top of page

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ.. Ο Δαυίδ Μεγάλος Κομνηνός, τελευταίος αυτοκράτορας της Τραπεζούντος, είχε συναντηθεί


ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ.. Ο Δαυίδ Μεγάλος Κομνηνός , τελευταίος αυτοκράτορας της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντος, είχε συναντηθεί με τον Μωάμεθ Β΄ Πορθητή και πριν την κατάληψη της Τραπεζούντος και μάλιστα στην Κωνσταντινούπολη!

Η συνάντηση έγινε το 1458, τρία χρόνια πριν την πτώση της Τραπεζούντος στον Μωάμεθ Β΄ Πορθητή.

Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα από την αρχή.

Ο Δαυίδ πριν ανέλθει ο ίδιος στον βασιλικό θρόνο, και ενόσω ζούσε ο αδελφός του αυτοκράτορας Ιωάννης Δ' ο Κομνηνός (Καλογιάννης) είχε το αξίωμα του Δεσπότη και ήταν βοηθός του αυτοκράτορα σε διπλωματικές αποστολές.

Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, ο Μωάμεθ Β΄ Πορθητής, στρέφοντας πλέον τις βλέψεις του στην Τραπεζούντα ζήτησε από το κράτος των Κομνηνών να του επιδίδει κάθε χρόνο ορισμένο χρηματικό ποσό και μάλιστα να του το επιδίδει ο ίδιος ο τραπεζούντιος Αυτοκράτωρ Ιωάννης Δ' ερχόμενος στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ιωάννης (Καλογιάννης) όμως δεν πραγματοποίησε την εντολή του Σουλτάνου.

Επίθεση εναντίον της Τραπεζούντας

Μετά από την άρνηση του Έλληνα Βασιλέα, και τρία χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, το 1456, ο Μωάμεθ Β΄ Πορθητής έστειλε τον διοικητή της περιφερείας Αμασείας, η οποία ήδη είχε κατακτηθεί από τους Οθωμανούς, τον Χιντίρ πασά να επιτεθεί εναντίον της Τραπεζούντας. Ο Χιντίρ πασάς διέταξε τον τουρκικό στόλο που ήταν στην Αμισό να πλεύσει εναντίον της Τραπεζούντος και ο ίδιος με στρατό εκστράτευσε εναντίον της πρωτεύουσας των Κομνηνών μέσω της ορεινής Χαλδίας. Οι Τραπεζούντιοι αιφνιδιάστηκαν, καθώς δεν περίμεναν και από ξηράς επίθεση, και δεν πρόφθασαν να ετοιμαστούν για πολιορκία Ο Τούρκος στρατηγός ανενόχλητος συνέλαβε δύο χιλιάδες αιχμαλώτους έξω από τα τείχη της Τραπεζούντος. Την περίοδο εκείνη επιπλέον είχε πέσει πανώλη στην Τραπεζούντα και η πόλη είχε ερημώσει. Τότε ο Ιωάννης αναγκάστηκε να αποδεχθεί φόρο υποτελείας στους Τούρκους και υποσχέθηκε να πηγαίνει να πληρώνει ο ίδιος στον Σουλτάνο κάθε χρόνο δύο χιλιάδες νομίσματα.

ο Δαβίδ στην Κωνσταντινούπολη

Στην Κωνσταντινούπολη όμως δεν πήγε ο ίδιος αλλά ο αδελφός του, ο μετέπειτα τελευταίος αυτοκράτορας της Τραπεζούντος ο Δαυίδ Κομνηνός. Η συνάντηση έγινε το 1458 καθώς τότε επέστρεψε ο Μωάμεθ Β΄ Πορθητής στην Κωνσταντινούπολη από την Πελοπόννησο της οποίας ολοκλήρωσε την κατάκτηση εκείνη την χρονιά. Στην διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η συμφωνία που είχε συναφθεί. Μόνο που ο Σουλτάνος αύξησε αυτήν την φορά τον φόρο από δύο σε τρεις χιλιάδες χρυσά νομίσματα.

Την χρονιά αυτή (1458) πέθανε ο Ιωάννης ο Δ' ενώ ο γιός και διάδοχος του Αλέξιος ο Ε' ήταν μόλις 4 ετών. Τότε ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο αδελφός του Ιωάννη, ο Δαβίδ. Η επόμενη συνάντηση του Δαβίδ με τον Μωάμεθ Β΄ Πορθητή έγινε στην Τραπεζούντα στις 15 Αυγούστου του 1461, την αποφράδα εκείνη ημέρα της παράδοσης της πρωτεύουσας του ποντιακού κράτους στους Οθωμανούς...

Πηγή: Οδυσσέα Λαμψίδη "Η τουρκοκρατία στον μικρασιατικό Πόντο", Αρχείον Πόντου, ΕΠΜ

Προσφορά ιστορικών κειμένων για τον ποντιακό ελληνισμό από το περιοδικό "Πόντος".

Στηρίξτε το μοναδικό ιστορικό περιοδικό για τη Πόντο

Στηρίξτε την έκδοση του μοναδικού αυτού περιοδικού για τον πολιτισμό και την ιστορία του Πόντου

Το περιοδικό “Πόντος” έχει ως αντικείμενο την ιστορία την λαογραφία και τον πολιτισμό του ποντιακού ελληνισμού.

Στις 52 σελίδες του περιέχει πλούσια ύλη γύρω από την ιστορία, τη λαογραφία και τον πολιτισμό του ποντιακού ελληνισμού, σπάνιες φωτογραφίες, προσωπικές μαρτυρίες και αφιερώματα στην ποντιακή διάλεκτο.

Συνεργάζονται ερευνητές, λαογράφοι και δημοσιογράφοι.

Εγγραφείτε συνδρομητές

Το περιοδικό «Πόντος» αποστέλλεται στους συνδρομητές του ταχυδρομικά. Κυκλοφορεί τέσσερις φορές το χρόνο. Η ετήσια συνδρομή κοστίζει 20 ευρώ για την Ελλάδα και 45 ευρώ για την Ευρώπη ενώ πωλείται σταδιακά και σε χώρους εκδηλώσεων ή σε επιλεγμένα σημεία πώλησης (βιβλιοπωλεία, περίπτερα κ.α.)

Στοιχεία επικοινωνίας για να εγγραφείτε συνδρομήτές:

Περιοδικό «Πόντος»

Λ. Δημοκρατίας 57 Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκη

τηλ. 2310 537290, κιν. 6946 333578 (Φωκίων Φουντουκίδης)

ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: trapezous@gmail.com

Μπορείτε να εγγραφείτε και ηλεκτρονικά συνδρομητής μέσα από την ιστοσελίδα του περιοδικού:

https://www.pontos.info/

Ετήσια συνδρομή 20 ευρώ Ελλάδα , 45 ευρώ Ευρώπη (4 εκδόσεις το χρόνο), ταχυδρομική αποστολή

Τραπεζικος λογαριασμός:

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

GR2701107410000074100211726

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page