, εάν δεν συνοδεύονται με έναν  από τους γονείς χρειάζεται υπεύθυνη δήλωση από ΚΕΠ του γονέα που λείπει.

 

Ακύρωση εκδρομής από τον πελάτη
(Σύμφωνα με την ΠΔ. 339 / 1996 εντολή οδηγίας Ε.Ε.)
 

Κάθε ταξιδιώτης έχει το δικαίωμα να ακυρώσει τη συμμετοχή του σε μία εκδρομή. Η ενέργεια αυτή πρέπει να γίνεται από την πλευρά του πελάτη, σύμφωνα με τη συναλλακτική καλή πίστη, με σεβασμό στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει το γραφείο απέναντι σε κάθε φορέα που συμμετέχει στη διοργάνωση της εκδρομής (ξενοδοχεία, μεταφορικά μέσα κ.λ.π.) και ως προς τους οποίους δεσμεύεται με ισχυρές ρήτρες αποζημίωσης, βάσει των συμφωνιών που έγιναν ανάμεσα στο γραφείο και τους τρίτους και προς τους οποίους είναι υποχρεωμένο να καταβάλει χρήματα, είτε ταξιδέψει ο συγκεκριμένος πελάτης, είτε όχι. Η ακύρωση γίνεται μόνο με έγγραφη ειδοποίηση προς το γραφείο και ισχύει από την ημερομηνία αποδεδειγμένης παραλαβής της. Εάν η ακύρωση γίνει μέχρι 21 ημέρες πριν την αναχώρηση, επιβαρύνεται ο πελάτης με 60 ευρώ για οργανωτικά και επικοινωνιακά έξοδα. Εάν η ακύρωση γίνει μέχρι 14 ημέρες πριν την εκδρομή, παρακρατείται το 40%της αξίας της εκδρομής. Εάν γίνει μέχρι 7 ημέρες προ της αναχωρήσεως της εκδρομής, το γραφείο παρακρατεί το 60% της αξίας της εκδρομής και εάν γίνει την τελευταία εβδομάδα, το γραφείο παρακρατεί το σύνολο της αξίας της εκδρομής. Οι παρακρατήσεις αυτές διενεργούνται οποιοσδήποτε και αν είναι ο λόγος της ακύρωσης της εκδρομής (λόγοι υγείας, έκτακτων επαγγελματικών υποχρεώσεων, ακόμα και ανωτέρα βία). Το δικαίωμα συμμετοχής μπορεί να εκχωρείται σε άλλο πρόσωπο.

Φωτογραφίες από τις εκδρομές μας

ΠΟΝΤΟΣ 2018 - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

bottom of page