top of page

Εγώ η Πoντία, Σεβάς Χανούμ

Η Σεβάς Χανούμ ή Σεβαστή Παπαδοπούλου όπως είναι το πραγματικό της όνομα, ξεκίνησε την καριέρα της στα πάλκα τη χρυσή εποχή του λαϊκού τραγουδιού. Παρ' όλα αυτά, οι ηχογραφήσεις της στη δισκογραφία είναι ελάχιστες, αναλογικά με τα χρόνια που εργάστηκε. Γεννήθηκε στο χωριό Κοκκινόγεια, λίγο έξω από τη Δράμα, στις 8 Σεπτεμβρίου του 1931. (καταγωγή από την Σαμψούντα του ποντου) Σε ηλικία 13-14 ετών είχε δείξει ήδη την αγάπη της για το τραγούδι και τραγουδούσε σε διάφορα κέντρα στη Θεσσαλονίκη, παρά τις αντιρρήσεις των γονιών της.

Το 1949 αποφασίζει να φύγει για την Αθήνα, εμφανίζεται στο κέντρο «Ζούγκλα» στην πλατεία Βάθης με Μπιθικώτση & Καλδάρα και κάνει την πρώτη της δισκογραφική δουλειά, το τραγούδι «Όμορφη Πειραιώτισσα» του Κ. Καπλάνη μαζί με τον Τάκη Μπίνη. Το 1951 στου «Τζίμη του Χονδρού» ο ίδιος ο Τζίμης της αλλάζει το όνομα σε Σεβάς Χανούμ για να ταιριάζει με τα ανατολίτικα τραγούδια που τραγουδούσε και παράλληλα διαφημίζει με ρεκλάμες στις εφημερίδες «Τη νέα ανακάλυψη Σεβάς Χανούμ, την ωραία του Πέραν». Η Σεβάς Χανούμ υπήρξε καλλιτεχνική παρτενέρ, αλλά και ερωτική σύντροφος του Στέλιου Καζαντζίδη. Είναι, ίσως, μια από τις λιγότερο γνωστές τραγουδίστριες που συνδέθηκαν μαζί του. Σε αυτό συντελεί και το γεγονός ότι δισκογραφικά δεν συνεργάστηκαν ποτέ. Εμφανίστηκαν, όμως, από κοινού σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης: Στο «Θείο» (πρώην «Ζέφυρος»), στην «Τριάνα» του Χειλά, αλλά και στη «Γρανάδα» το 1955.Η σχέση τους ήταν σύντομη. Όπως υποστηρίζουν ορισμένοι μια απ’ τις αιτίες του χωρισμού τους ήταν και η «εξάρτηση» της τραγουδίστριας από τις ουσίες, όπως διαφαίνεται από τις προσωπικές εξομολογήσεις του Στέλιου Καζαντζίδη στο Βασίλη Βασιλικό, που δημοσιεύτηκαν το 1980, στο βιβλίο «Υπάρχω».

Τον Απρίλιο του 1987, η Σεβάς Χανούμ τραγούδησε για τελευταία φορά μπροστά σε κοινό, ντυμένη με ποντιακή φορεσιά, σε τιμητική συναυλία διοργανωμένη από τον Όμιλο Ποντίων και την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης. Έφυγε από τη ζωή στις 18 Μαΐου του 1990. Η καλλιτεχνική πορεία της Σεβάς Χανούμ καταγράφεται στο βιβλίο «Σεβάς Χανούμ - Η ιστορία μιας τραγουδίστριας», που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Οδός Πανός το 1992, υπό την επιμέλεια του Μ. Τασούλα.

«Εγώ η Πoντία, Σεβάς Χανούμ» στο Μουσείο Τσιτσάνη

Μια εξαιρετική μουσικοθεατρική παράσταση φιλοξενεί για το κοινό, το Μουσείο Τσιτσάνη. Είναι η παράσταση «Εγώ η Πoντία, ΣεβάςΧανούμ» του Γιώργου Χρονά, σε σκηνοθεσία Μανώλη Ιωνά. Η παράσταση θα δοθεί την Τρίτη 3 Μαρτίου στις 20:00 με ελεύθερη είσοδο.

Ερμηνεύουν: ΠολύναΓκιωνάκη, Λευτέρης Παπανικολάου Γκιωνάκης

Κουστούμια: Το αυθεντικό κουστούμι της ΣεβάςΧανούμ

Φωτισμοί: Μανώλης Μπράτσης

Κίνηση-Μουσική Επιμέλεια-Video: Αυγερινός Σουλόπουλος

Δημόσιες Σχέσεις: Άντζυ Νομικού

Βοηθός Σκηνοθέτη: Έλενα Αγγελοπούλου

Περίληψη έργου

Πόντος-Μεταπολεμική Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Τα άνθη του κακού-Ο Τζίμης ο χοντρός-Η νύχτα-Το underground ρεμπέτικο-το «φτωχοκάλυβο»-ο Τσιτσάνης…-η Μπέλλουτα Κοκκινόγεια και ο Έρωτας του Καζαντζίδη για την αμαζόνα του πάλκου και της ζωής, την Αγέρωχη-την Δωρική-την Ασυμβίβαστη ΣεβάςΧανούμ από την Σαμψούντα του Πόντου που ξαναζεί την ζωή της στην οδό των αργών τραγουδιών που σβήνουν στο βάθος του δρόμου…

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page