top of page

Ο Ποντιακός Ελληνισμός θρηνεί έναν σπουδαίο καλλιτέχνη και πατριώτη

"ο Ποντιακός Ελληνισμός έχασε έναν άξιο Πόντιο πατριώτη κι' εγώ έναν αξιαγάπητο φίλο, γειτονάκι μου στον Κορινό Πιερίας. Τον Χρήστο Τσενεκίδη."

Το διαβάσαμε πριν από λίγο στην σελίδα του terra pontus γραμμένο απο τον Πολυχρόνη Κουιμτσίδη και δεν θέλαμε να το πιστέψουμε. Μακάρι να ήταν ένα ψέμα...

Ο Χρήστος Τσενεκίδης

Ο Χρήστος Τσενεκίδης γεννήθηκε το 1957 στο Μελισσοχώρι Δράμας και μεγάλωσε στον Κορινό Πιερίας.

Η καταγωγή του είναι από το Γουρούχ Κερασούντος.

Ξεκίνησε να ασχολείται με την λύρα στα 16 του τη οποία διδάχθηκε αρχικά από τον Νίκο Σωματαρίδη και κατόπιν ακούγοντας λυράρηδες πρώτης γενιάς διαμόρφωσε την δική του προσωπικότητα. Συνεργάστηκε με τον Χρύσανθο Θεοδωρίδη και πραγματοποίησε δύο δισκογραφικές δουλειές: «Μια βραδιά στην Φλώρινα» και «Σαντέτκα τραγωδίας».

ΘΕΡΜΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΕΝΕΚΙΔΗ

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια προς την οικογένεια του συμπατριώτη μας και σπουδαίου λυράρη Χρήστου Τσενεκίδη.

Ένας γνήσιος εκφραστής της ποντιακής μουσικής παράδοσης, όπου η μεγάλη του αγάπη γι’ αυτήν τον οδήγησε σε νεαρή ηλικία στην εκμάθηση της ποντιακής λύρας. Με καταγωγή από την Τραπεζούντα και τα Σούρμενα του Πόντου, γεννήθηκε στο Μελισσοχώρι Δράμας και μεγάλωσε στον Κορινό Πιερίας. Υπήρξε για πολλά χρόνια λυράρης κοντά στον αείμνηστο Χρύσανθο Θεοδωρίδη και είχε συνεργαστεί με πολλούς καταξιωμένους Πόντιους καλλιτέχνες. Συμμετείχε ενεργά, σε πολλές εκδηλώσεις ποντιακών συλλόγων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό όπως επίσης υπήρξε και πρώην Πρόεδρος του Μορφωτικού Ποντιακού Συλλόγου Κορινού «Εύξεινος Πόντος».

Η σoρός του θα βρίσκεται αύριο Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, στις 14.30, στον Ιερό Ναό των Δώδεκα Αποστόλων στον Κορινό Πιερίας και στις 15.30 θα τελεστεί η εξώδιος ακολουθία.

Θερμά συλλυπητήρια.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η Γενική Γραμματέας

Αθηνά Σωτηριάδου

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page