top of page

Η Ευξείνος Λέσχη Θεσσαλονίκης για την Αγίας Σοφία


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης για την απόφαση αλλαγής του καθεστώτος και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, με απόλυτη βεβαιότητα ότι διερμηνεύει τα αισθήματα και όλων των μελών του Σωματείου, εκφράζει την αγανάκτηση και αποδοκιμασία του για την προκλητικά ανιστόρητη και βάρβαρη απόφαση του Τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος. Η απόφαση αυτή, καθώς και οι παρεπόμενες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και κυβερνητικών αξιωματούχων της Τουρκίας, συνιστούν βαρύτατη προσβολή όχι μόνο ενός οικουμενικού συμβόλου του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας, αλλά και ενός εμβληματικού μνημείου, προστατευμένου από διεθνείς οργανισμούς για την ιστορική του ταυτότητα. Κατά τούτο, η μετατροπή αυτού του υπέρτατου μνημείου της παγκόσμιας κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς σε τζαμί, αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τον Χριστιανισμό και την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα και τον πολιτισμένο κόσμο.

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης ενώνει τη φωνή και τις δυνάμεις της, με όλων των άλλων Σωματείων, ποντιακών και μη, που ζητούν από την παγκόσμια κοινότητα να καταδικάσει την τουρκική προκλητικότητα, όχι μόνο με ανώδυνη ρητορεία, αλλά επιβάλλοντας αυστηρές κυρώσεις, ώστε να αποτραπεί αυτή η βάναυση προσβολή του ιστορικού μνημείου με τον πανανθρώπινο χαρακτήρα και να διασωθεί «εις τους αιώνας» η σημειολογία και ο συμβολισμός του ως κιβωτού του Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΣΑΡΙΔΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗ ΜΕΝΤΕΣΙΔΟΥ

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page