top of page

Κωνσταντινούπολη 

ΟΔΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ 3 ημέρες

24-25-26 Οκτωβρίου

 

135 €

2310-698980, 2310 5372906946333578

Οργάνωση: δημοσιογράφος Φωκίων Φουντουκίδης

Αναχώρηση από Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015 στις 10.00 το βράδυ. Διέλευση των ελληνοτουρκικών συνόρων και αγορές από το κατάστημα αφορολογήτων ειδών.

 

24 Οκτωβρίου

Άφιξη στην  Κωνσταντινούπολη στις 24 Οκτωβρίου ημέρα Σάββατο το πρωί 8.00 με 9.00 η ώρα.

Αρχικά θα επισκεφτούμε την Αγία Σοφία, χωρίς ουρές, καθώς θα είμαστε εκεί από τους πρώτους:

Ο Ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί αναμφίβολα το γνωστότερο και δημοφιλέστερο μουσειακό χώρο της Κωνσταντινούπολης και πόλο έλξης για κάθε επισκέπτη, αφού όλοι έχουμε ακούσει και διαβάσει δοξασίες και θρύλους γι’ αυτήν, που φανερώνουν τη λαμπρότητα και τη μεγαλοπρέπεια που τη διέπουν. Πρέπει να τονίσουμε πως ο χώρος λούζεται από το άπλετο φως του ήλιου, καθώς αυτό διεισδύει στο ναό από τα εκατό παράθυρα της εκκλησίας, που δίνουν την ψευδαίσθηση πως ο θόλος κρέμεται από τον ουρανό. Την εποχή του Ιουστινιανού, η Αγία Σοφία είχε χίλιους κληρικούς. Ο ναός της Αγίας Σοφίας αποτελεί το σημαντικότερο μνημείο του τύπου της τρουλαίας βασιλικής. Χωρίς υπερβολές έχει χαρακτηριστεί ως ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής. 

Οσοι έχουν ήδη επισκεφθεί την Αγία Σοφία έχουν ακριβώς δίπλα πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές:

 Στη Βασιλική στέρνα, τον Ιππόδρομο και το αρχαιολογικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης που βρίσκονται ακριβώς δίπλα.

Βασιλική Κινστέρνα Ιουστινιανού

Μπορείτε να θαυμάσετε την Βασιλική Κινστέρνα η οποία  είναι η μεγαλύτερη υπόγεια δεξαμενή νερού που κατασκευάστηκε στην Κωνσταντινούπολη. Θα απολαύσετε ένα φαντασμαγορικό θέαμα με τους υπέροχους φωτισμούς και την ατμοσφαιρική μουσική
 Διαμορφώθηκε επί αυτοκράτορα Ιουστινιανού, μετά τη Στάση του Νικα, στα μέσα του 6ου αι. για να υδρεύεται η Κωνσταντινούπολη. και το κοντινό Μεγάλο Παλάτι, όπου  κατοικούσε ο Βυζαντινός αυτοκράτορας.

 

Ο Ιππόδρομος της Κωνσταντινούπολης  απέναντι από την Αγία Σοφία, είχε χωρητικότητα 100 χιλιάδες θεατές. Εδώ έγινε η περίφημη στάση του Νίκα.

Εκεί θα δούμε  τον  Αιγυπτιακό οβελίσκο, την ελικτή στήλη των Δελφών, την γερμανική κρήνη του 1898, την στήλη του Κωνσταντίνου κ.α.

 

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα συγκρότημα τριών μουσείων, με κεντρικό το Αρχαιολογικό Μουσείο και επίσης το Μουσείο της Αρχαίας Ανατολής

Στις αίθουσες των μουσείων περιλαμβάνονται εκθέματα από όλες τις εποχές της ανθρώπινης ιστορίας, αλλά κυριαρχούν εκθέματα αρχαία ελληνικά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά. Επίσης υπάρχουν σημαντικά εκθέματα από την αρχαία (προ-ελληνιστική) Ανατολή και αρκετά αντικείμενα της εποχής των Οθωμανών και των Σελτζούκων.

Ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα είναι η «Σαρκοφάγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου», που χρονολογείται στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. και κατασκευάστηκε για το βασιλιά Αβδαλώνυμο της Σιδώνας, αν και αρχικά θεωρήθηκε ότι ανήκε στο Μακεδόνα βασιλιά, καθώς απεικονίζει σκηνές από τη ζωή και τις μάχες του.

