top of page

Η Πόντια Μάρθα Καραγιάννη (Καραγιαννίδη) από το Καράπερτσιν Σαμψούντας


Γράφει ο Πολυχρόνης Χ. Κοϊμτσίδης

Έφυγε το «κορίτσι για φίλημα», η πολυτάλαντη Μάρθα Καραγιάννη (Καραγιαννίδη) σε ηλικία 82 ετών. Γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1939 στην Αθήνα από γονείς ποντιακής καταγωγής.

Ο πατέρας της Χαρίλαος Καραγιάννης καταγόταν από πλούσια οικογένεια της Ρωσίας, που έχασε την περιουσία της κατά την διάρκεια της Οκτωβριανής Επανάστασης. Η μητέρα της Δόμνα Τσιρίδου ήταν ποντιακής καταγωγής από το Μπακού, την πρωτεύουσα του σημερινού Αζερμπαϊτζάν. Οι γονείς της πρόσφυγες και οι δύο γνωρίστηκαν σε ένα ποντιακό χοροδιδασκαλείο της Δραπετσώνας, ερωτεύτηκαν και αποφάσισαν να ενώσουν τις τύχες τους το 1932 (*)

Η καταγωγή ήταν από το Καράπερτσιν Σαμψούντας (**)





Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο η ίδια η Μάρθα σε συνομιλίες ή συνεντεύξεις ή στα δύο αυτοβιογραφικά της βιβλία κάνει κάποια αναφορά στις Ποντιακές ρίζες.


Στην ιδιωτική της ζωή είχε ένα γάμο και μια μακροχρόνια σχέση με τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού Βασίλη Κωνσταντίνου. Δεν απέκτησε παιδιά όμως εξ όσων διαβάζουμε έχει τουλάχιστον μια ανιψιά.


Το 2001 έγραψε την αυτοβιογραφία της με τίτλο Ο έρωτας μωρό μου είναι γλέντι, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Άγκυρα». Ένα μεγάλο κομμάτι του βιβλίου περιλαμβάνει συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει μέχρι τότε. Περισσότερα βιογραφικά στοιχεία αλλά και περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες και τα θεατρικά που συμμετείχε περιλαμβάνονται στο δεύτερο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Μάρθα Καραγιάννη – Κορίτσι για μιούζικαλ που έγραψε με τον Μάκη Δελαπόρτα για τις εκδόσεις «Ορφέας» (2009) (***)


Λίγα λόγια για το χωριό Καράπερτσιν


Βρίσκεται ΝΑ της Σαμψούντας, στα ριζοβούνια του Αγιού Τεπέ. Υπήρξε ένα από τα πολλά ανταρτοχώρια της περιοχής. Το χωριό το κατάκαψαν οι τσέτες και ο στρατός των τούρκων. Πολύ κοντά ήταν και τα χωριά Τσιμενλί και Τσάμαλαν. Και τα τρία αποτελούσαν τους πυλώνες του αντάρτικου του Αγιού Τεπέ. Το Καράπερτσιν ήταν τρόπον τινά το κεφαλοχώρι της περιοχής. Εκεί λειτουργούσε σχολαρχείο από το οποίο έβγαιναν οι δάσκαλοι εκείνης της εποχής. Αυτό τελείωσε και ο παππούς του γράφοντος ο οποίος υπήρξε και απλός αντάρτης-μαχητής.

Και τα τρία προαναφερθέντα χωριά ανήκαν στην περιφέρεια του Τεκέκιοϊ η οποία είχε 45 χωριά από τα οποία τα 39 ήταν Ελληνόφωνα (****)



(*) πηγή : σελίδα «σαν σήμερα»

(**) εγκυκλοπαίδεια του Ποντιακού Ελληνισμού

(***) Pontos News

(****) blog Terra Pontus


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page