top of page

Πόντος-Νικόπολη (Γαράσαρη)

Απές - Ακ Νταγ Ματέν  590 ευρώ

Ταξίδια “Τραπεζούς”  μέλος του GRECOREAL TOURS  ΜΗΤΕ 09.33Ε.60.00.01590.01 Α.Φ.Μ. 8003967700

Λ. Δημοκρατίας 57 Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκη  τηλ. 2310-698980 2310 5372906946333578

 

ΟΔΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ 9 μέρες

Αύγουστος 2016

 

Ελάτε μαζί μας στην Γαράσαρη (Νικόπολη) του Πόντου

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310-698980, 2310 5372906946333578

Οργάνωση:

δημοσιογράφος Φωκίων Φουντουκίδης

Ιστορική - λαογραφική ξενάγηση:

Νίκος Πετρίδης συγγραφέας

Στη φωτογραφία πάνω το Μοναστήρι της Παναγίας στη Γαράσαρη που θα επισκεφθούμε. Πρόσφατα οι τοπικές αρχές το εξωράισαν και κατασκεύασαν το δρόμο πρόσβασης σε αυτό για να προσελκύσοιυν τουρίστες, κυρίως από την Ελλάδα. Περισσότερα για την Παναγία της Γαράσαρης εδώ:

http://garasari.blogspot.gr/2011/03/blog-post.htm

Με οδηγό τον καλύτερο γνώστη των χωριών της Νικοπόλεως (Γαράσαρης) Νίκο Πετρίδη

 

   Την ιστορική - λαογραφική ξενάγηση θα κάνει ο ιστορικός -  συγγραφέας και άριστος γνώστης των «μυστικών» της Νικοπόλεως, Νίκος Πετρίδης.

   Ο Νίκος Πετρίδης γνωρίζει άριστα την περιοχή, χωριό με χωριό, βουνό με βουνό, ρεματιά με ρεματιά. Ερευνά επί σειρά ετών την ιστορία της Νικοπόλεως, γνωρίζει όλα τα χωριά, όλες τις οικογένειες των Ελλήνων που κατοικούσαν εκεί, καθώς και πληροφορίες για την κοινωνική, οικονομική και θρησκευτική τους ζωή.

   Όποιος δεν θυμάται το χωριό της καταγωγής του από τη Γαράσαρη, μπορεί να επικοινωνήσει με το Νίκο Πετρίδη για να μάθει από που κατάγεται, μόνο με την αναφορά του επιθέτου του. Φυσικά ο Νίκος Πετρίδης θα τον οδηγήσει στο χωριό του παππού του  με θαυμαστή ακρίβεια.

Μάθετε τα πάντα για την Γαράσαρη εδώ: http://garasari.blogspot.gr/

 

Δείτε σε αυτό το βίντεο: Αξέχαστη θα μας μείνει ή επίσκεψη μας πέρυσι στη Νικόπολη (Γαράσαρη)  στον Πόντο! Συγκίνηση όταν βρήκαμε τα σπίτια των παππούδων μας, θερμή φιλοξενία και υποδοχή από τους ντόπιους στις πλατείες των χωριών με χορούς και κεράσματα 

ΕΚΔΡΟΜΗ 9 ΗΜΕΡΩΝ

ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΤΗ ΝΙΚΟΠΟΛΗ (ΓΑΡΑΣΑΡΗ)

 

 

 

Αναχώρηση 1η ΗΜΕΡΑ: 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Αναχώρηση από τη Θεσσαλονίκη. Στάσεις σε διάφορα  σημεία της διαδρομής για φαγητό και ξεκούραση. Δυνατότητα επιβίβασης επιβατών από Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη.  Άφιξη στην Κωνσταντινούπολη, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Ελεύθερο βράδυ για έξοδο-φαγητό

 

2η ΗΜΕΡΑ Τρίτη: 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΑΜΑΣΕΙΑ: 

Αναχωρούμε για Αμάσεια, όπου θα θαυμάσουμε τους λαξευτούς τάφους των Μιθριδατών, θα επισκεφθούμε το κάστρο, την πλατεία του ρολογιού. Βόλτα στα πλακόστρωτα και τα γραφικά δρομάκια με τα παραδοσιακά αρχοντικά κατά μήκος του Ιρι ποαμού Διανυκτέρευση στην Αμάσεια.