Υπάρχει ακόμη η Συνθήκη Ειρήνης του Καντές (1258 π.Χ.), ανάμεσα στην Αίγυπτο του φαραώ Ραμσή του Β' και την αυτοκρατορία των Χετταίων. Είναι η παλιότερη συνθήκη ειρήνης που γνωρίζουμε στην ιστορία. Την αίθουσα αυτή θα δούμε και μία μούμια μεταφερμένη από την Αίγυπτο!

Ενδιαφέρουσα είναι επίσης η Συλλογή της Τροίας αλλά και η αλυσίδα με την οποία οι Βυζαντινοί έφραζαν τον Κεράτιο Κόλπο προκειμένου να μην εισέλθει κανένα εχθρικό πλοίο.

Θα γευματίσουμε σε ένα από τα παραδοσιακά εστιατόρια της περιοχής, όπου μπροστά σου ετοιμάζουν το φαγητό μαγείρισσες με παραδοσιακό τρόπο και τα ψήνουν στους φούρνους των εστιατορίων και τα σερβίρουν σε χαμηλά τραπέζια τους σοφράδες.

Δεν είναι μακριά από εκεί η κλειστή αγορά, το λεγόμενο Καπαλί τσαρσι, με τα 4.000 καταστήματα και το ανατολίτικο παζάρι. Εκεί υπάρχουν αμέτρητα προϊόντα όπως δερμάτινα είδη, ρούχα, αναμνηστικά, αντίκες, είδη δώρων κ.α.

Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε στο ξενοδοχείο για ανάπαυση.

Το απόγευμα βόλτα στην περίφημη μεγάλη οδό του Πέραν. Η Μεγάλη Οδός του Πέραν είναι μία από τις πιο ξακουστές οδούς στην Κωνσταντινούπολη, στα τουρκικά λέγεται Ιστικάλ Καντεσί. Βρίσκεται στην ιστορική περιοχή του Πέραν και καθημερινά την διασχίζουν χιλιάδες επισκέπτες, είναι ένας δρόμος με μήκος περίπου 3 χιλιόμετρα γεμάτος με εμπορικά καταστήματα. Η οδός του Πέραν αρχίζει από την πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και φτάνει μέχρι τον Γαλατά. Τη σημερινή της μορφή την πήρε στα τέλη του 19ου, αρχές του 20ου αιώνα, όταν και οικοδομήθηκαν κτήρια σε νεοκλασικό ρυθμό. Κατά μήκος της οδού υπάρχουν πλήθος ιστορικών κτηρίων. Στην πλατεία Ταξίμ υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Τριάδας. 

Το βράδυ προαιρετική έξοδος σε καφέ εστιατόριο με ζωντανή μουσική, τουρκική παραδοσιακή, κλασική  αλλά και μοντέρνα. Σε αυτό το μαγαζί που βρίσκεται πολύ κοντά στην πλατεία ταξίμ, μπορεί κανείς να ξοδέψει από 0,5 ευρώ!

 

Κυριακή 25 Οκτωβρίου

Σήμερα προαιρετική κρουαζιέρα στα στενά του χιλιοτραγουδισμένου Βοσπόρου ή επίσκεψη στα Πριγκηποννήσια.

Στη θάλασσα του Μαρμαρά βρίσκονται 9 νησιά, τα Πριγκηπονήσια ή Πριγκηπόννησα. Από τα 9, τα 4 είναι κατοικήσιμα και προσβάσιμα. Αποτελούσαν από παλιότερα τόπο παραθέρισης για τους Κωνσταντινουπολίτες, κυρίως τους Έλληνες.

 

Αρχικά συναντάμε την Πρώτη, που πήρε το όνομά της από την εγγύτητα στην Πόλη. Απέχει περίπου 45 λεπτά.

Επόμενη στάση, περίπου ένα τέταρτο μακριά, είναι η Αντιγόνη ή Μπουργκάζ στα τούρκικα. Εδώ έχει εμφανώς περισσότερο κόσμο από την Πρώτη. Άλλα δεκαπέντε λεπτά απόσταση και το καράβι προσεγγίζει τη Χάλκη. Εδώ κατεβαίνουν οι περισσότεροι Έλληνες για να επισκεφτούν αξιοθέατο θρησκευτικής και συναισθηματικής αξίας: τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Τελευταία στάση στο μεγαλύτερο και πιο όμορφο από τα Πριγκηπονήσια, την Πρίγκηπο.

