top of page

Ποιοι και πως ίδρυσαν το ιστορικό σωματείο Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης


"Στην εκδήλωση θα αναφερόμασταν στις πρόδρομες ενέργειες και στους εμπνευστές και πρωταγωνιστές της ίδρυσής του, με εκτεταμένη αναφορά στο ιστορικό της ίδρυσης και στα πρώτα βήματα της Ευξείνου Λέσχης, όπως τεκμηριώνονται από το επίσημο αρχειακό υλικό..."

Προς τα μέλη και τους φίλους

της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης

Αγαπητά μας μέλη,

Φίλες και Φίλοι,

Xριστός Ανέστη!

Ευχόμαστε, καταρχάς, να είστε όλοι καλά στην υγεία σας. Προσδοκούμε να επανέλθει γρήγορα η «κανονικότητα» στη ζωή του καθένα μας και, μαζί, να επανέλθουμε όσο γίνεται πιό γρήγορα και στην κανονική λειτουργία του Σωματείου μας.

Για τον μήνα Μάιο είχαμε σχεδιάσει κάποιες εκδηλώσεις, σχετικές με τη θλιβερή «επέτειο μνήμης» της γενοκτονίας των προγόνων μας, στον Πόντο. Δυστυχώς, τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, που εξακολουθούν να ισχύουν, δεν θα επιτρέψουν την πραγματοποίησή τους.

Επίσης, για τις αρχές του μήνα, είχαμε προγραμματίσει και μιά εκδήλωση για τα «γενέθλια» της Ευξείνου Λέσχης, αφού η 2α Μαΐου 1933 είναι η γενέθλιος ημέρα του ιστορικού Σωματείου μας. Στην εκδήλωση αυτή θα αναφερόμασταν στις πρόδρομες ενέργειες και στους εμπνευστές και πρωταγωνιστές της ίδρυσής του, με εκτεταμένη αναφορά στο ιστορικό της ίδρυσης και στα πρώτα βήματα της Ευξείνου Λέσχης, όπως τεκμηριώνονται από το επίσημο αρχειακό υλικό (πρακτικά κλπ.). Επειδή, όμως, η τρέχουσα συγκυρία δεν επιτρέπει να πραγματοποιήσουμε την εκδήλωση, θελήσαμε, με την παρούσα ανακοίνωση, να σας θυμίσουμε τα παρακάτω :

  1. Στις 2 Μαΐου 1933 πραγματοποιείται η ιδρυτική γενική συνέλευση. Είχαν προηγηθεί, στις 19 Μαρτίου και στις 30 Απριλίου, δύο ευρείες συναντήσεις, με πρωτοβουλία εξεχόντων Ποντίων της πόλης μας, όπου ωρίμασε η ιδέα ίδρυσης «κοινωνικής και μορφωτικής λέσχης Ποντίων» στη Θεσσαλονίκη. Η γενική συνέλευση της 2ας Μαίου ορίζει προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από τους (με αλφαβητική σειρά) Βαφειάδη Ιορδάνη, Γραμματικόπουλο Βασίλειο, Γραμματικόπουλο Ιωάννη, Ηλιόπουλο Χαράλαμπο, Μουζενίδη Ιωάννη, Πισσαλίδη Ελευθέριο, Τερζόπουλο Αντώνιο, Τζαλιγόπουλο Παναγιώτη, Τζινιβίζη Απόστολο, Τηγανά Αβραάμ, Χαρατζίδη Βασίλειο και Χαριτάντη Ανέστη.