3η ΗΜΕΡΑ Τετάρτη: 

ΑΜΑΣΕΙΑ - ΝΙΚΟΠΟΛΗ (Γαράσαρη):

Μετά την Αμάσεια ακολουθούμε τη νότια (και στους περισσότερους άγνωστη) οδική διαδρομή, παράλληλα με τον ποταμό Λύκο και τα όμορφα ορεινά φαράγγια. Μέσω της ηρωικής περιοχής Έρπαας, της Νεοκαισάρειας, του Ρεσαδιέ, του Κοϊλά-Χισάρ και του Σούσεχρη, φτάνουμε στη Νικόπολη, την πρωτεύουσα της περιοχής Γαράσαρης, από όπου κατάγονται χιλιάδες Πόντιοι της μητροπολιτικής Ελλάδας. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, ξενάγηση στο περίφημο Μαυρόκαστρο - Νικόπολη (το τελευταίο κάστρο της Ρωμανίας που κατέλαβαν οι Οθωμανοί τον Αύγουστο του 1473) και στις ελληνικές συνοικίες της πόλης, στα ερείπια των ελληνικών ναών, της Αστικής Σχολής και του Παρθεναγωγείου, στην πέτρινη αγορά κλπ. Δείπνο και διανυκτέρευση.


4η ΗΜΕΡΑ Πέμπτη:

ΝΙΚΟΠΟΛΗ - ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΑΡΑΣΑΡΗΣ

Όλη την ημέρα επισκεπτόμαστε χωριά της Νικοπόλεως απ` όπου κατάγονται συμμετέχοντες στην εκδρομή. Μας ξεναγεί ο συγγραφέας Νίκος Πετρίδης σε κάθε χωριό, με κάθε λεπτομέρεια.

 

5η ΗΜΕΡΑ Παρασκευή:

ΝΙΚΟΠΟΛΗ - ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΑΡΑΣΑΡΗΣ

Συνεχίζουμε τις επισκέψεις και την ξενάγηση σε διάφορα χωριά. Επίσκεψη στο περίφημο Μοναστήρι της Παναγίας της Γαράσαρης, στη Μονή της Παναγίας στην Μπάλτζανα, στον Άγιο Γεώργιο της Λίτζασας, στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στο Ασαρτζούχ, στον Άγιο Θεόδωρο Στρατηλάτη της Τρουπτζής, στην Αγία Τριάδα του Αλισάρ κλπ.


6η ΗΜΕΡΑ  Σάββατο 

ΝΙΚΟΠΟΛΗ - ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ
Αναχωρούμε για την πρωτεύουσα του Πόντου την Τραπεζούντα. Ακολουθούμε την ορεινή διαδρομή Νικόπολη – Κερασούντα, μέσω της οροσειράς του Παρυάδρη, της περιοχής Γουρούχ και του Ντέρελι (η ομορφότερη οδική διαδρομή του Πόντου). Μέσω του παραλιακού αυτοκινητόδρομου φτάνουμε στην Τραπεζούντα και επισκεπτόμαστε διάφορα μνημεία της πόλης (Αγία Σοφία, Φροντιστήριο Τραπεζούντας κ.α.).

Το βράδι ελεύθερο για βόλτα στην Τραπεζούντα.

 

7η ΗΜΕΡΑ Κυριακή:

ΣΟΥΜΕΛΑ – ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑ - ΑΜΙΣΟΣ:

Το πρωί επισκεπτόμαστε την περίφημη Μονή της Παναγίας Σουμελά.

Κατόπιν αναχώρηση για Κερασούντα, μέσω Πλατάνων, Κοράλλων, Τριπόλεως, Κασσιόπης.  Στα χρόνια των Μεγάλων Κομνηνών, η Κερασούντα ήταν η δεύτερη σε σημασία πόλη της αυτοκρατορίας και οι Έλληνες αποτελούσαν πάντοτε την πλειοψηφία των κατοίκων της. Θα επισκεφθούμε την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου που σήμερα είναι μουσείο. Στη συνέχεια διατρέχουμε όλη την παραλία του Ευξείνου Πόντου και βλέπουμε τις πόλεις που από τα αρχαία χρόνια βρίσκονται εκεί και υμνούν τον ελληνικό πολιτισμό: Πουλαντζάκη, Κοτύωρα (Ορδού), Φάτσα, Οινόη, Θέρμαι (Αμαζόνες), Θεμίσκυρα (Τσαρσαμπά) κ.α. με στάσεις. Φθάνουμε στην Αμισό - Σαμψούντα όπου και διανυκτερεύουμε.


8η ΗΜΕΡΑ:

ΑΜΙΣΟΣ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ:
Επίσκεψη στο μουσείο της Αμισού - Σαμψούντας, γεμάτο με ελληνικές αρχαιότητες. Αναχωρούμε για την Πόλη, και αφού κάνουμε τις απαραίτητες στάσεις, φθάνουμε αργά το απόγευμα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, ελεύθερη έξοδος στην Κωνσταντινούπολη για φαγητό. Διανυκτέρευση.

