top of page

ΘΕΡΜΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΗ


Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια, προς την οικογένεια του σπουδαίου καλλιτέχνη Πόλιου Παπαγιαννίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 62 ετών.

Ο Πολυχρόνης Παπαγιαννίδης, γνωστός και ως Πόλιος, υπήρξε γνήσιος εκφραστής της ποντιακής μουσικής παράδοσης. Καταξιωμένος στιχουργός και τραγουδιστής αλλά και εξαίρετος οργανοπαίχτης του αγγείου, της φλογέρας και του ζουρνά.

Γεννήθηκε στον Κεχρόκαμπο της Καβάλας. Ο πατέρας του Ιωάννης με καταγωγή από το χωριό Κοσμά της Ματσούκας ήταν γνωστός στην περιοχή ως οργανοπαίχτης του αγγείου από τον οποίο και διδάχθηκε το όργανο αυτό. Ασχολήθηκε με το παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι από νεαρή ηλικία και συνεργάστηκε με πολλούς Πόντιους καλλιτέχνες. Το 1991 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο «Ο Σιμούλτς και ο Πόλιον» με τον αείμνηστο Γιώργο Αμαραντίδη, ο οποίος σημείωσε τεράστια επιτυχία. Το 1992 κατέβηκε στην Αθήνα ενώ εργάστηκε στο ποντιακό κέντρο «Κορτσόπον» μέχρι το 2002. Ακολούθησαν άλλες δύο δισκογραφίες: μία δεύτερη με το Γιώργο Αμαραντίδη με τίτλο «Ο Σιμούλτς και ο Πόλιον μίαν κι άλλο» καθώς και μία τρίτη με τον Αδάμ Αποστολίδη, με τίτλο «Ση παρχαρί τον δρόμον». Συμμετείχε σε πολλές δισκογραφικές επιτυχίες και εκδηλώσεις σωματείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η είδηση του θανάτου του έφερε μεγάλη συγκίνηση σε ολόκληρο τον ποντιακό χώρο.

Θερμά συλλυπητήρια.

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page