top of page

Hμερίδα-αφιέρωμα στον Γεώργιο Κωνσταντινίδη Σκληρό, Τραπεζούντιο κοινωνικό και πολιτικό φιλόσοφο


Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών συνεχίζει την προσπάθεια ανάδειξης προσωπικοτήτων και διανοητών ποντιακής καταγωγής.

Στις 1-12-2019 στην αίθουσα εκδηλώσεών της πραγματοποιήθηκε ημερίδα-αφιέρωμα στον Γεώργιο Κωνσταντινίδη Σκληρό, Τραπεζούντιο κοινωνικό και πολιτικό φιλόσοφο που υπήρξε «θρύλος στον χώρο των διανοουμένων» στα τέλη του 19ου - αρχές 20ου αι.

Μελετητές του έργου του Γεωργίου Κωνσταντινίδη Σκληρού παρουσίασαν διεξοδικά την πορεία του Πόντιου διανοητή, τις απόψεις του, το έργο του, έργο πρωτοποριακό που ταρακούνησε την ελληνική κοινωνία, αφού ο Γεώργιος Κωνσταντινίδης Σκληρός υπήρξε αυτός που εισήγαγε την κοινωνιολογία αλλά και την μαρξιστική σκέψη στην Ελλάδα.

Μετά το χαιρετισμό του Προέδρου κ. Χρήστου Γαλανίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόθεση της Ε.ΠΜ. να εκδώσει τα πρακτικά της ημερίδας σε ξεχωριστό τόμο του Αρχείου Πόντου, η Γεν. Γραμματέας κ. Γεωργία Χαριτίδου, δρ φιλολογίας, που είχε τον συντονισμό, προλογίζοντας προϊδέασε τους συμμετέχοντες για τη σύντομη ζωή του Σκληρού, τις βασικές αρχές και τα χαρακτηριστικά της μεθόδου ανάλυσής του για να ακολουθήσουν οι εισηγήσεις:

- Μιχάλης Γ. Μερακλής, Ομότιμος Καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α. με τίτλο «Ένα νέο βιβλίο για τον Γεώργιο Σκληρό».

- Παναγιώτης Νούτσος, Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με τίτλο «Τι μπορούμε να συζητούμε ξανά για τον Γ. Σκληρό των διαδοχικών φάσεων της συγγραφικής του δημιουργίας».

- Γιώργος Μπουμπούς, Ιστορικός, Γραμματέας του Ιδρύματος Γληνού, με τίτλο «Σκληρός, Γληνός, Κορδάτος: τρεις σημαντικοί Έλληνες διανοούμενοι του 20ού αιώνα».

- Λουκάς Αξελός, Δρ Ιστορίας Ε.Κ.Π.Α., Συγγραφέας, με τίτλο «Τα κατ' εξακολούθησιν Σύγχρονα Προβλήματα του Ελληνισμού και η οπτική του Γεώργιου Σκληρού διατυπωμένη πριν έναν αιώνα. Οι τρεις παράγοντες της κοινωνικής ζωής».

- Βλάσης Αγτζίδης, Δρ Νεότερης Ιστορίας Α.Π.Θ., Μαθηματικός, με τίτλο «Το Νεοτουρκικό Κίνημα του 1908 και η ανάλυση της φυσιογνωμίας του από τον Γεώργιο Σκληρό με τη χρήση των νέων αναλυτικών εργαλείων» και

- Αλεξάνδρα Δεληγιώργη, Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Α.Π.Θ., Συγγραφέας, με τίτλο «Ο Γ. Σκληρός ως μυθιστορηματικός ήρωας».

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην ημερίδα του πνευματικού κόσμου και των μελών και φίλων της Επιτροπής.

Η εκδήλωση έχει βιντεοσκοπηθεί και σύντομα θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ε.Π.Μ

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page