  2. Στις 4 Μαΐου 1933 συνεδριάζει το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο και εκλέγει, με μυστική ψηφοφορία, τους Παν. Τζαλιγόπουλο, ως Διευθύνοντα Σύμβουλο (Πρόεδρο), Βασ. Γραμματικόπουλο, Αναπληρωτή Δ/ντα Σύμβουλο (Αντιπρόεδρο), Αντ. Τερζόπουλο, Γενικό Γραμματέα και Ελ. Πισσαλίδη, Ταμία.*

  3. Στις 8 Μαΐου 1933 υποβάλλεται πρός έγκριση στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης το σχέδιο καταστατικού, υπογραφόμενο από τα παρακάτω ιδρυτικά μέλη (με τη σειρά που καταγράφηκαν στο υποβληθέν κείμενο του καταστατικού) : Ιωακείμ Βαφειάδης, Βασίλειος Γραμματικόπουλος, Χαράλαμπος Ηλιόπουλος, Ιωάννης Γραμματικόπουλος, Ελευθέριος Πισσαλίδης, Ανέστης Χαριτάντης, Θωμάς Παπαμιχαήλ, Παναγιώτης Τζαλιγόπουλος, Αντώνιος Τερζόπουλος, Βασίλειος Χαρατζίδης, Απόστολος Τζινιβίζης, Ιωάννης Μουζενίδης, Αβραάμ Τηγανάς, Ιορδάνης Βαφειάδης, Ιωάννης Παπαδόπουλος, Ορφεύς Κογκαλίδης, Βασίλειος Χαριτάντης, Φίλιππος Παππάς και Ισαάκ Χατζησάββας.

  4. Στις 12 Μαΐου 1933 εγκρίνεται από το Πρωτοδικείο και από την Τετάρτη Οικονομική Εφορία Θεσσαλονίκης το καταστατικό «της εν Θεσσαλονίκη εδρευούσης κοινωνικής και μορφωτικής Λέσχης Ποντίων υπό την επωνυμίαν ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ».

Το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει στις 9, 16, 19, 23 και 27 Μαΐου, για τις πρώτες ενέργειες (έκτακτες συνδρομές, εγγραφή νέων μελών, ενοικίαση κυλικείου, οργάνωση γραμματείας, εξοπλισμός αίθουσας εκδηλώσεων), για την οργάνωση της πρώτης «απογευματινής χορευτικής εκδηλώσεως» και για την προετοιμασία της γενικής συνέλευσης προς εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου από τα μέλη του επίσημου πλέον Σωματείου.

  1. Στις 28 Μαΐου 1933 πραγματοποιείται η εκλογική γενική συνέλευση, κατά την οποία εξελέγησαν οι Θ. Θεοφύλακτος, Π. Τζαλιγόπουλος, Ι. Βαφειάδης, Ι. Μουζενίδης, Α. Τηγανάς, Ελ. Πισσαλίδης, Β. Γραμματικόπουλος, Α. Τερζόπουλος, Ο. Κογκαλίδης, Ηρ. Μοσκώφ, Ισ. Χατζησάββας και Αν. Χαριτάντης.

  2. Στις 29 Μαΐου 1933 συνεδριάζει το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο και, με μυστική ψηφοφορία, εκλέγει, Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Παναγιώτη Τζαλιγόπουλο, Αναπλ. Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Ισαάκ Χατζησάββα, Γενικό Γραμματέα τον Αντώνιο Τερζόπουλο και Ταμία τον Ηρακλή Μοσκώφ.*

Μήνας Μάιος του 1933, η «Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης» γεννιέται και κάνει τα πρώτα της βήματα...

Αγαπητά μας μέλη,

Αγαπητές φίλες, Αγαπητοί φίλοι,

Σας θυμίσαμε τα παραπάνω «ψήγματα ιστορίας» της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, όπως τα ανακαλύψαμε από τη μελέτη των βιβλίων πρακτικών. Θα συνεχίσουμε τη συστηματική μελέτη των επίσημων αρχείων του Σωματείου μας, σχεδιάζοντας σχετικές εκδηλώσεις, με καταληκτική την «εβδομάδα επίσημου εορτασμού των 90 χρόνων ζωής της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης», την άνοιξη του 2023.

Σας ευχόμαστε «υίαν κ’ ευλοΐαν».

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΣΑΡΙΔΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗ ΜΕΝΤΕΣΙΔΟΥ

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page