9η ΗΜΕΡΑ:  

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 
Το πρωί, μετά το πρωινό μας, επισκεπτόμαστε την Αγία Σοφία, κατόπιν το Πατριαρχείο και στη συνέχεια αναχωρούμε για την Ελλάδα.

 

 

 

Ενδέχεται να υπάρξουν μικρές αλλαγές στο πρόγραμμα
 

Οργάνωση εκδρομής:

Φωκίων Φουντουκίδης δημοσιογράφος

Ιστορική - λαογραφική ξενάγηση:

Νίκος Πετρίδης συγγραφέαςΚόστος εκδρομής 580 ευρώ το άτομο σε δίκλινο με πρωινό και 6 δείπνα

• Όλες οι τιμές είναι κατά άτομο και περιλαμβάνουν Φ.Π.Α

Η τιμή περιλαμβάνει:
• Όλες τις μετακινήσεις/μεταφορές, σύμφωνα με το πρόγραμμα.
• 8 Διανυκτερεύσεις σε επιλεγμένα ξενοδοχεία .
• 8 Πρωινά καθημερινά στο ξενοδοχείο.
• 3 Δείπνα στα ξενοδοχεία της Τραπεζούντας, Σαμψούντας και Αμάσειας.
• Ξεναγήσεις 
• Αρχηγό – συνοδό του γραφείου μας
• Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης
• Φ.Π.Α.

Η τιμή δεν περιλαμβάνει:
• Εισόδους μουσείων – αρχαιολογικών χώρων – εκκλησιών
• Επιπλέον έξοδα (όπως επιπλέον γεύματα, ποτά, φιλοδωρήματα)
• Τις προαιρετικές εκδρομές στις ιδιαίτερες πατρίδες (Χωριά) όταν θα χρειάζονται τοπικά λεωφορειάκια.
• Και ότι άλλο αναφέρεται στο πρόγραμμα ως προαιρετικό.
-Επιβάρυνση μονόκλινου 135 ευρώ (σύνολο για μονόκλινο 705)

Προαιρετική ταξιδιωτική ασφάλιση INTERAMERICAN 10 € το άτομο

Δείτε εδώ τι περιλαμβάνει η ταξιδιωτική ασφάλιση

• Παιδί 02-12 ετών σε δίκλινο δωμάτιο με έναν εκ των δυο γονέων δεν δικαιούται έκπτωση.
• Τα παιδιά ταξιδεύουν υποχρεωτικά με διαβατήριο νέου τύπου, ενώ οι ενήλικες με διαβατήριο ή αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου επίσης
ΠΡΟΣΟΧΗ: Πελάτες με ξένη υπηκοότητα (Ε.Ε & Τρίτων Χωρών) που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Τουρκία από 1η Απριλίου, θα πρέπει να προμηθεύονται ηλεκτρονικά την βίζα τους από την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.evisa.gov.tr/eng/ . 

Το Μοναστήρι της Παναγίας της Γαράσαρης

Η Νικόπολις όπως ήταν όταν την άφησαν οι Ελληνες κάτοκοι της

Η Νικόπολις με το Μαυρόκαστρο όπως είναι σήμερα

Οι προσκυνητές κάτω από το Μοναστήρι της Παναγίας της Νικόπολης στο Καγιατιπι

Το Μοναστήρι της Παναγίας της Γαράσαρης εσωτερικά

Θα επισκεφθούμε επίσης την Τραπεζούντα (παλιά φωτό πάνω) την Παναγία Σουμελά, την Αμάσεια (κάτω), την Σαμψούντα και τις κυριότερες πόλεις του Πόντου καθώς και την Κωνσταντινούπολη (Αγία Σοφία και Πατριαρχείο)

Ταξίδια “Τραπεζούς”  μέλος του GRECOREAL TOURS

ΜΗΤΕ 09.33Ε.60.00.01590.01 Α.Φ.Μ. 8003967700

Λ. Δημοκρατίας 57 Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκη  τηλ. 2310-698980 2310 5372906946333578

trapezous@gmail.com

Τι θα φάμε στη Νικόπολη

Το ξενοδοχείο στη Νικόπολη προσφέρει μόνο πρωινό. Γεύμα και δείπνο θα κάνουμε σε ένα από τα εστιατόρια της πόλης. Υπάρχουν καλά και καθαρά εστιατόρια όπου μπορούμε να βρούμε σούπες, ψητά κρέατα, πεντανόστιμες πίττες με διάφορες γεύσεις, σαλάτες και πολλά ακόμη φαγητά. Ο λογαριασμός δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 10 ευρώ

Φωτογραφίες από το beyazsaray restaurant στη Νικόπολη

bottom of page