top of page

Καζαντζάκης και Πόντος: διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Κιότο από τον Κόσουκε Φουκούντα


Ο Κόσουκε Φουκούντα, ο Ιάπωνας που ως φοιτητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αγάπησε τον ποντιακό ελληνισμό και τον πολιτισμό του, ο οποιός οργανώνει συνέδρια με θέμα τον Πόντο και βραδιές με ποντιακή γαστρονομία και λύρα στην Ιαπωνία πήρε το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο του Κιότο με θέμα: " Οι σχέσεις του Νίκου Καζαντζάκη με τις ανατολικές χώρες συμπεριλαμβάνοντας την Ιαπωνία και τη Ρωσία και τον Πόντο και άλλους λαούς"


Γράφει σχετικά στην σελίδα του:

"Επίσημα πήρα το διδακτορικό μου (λογοτεχνία) από το Πανεπιστήμιο του Κιότο. Σήμερα συμμετείχα στη τελετή απονομής τίτλου σπουδών με την οικογένειά μου. Το θέμα της διατριβής μου ήταν "οι σχέσεις του Νίκου Καζαντζάκη με τις ανατολικές χώρες συμπεριλαμβάνοντας την Ιαπωνία και τη Ρωσία και τον Πόντο και άλλους λαούς"...

Από τον Απρίλιο πρόκειται να ανήκω στο Πανεπιστήμιο Οσάκας και να συνεχίζω τις μελέτες μου για την ελληνική φιλολογία.

Εν πάση περιπτώσει προτίθεμαι να ξαναγράψω τη διατριβή μου στα ελληνικά και επιθυμώ να τη διαβάσετε και να τη κρίνετε.

Σας ευχαριστώ πολύ θερμά".


Ποιος είναι ο Κόσουκε Φουκούντα

Συνέντευξη στον «Παρατηρητής της παράδοσης» - https://paratiritisparadosis.gr/





Η ομάδα συντακτών, στην προσπάθεια να αναδείξει όσους κοπιάζουν για την Ελληνική Παράδοση, δεν θα μπορούσε να μείνει με σταυρωμένα χέρια όταν έμαθε για την αγάπη που έχει για την Ελλάδα και ειδικά για τον Ποντιακό πολιτισμό ο Κόσουκε Φουκούντα. Ένας φοιτητής από την Ιαπωνία ο οποίος μένει την τρέχουσα περίοδο στην Θεσσαλονίκη και προσπαθεί να αναδείξει και αυτός με την σειρά του τον Ελληνικό και ιδιαίτερα τον Ποντιακό πολιτισμό. Όπως μας ενημερώνει ο ίδιος γράφει άρθρα σε ελληνο –ιαπωνική ιστοσελίδα ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζει συνέδριο το 2022 (Η συνέντευξη έγινε όσο ήταν στην Ελλάδα) με θέμα τον Ποντιακό πολιτισμό.


Κάποιες ερωτήσεις για να σε γνωρίσουμε καλύτερα


1. Πώς βρέθηκες στην Ελλάδα;


Η πρώτη επαφή έγινε στην Φιλοσοφική Σχολή στην Ιαπωνία από την οποία αποφοίτησα και έκανα μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών. Ταυτόχρονα μελέτησα τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη. Μέχρι τότε, όπως και οι περισσότεροι Ιάπωνες, δεν ήξερα σχεδόν τίποτα για την σύγχρονη Ελληνική Ιστορία. Έτσι άρχισα να μαθαίνω σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας. Σχετικά με την Ιστορία και το πολιτισμό της Ελλάδα, εγώ όπως και οι περισσότεροι Ιάπωνες, γνώριζα μόνο κάποια βασικά πράγματα για την Αρχαία Ελληνική Ιστορία την οποία διδασκόμαστε στο πλαίσιο της παγκόσμιας ιστορίας. Αργότερα στις μεταπτυχιακές σπουδές μου, ασχολήθηκα περισσότερο με τον σύγχρονο πολιτισμό. Έτσι ξεκίνησα μόνος μου να μαθαίνω νέα Ελληνικά, να διαβάζω έργα του Ίωνα Δραγούμη και του Άγγελου Σικελιανού. Έπειτα γράφτηκα στην φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ. Διδάσκομαι δηλαδή την μεσοπολεμική λογοτεχνία και μελετώ την Ποντιακή κουλτούρα, δηλαδή την γλώσσα, ενδυμασία, χορούς. Πλέον Η Ελλάδα για μένα είναι 2η πατρίδα μου.


"Ὁύτε εγώ ξέρω γιατί αγάπησα τόσο πολύ τον Πόντο..."


2. Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με την Ελληνική παράδοση;


Ούτε εγώ δεν ξέρω (λέει γελώντας) , ούτε εγώ ξέρω γιατί αγάπησα τόσο πολύ τον Πόντο. Σίγουρα σημαντικό ρόλο έπαιξε ο Καζαντζάκης. Πιστεύω ότι είναι γέφυρα γιατί επισκέφτηκε την Ιαπωνία και σπούδασε σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες. Με τον Καζαντζάκη μπορούμε να δούμε με άλλα γυαλιά τον κόσμο και να μάθουμε για την τραγική αλλά όμορφη και πλούσια σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας, Είναι σημαντική και η γλώσσα του. Δεν μπόρεσα αρχικά να καταλάβω τι λέει στα έργα του γιατί τα ελληνικά του είναι όμορφα αλλά υπάρχουν πολλά Κρητικά στοιχεία. Αλλά προσπάθησα να μάθω Ελληνικά και σιγά σιγά καταλαβαίνω τι ήθελε να γράψει. Επίσης έγραψε και ένα οδοιπορικό της Ιαπωνίας, οπότε ήθελα να αναδείξω στους συμπατριώτες μου το έργο αυτό του Καζαντζάκη. Ο Καζαντζάκης είχε πιστεύω σχέση με τους Πόντιους και κάπως με οδήγησε να αγαπήσω και τον Πόντο. Έγραφε συχνά για τους πόντιους αλλά και για άλλους Έλληνες βέβαια.





Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page