Στην αποβάθρα βρίσκονται ορισμένα καφέ και εστιατόρια, ενώ λίγο πιο δίπλα η πιάτσα με τις άμαξες με τις οποίες θα κάνουμε ένα αξέχαστο περίπατο. Ανάμεσα στα παλιά και ερειπωμένα αρχοντικά βλέπει έντονα τα σημάδια του ελληνικού στοιχείου που κυριαρχούσε στην περιοχή.

 

Το απόγευμα μπορούμε να επισκεφθούμε ένα από τα 5 τεράστια εμπορικά κέντρα τα οποία διαθέτουν 200-300 καταστήματα το καθένα πλήθος εστιατορίων και καταστημάτων ψυχαγωγίας

 

Το βράδυ προαιρετική έξοδος σε καφε- εστιατόριο με ποντιακή μουσική από καλλιτέχνες από την Τραπεζούντα. Κατανάλωση προαιρετική από 1 ευρώ.

 

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου

Αγίου Δημητρίου σήμερα και το πρωί θα επισκεφθούμε το Πατριαρχείο για τη θεία λειτουργία του Αγίου Δημητρίου, θα πάρουμε τα τελευταία αναμνηστικά μας από το μικρό κατάστημα σχετικών ειδών του Πατριαρχείου και παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής για την Ελλάδα

 

 

 

 

 

Μπαχαρικά από όλο τον κόσμο μπορούμε να βρούμε στην περίφημη Αιγυπτιακή αγορά

Θα γευτούμε το περίφημο γλυκό κιουνεφέ

Πλήθος ελληνικών ευρημάτων θα δούμε στο αρχαιολογικό μουσείο Κωνσταντινούπολης που θα επισκεφθούμε

Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης

Ομορφο και πολυτελές ξενοδοχείο

Το σύγχρονο και άνετο λεωφορείο μας

Πλήθος ελληνικών ευρημάτων στο αρχαιολογικό μουσείο Κωνσταντινούπολης που θα επισκεφθούμε

Σύγχρονα 

εμπορικά κέντρα για αγορές και ψυχαγωγία

Κόστος εκδρομής 135 ευρώ το άτομο σε δίκλινο με πρωινό.

• Όλες οι τιμές είναι κατά άτομο και περιλαμβάνουν Φ.Π.Α

Η τιμή περιλαμβάνει:
• Όλες τις μετακινήσεις/μεταφορές, σύμφωνα με το πρόγραμμα.
• 2 Διανυκτερεύσεις σε επιλεγμένα ξενοδοχεία .
• 2 Πρωινά καθημερινά στο ξενοδοχείο.
• Ξεναγήσεις 
• Αρχηγό – συνοδό του γραφείου μας
• Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης
• Φ.Π.Α.

Η τιμή δεν περιλαμβάνει:
• Εισόδους μουσείων – αρχαιολογικών χώρων 
• Επιπλέον έξοδα (όπως επιπλέον γεύματα, ποτά, φιλοδωρήματα)
• Τις προαιρετικές εκδρομές 
• Και ότι άλλο αναφέρεται στο πρόγραμμα ως προαιρετικό.

 

Επιβάρυνση μονόκλινου 50 ευρώ

 

Προαιρετική ταξιδιωτική ασφάλιση INTERAMERICAN με καλύψεις και αποζημιώσεις έως 10.000 ευρώ για ασθένεια  ή ατύχημα με 5 € το άτομο

• Τα παιδιά ταξιδεύουν υποχρεωτικά με διαβατήριο νέου τύπου, ενώ οι ενήλικες με διαβατήριο ή αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου επίσης
ΠΡΟΣΟΧΗ: Πελάτες με ξένη υπηκοότητα (Ε.Ε & Τρίτων Χωρών) που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Τουρκία θα πρέπει να προμηθεύονται ηλεκτρονικά την βίζα τους από την ηλεκτρονική διεύθυνσηwww.evisa.gov.tr/eng/ . 

Πλήθος ελληνικών ευρημάτων στο αρχαιολογικό μουσείο Κωνσταντινούπολης που θα επισκεφθούμε

Φωτογραφίες από τα ταξίδια μας

στην Κωνσταντινούπολη

bottom of page