ΣΑΦΡΑΝΠΟΛΗ
Επίσκεψη στην όμορφη και γραφική Σαφράμπολη
Η όμορφη και γραφική Σαφράμπολη
Η ορεινή Σαφράμπολη στην περιοχή του Πόντου είναι μια όμορφη και γραφική πόλη που έχει να καυχιέται για τον πλούτο των κατοίκων της. Η γεωγραφική της θέση, επάνω στον κυριότερο εμπορικό δρόμο που ένωνε την Ανατολή με τη Δύση, την κατέστησε, ήδη, από τον 13ο αιώνα, κεντρικό σταθμό των καραβανιών.
Περίφημη είναι και για την παραγωγή του κρόκου, που ονομάζεται και σαφράν απ’ όπου έλαβε και το όνομά της.
Η ξακουστή Σαφράμπολις, όμως έχει να επιδείξει και μια αξιοσημείωτη αρχιτεκτονική που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την πολεοδομική εξέλιξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στην πόλη υπάρχει το Παλαιό Τζαμί, λουτρά και ο μεντρεσές του Σουλεϊμάν Πασά, κτισμένα το 1322.
Η αρχοντική Σαφράμπολη, όμως, μπορεί να καυχιέται για τα περίφημα, αξεπέραστα και εκλεπτυσμένα γυναικεία κοσμήματα ( σταυροί, καδένες, σκουλαρίκια, δακτυλίδια, επιμετώπια, επιστήθια), που κατασκεύαζαν οι περιζήτητοι και φημισμένοι χρυσικοί της. Ήταν πασίγνωστο κέντρο αργυροχρυσοχοΐας και λειτουργούσαν πολλά αργυροπρατεία προκειμένου να προλάβουν τις παραγγελίες όχι μόνο της εγχώριας αγορά; αλλά και της υπόλοιπης Ανατολής, της Ευρώπης και των Βαλκανίων. Οι τεχνίτες της δούλευαν πολύ το κοράλλι, κάτι σπάνιο για ορεινή πόλη. Οι έμποροι, όμως, και ναυτικοί κάτοικοί της έφερναν τα κοράλλια που το ζεστό τους χρώμα έδενε με το φυσικό περιβάλλον της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τεχνοτροπία των κοσμημάτων της Σαφράμπολης διασώζει την βυζαντινή παράδοση στοιχεία της οποίας διασώθηκαν αυτούσια και στην τέχνη και στη σημασία των κοσμημάτων.
Από το 1994 είναι εγγεγραμμένη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
To 1923 οι Ελληνες της Σαμφράνπολης διασκορπίστηκαν σε διάφορα μέρη της βόρειας Ελλάδας, όσοι ήρθαν στην Αθήνα εγκαταστάθηκαν στην συγκεκριμένη συνοικία στο κέντρο της Νέας Ιωνίας, μια αρκετά φτωχή και λαϊκή συνοικία άσχετα αν οι κάτοικοι προέρχονταν από πλούσια πατρίδα, δημιούργησαν σταδιακά πολλές βιοτεχνίες, εμπορικά καταστήματα και ποδοσφαιρική ομάδα. Οι πρόσφυγες ανήγειραν το1945 στο κέντρο της συνοικίας τους τον Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου στα πρότυπα του ναού του Αγίου Στεφάνου της ιδιαίτερης πατρίδας τους, όπου και μετέφεραν τα ιερά κειμήλια του μικρασιατικού ναού και λείψανα του αγίου. Ο ναός Αγίου Στεφάνου Σαφράμπολης είναι σήμερα έδρα της ενορίας Σαφράμπολης, ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας - Α' Αρχιερατική Περιφέρεια.