top of page

Οι απόγονοι των αυτοκρατόρων Κομνηνών της Τραπεζούντας ζητούν την συνδρομή των ποντιακών Συλλόγων


Προς τους απανταχού Ποντίους

Αδέρφια μας,


Σας απευθύνομαι μέσω του φιλόξενου περιοδικού Πόντος,εκ μέρους της «Αδελφότητος των απανταχού Κομνηνών Στεφανόπουλων».

Είμαστε απόγονοι των Μεγάλων Κομνηνών καταγόμενοι από τον Νικηφόρο Κομνηνό υιό του εσχάτου αυτοκράτορος της Τραπεζούντος Δαυίδ Μεγάλου Κομνηνού.

Ο Νικηφόρος εγκαταστάθηκε στην εσχατιά της Πελοποννήσου, στην αδούλωτη Μάνη, στο Fίτυλον (Βίτυλον) Οίτυλοντο 1472, κατ΄επιταγήν του Πατρός του. Σύμφωνα με κείμενο που διεσώθη: «εκεί υπάρχει η ξακουστή η κόμη του Βιτύλου, είναι ψηλά πετρόχτιστη και καστρογυρισμένη και σαν αητός περήφανος εκεί θέλω κονέψεις, ν΄ απλώσεις ταις φτερούγες σου να κάμνεις ίσκιον μέγα και ν΄ αναστήσεις την γενιά και το παπουδικόν σου»…. «γιατί τον μονοκέφαλο αητό και την κορώνα τονε χρωστάμε στον λαό τον μέγα των Ρωμαίων.»

Από τον εγγονό του Νικηφόρου, Στέφανο Κομνηνό δημιουργείται ο Οίκος του Βιτύλου ή Οίκος των ΚομνηνώνΣτεφανόπουλων.

Σήμερα μετράμε 549 χρόνια μακριά από την ρίζα μας, μακριά από την αγαπημένη μας Τραπεζούντα, 549 χρόνια έχουμε να επικοινωνήσουμε με την ποντιακή λαλιά, να γευθούμε της γεύσεις της Πατρίδας, να τραγουδήσουμε τα τραγούδια της, να ζαλιστούμε από τους χορούςτης.

Ευτυχώς διατηρήσαμε τις οικογενειακές μας παραδόσεις και την Ιστορική μας μνήμη οι οποίες μας κράτησαν ενωμένους ως οικογένεια.

Σε αυτές τις παραδόσεις άλλωστε, στηρίζονται σήμερα οι μεγάλες μαςεορτές «Τράπεζα» «Δεσμός» και «Αγυρμός».

Από το 1981 η παραπάνω ιστορική αδελφότητα την οποία έφερε ο Νικηφόρος στο Οίτυλο το1472 και την επανίδρυσε ο Στέφανος Κομνηνός το 1537, απέκτησε καταστατική υπόσταση με την ονομασία «Σύνδεσμος των απανταχού Κομνηνών Στεφανόπουλων» η οποία το 2018 μετονομάστηκε « Αδελφότητα των απανταχού Κομνηνών Στεφανόπουλων» επαναφέροντας το αρχαίο ιστορικό της όνομα.

Έκτοτε το σωματείο μας αναζητά τρόπους, ώστε να μπορέσει να σπάσει την απομόνωση των 549 ετών και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επανασύνδεση με την ρίζα μας, η οποία βρίσκεται στην Τραπεζούντα και στον Ποντιακό Ελληνισμό. Στόχος μας είναι, να γίνει το Οίτυλο, ένας φάρος Ποντιακού πολιτισμού.

Για τούτο αποφασίσαμε να οικοδομήσουμε στο Οίτυλο τον «Οίκο των Κομνηνών», έναν χώρο πολιτισμού 580 μ² που θα στεγάσει Βυζαντινό μουσείο, Ιστορική Βιβλιοθήκη έντυπη και ψηφιακή, χώρο συνεδρίων και ξενώνα για την φιλοξενία επιτίμων φίλων και αποδήμων αδελφών.


Ο Οίκος των Κομνηνών θα αποτελέσει έναν πνευματικό Φάρο για ειδικούς επιστήμονες, σχολεία, πανεπιστήμια, πολιτιστικούς Οργανισμούς, και συλλόγους. Μέσω αυτού του πολυχώρου και των δράσεων του και μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα,θα μπορέσουμε να προάγουμε την ιστορία, τον Βυζαντινό πολιτισμό και τις παραδόσεις των Κομνηνών Στεφανόπουλων. θα συμβάλει εκτός από την διατήρηση της ιστορικής κληρονομιάς, στην ανάπτυξη σχέσεων και την επανασύνδεσή μας με τον Ποντιακό ελληνισμό και τον πολιτισμό του, μέσω στοχευμένων προγραμμάτων, Ποντιακής διαλέκτου, Ποντιακής μουσικής, Ποντιακών χορών και Ποντιακής κουζίναςμετά από 549 χρόνια απομόνωσης. Στον μουσειακό χώρο επίσης θα υπάρχουν εκθέματα της Ποντιακής ενδυμασίας, των όπλων, των εργαλείων, των κοσμημάτων,των σκευών και των μουσικώνοργάνων.

Έτσι στον χώρο αυτόθα προάγεται ο Ποντιακός πολιτισμός στην εσχατιά αυτή της Ελλάδος, η οποία ως μητρόπολη της Ελληνικής αποικίας του Καργκέζε της Κορσικής (Γαλλία) 1675,θα συμβάλει στην επανασύνδεσή της με την κοινή Ποντιακή μας καταγωγή.


Θα ήθελα λοιπόν να σας ενημερώσω, ότ ιξεκινήσαμε από τον Σεπτέμβριο του 2020 στο Οίτυλο την κατασκευή του «Οίκου των Κομνηνών»και με την βοήθεια των μελών μας καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τον φέροντα οργανισμό του κτηρίου.

Χρειαζόμαστε όμως οικονομική βοήθεια μέσω χορηγιών, για την αποπεράτωση αυτού του σπουδαίου για την ιστορία κτηρίου καθώς και την επικουρία σας στα εκθέματα του ποντιακού τομέα του μουσείου.Κάθε προσφορά μικρή η μεγάλη θα είναι για εμάς πολύτιμη.

Οι ιδιώτες που θα βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο, θα εγγραφούν ως επίτιμαμέλη της αδελφότητος στην μεγάλη βίβλο των Κομνηνών.

Οι σύλλογοι που θα βοηθήσουν θα εγγραφούν επίσης στην μεγάλη βίβλο των Κομνηνών, η δε σημαία τους θα κυματίζει στον περίβολο του Οίκου των Κομνηνών.


θα χαρώ να επικοινωνήστε μαζί μου.


Με Απεριόριστη Εκτίμηση

Ιωάννης Κατσουλέας Κομνηνός

Πρόεδρος Δ.Σ.


Οίτυλο Μάνης τηλ.: 2711102072 – 6945102537, email : steph.komn.o@gmail.com
Comments


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page