top of page

Εκδήλωση-αφιέρωμα στον πρόσφυγα από τον Πόντο Γεώργιο Ν. Λαμψίδη, δημοσιογράφο, ερευνητή, συγγραφέα


Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών (Ε.Π.Μ.), συνεχίζοντας την προσπάθεια ανάδειξης των προσωπικοτήτων των καταγομένων από τον Πόντο πραγματοποίησε εκδήλωση-αφιέρωμα στον πρόσφυγα από τον Πόντο Γεώργιο Ν. Λαμψίδη, δημοσιογράφο, ερευνητή, συγγραφέα πλήθους άρθρων-βιβλίων ιστορικών, οικονομικών, γλώσσας καθώς και θεατρικά έργα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ε.Π.Μ. την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020.

Ευτυχής συγκυρία ήταν η νέα έκδοση του έργου του Γεωργίου Λαμψίδη (προηγήθηκαν ήδη δύο εκδόσεις το 1963 και 1967) με τίτλο «Τοπάλ Οσμάν, Ιστορίες μιας γενοκτονίας» με επιμέλεια και πρόλογο της κόρης του, της δημοσιογράφου Ουρανίας Λαμψίδου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Προέδρου Χρήστου Γαλανίδη. Προβλήθηκε η εργογραφία του Γεωργίου Λαμψίδη και εικόνες από τη ζωή του και τη βράβευσή του και ακολούθησαν οι εισηγήσεις των ομιλητών που κάλυψαν όλες τις πτυχές της προσωπικότητας και του έργου του Γεωργίου Λαμψίδη.

Συγκεκριμένα ο γνωστός στο Πανελλήνιο δημοσιογράφος Γιάννης Μαρίνος παρουσίασε τα χαρακτηριστικά του έντιμου, αντικειμενικού δημοσιογράφου και συνεργάτη του Γεωργίου Λαμψίδη. Στο ιστορικό έργο του αναφέρθηκαν η Ελευθερία Κυφωνίδου, Δρ Ιστορίας Ε.Κ.Π.Α., με θέμα «Γεώργιος Ν. Λαμψίδης: Αφήγηση σε δύο πράξεις», όπως και ο Βλάσης Αγτζίδης, Δρ Νεότερης Ιστορίας Α.Π.Θ., Μαθηματικός, με θέμα «Η σημασία του έργου του Γεωργίου Ν. Λαμψίδη στην κατανόηση της ιστορικής εμπειρίας». Τέλος, η κόρη του Γεωργίου Λαμψίδη, η δημοσιογράφος Ουρανία Λαμψίδου, αναφέρθηκε με συγκίνηση στις «Αναμνήσεις από τον πατέρα της» αναλύοντας και προβληματίζοντας παράλληλα γύρω από τους όρους «μνήμη» και «λήθη».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της μονόπρακτης κωμωδίας «Η υποδοχή» του Γεωργίου Ν. Λαμψίδη, από την παιδική θεατρική σκηνή της Αδελφότητος Ποντίων «Η Παναγία Γουμερά» σε σκηνοθεσία Ναταλίας Ευφραιμίδου και συμπληρώθηκε έτσι ευχάριστα η εικόνα του πολυτάλαντου Γεωργίου Λαμψίδη.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Γεν. Γραμματέας της Ε.Π.Μ. Γεωργία Χαριτίδου, δ.φ.

Ακολούθησε δεξίωση στο ισόγειο του κτηρίου κατά τη διάρκεια της οποίας τα μέλη και οι φίλοι της Ε.Π.Μ. είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους εισηγητές και την κόρη του Γεωργίου Λαμψίδη.

Η εκδήλωση έχει βιντεοσκοπηθεί και αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ε.Π.Μ.

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page