Ολοκληρώθηκαν με εξαιρετική επιτυχία οι τριήμερες εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου για το Έγκλημα της Γενοκτονίας. Γενικό ήταν το αίσθημα απόλυτης ικανοποίησης που διακατείχε όλους τους συντελεστές, τους ομιλητές και τους συνέδρους των οποίων η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Το Συνέδριο ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής 6 Δεκεμβρίου 2019 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης με την παρουσία του Προέδρου της Κυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που Πρωθυπουργός της χώρας παρευρίσκεται και χαιρετίζει συνέδριο με αποκλειστικό θέμα την Γενοκτονία. Στην αρχή τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε., Γεώργιος Βαρυθυμιάδης, ο οποίος καλωσόρισε τους ομιλητές και τους επίσημους καλεσμένους, περιγράφοντας το πλαίσιο των προσδοκιών από το Συνέδριο. Στη συνέχεια, κάλεσε στο βήμα τον Πρωθυπουργό να χαιρετίσει και να κηρύξει την έναρξη των εργασιών.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο κύριος Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε παλαιότερη δέσμευσή του ότι το αίτημα για την Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα αποτελέσει κύριο μέλημα της κυβέρνησής του, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Στην τελευταία μας συνάντηση με την Παμποντιακή Ομοσπονδία είχα δεσμευτεί ότι θα σταθώ δίπλα της στην προσπάθεια να διεθνοποιηθεί η υπόθεση της Γενοκτονίας και να συντηρηθεί η Ποντιακή παράδοση στην Ελλάδα και στον κόσμο. Είμαι εδώ για να επαναλάβω ότι τηρώ τις δεσμεύσεις τις οποίες έχω αναλάβει.»
Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, της Προέδρου της ΕΣΗΕΑ Μ. Αντωνιάδου, του επιτίμου προέδρου της Π.Ο.Ε. Γ. Παρχαρίδη και η προβολή βίντεο αφιερωμένου στον Ράφαελ Λέμκιν.
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με τις ομιλίες των Νίκου Μιχαηλίδη, ο οποίος μίλησε εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής για Το έγκλημα της γενοκτονίας, η κοινωνία των πολιτών και το ελληνικό καθήκον, Σάββα Αναστασιάδη, ο οποίος αναφέρθηκε στην Πολιτική διάσταση της γενοκτονίας και τη στρατηγική αναγνώρισης και του Alfred-Maurice De Zayas, ο οποίος συζήτησε την Πρόληψη και την Αποτροπή της Γενοκτονίας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή του βίντεο «Είμαστε αυτοί που επέζησαν».
Το πρωί του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου ξεκίνησαν στην αίθουσα “ΦΑΡΟΣ” του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Το συνέδριο άνοιξε με την εισήγηση του Steven L. Jacobs, Πρόληψη της Γενοκτονίας. Επαναπροσεγγίζοντας τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία υπό το πρίσμα των αναφορών Ruhashkiko (1978) και Whittaker (1985) - Τι θα είχε πει ο Ράφαελ Λέμκιν;. Ακολούθησαν οι συνεδρίες Η Γενοκτονία των Ελλήνων, Η Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Η πολιτική της σύγχρονης Τουρκίας αναφορικά με τη Γενοκτονία και Η νομική Διάσταση της Γενοκτονίας των Ελλήνων, στις οποίες αναπτύχθηκε ιστορικά, πολιτικά και νομικά η ελληνική Γενοκτονική περίπτωση, ενώ παρουσιάστηκε, επίσης, η Γενοκτονία των Αρμενίων, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον ίδιο θύτη και εντάσσεται στο ίδιο ιστορικό πλαίσιο.
Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν στην Αίθουσα ‘Πύργος Βιβλίων’ του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος ‘Σταύρος Νιάρχος’. Οι συνεδρίες, Το έγκλημα της Γενοκτονίας στον σύγχρονο κόσμο, Τουρκία: Ιστορικές και σύγχρονες προκλήσεις, Η συμβολή της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών (IAGS) στην πρόληψη και την αποτροπή του Εγκλήματος και Πραγματική δράση για πραγματική πολιτιστική αλλαγή, εξέτασαν τη Γενοκτονία στον σύγχρονο κόσμο και τις δυνατότητες πρόληψης και αποτροπής του εγκλήματος.
Το τριήμερο συνέδριο έκλεισε με της παρεμβάσεις του Βασίλειου Μεϊχανετσίδη, ο οποίος παρουσίασε συνοπτικά τα συμπεράσματα των ομιλιών και του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Ο κύριος Βαρυθυμιάδης υπενθύμισε στην ομιλία του την στήριξη της ομοσπονδίας στον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος δέχθηκε υβριστική επίθεση από το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και υιοθέτησε τη σχετική δήλωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος, Αλέξανδρου Γεννηματά. Επιπλέον, ο κύριος Βαρυθυμιάδης δήλωσε «Ως Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να αναγνωρίσει το έγκλημα της Γενοκτονίας εναντίον των Χριστιανικών Πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Ελλήνων, Αρμενίων, και Ασσυρίων που διέπραξαν οι Νεότουρκοι και οι Κεμαλικοί, και να πάψει να ταυτίζεται και να αναπαράγει την ρατσιστική ιδεολογία της βίας, του μίσους και του θανάτου. Καλούμε τον Πρόεδρο της γειτονικής χώρας, Ρετζέπ-ΤαγίπΕρντογάν, και το καθεστώς του να σεβαστούν τις διεθνείς συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο».
Μετά το τέλος των εργασιών του συνεδρίου, οι ομιλητές, το Δ.Σ. της ΠΟΕ, η οργανωτική επιτροπή, ομάδα εθελοντών και ορισμένοι σύνεδροι μετέβησαν στην ιστορική θέση της Πνύκας όπου ο επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου, Ιsrael Charny διάβασε το ψήφισμα του Διεθνούς Συνεδρίου για το Έγκλημα της Γενοκτονίας, το οποίο αφορά σε ένα ανθρωπιστικό προσκλητήριο για την πρόληψη και την αποτροπή του εγκλήματος.
Στη συνέχεια, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Π.Ο.Ε. Γιώργο Βαρυθυμιάδη οι συντελεστές του Συνεδρίου επισκέφθηκαν την Αυτού Εξοχότητα τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος καλωσόρισε τους επισκέπτες και τους συνεχάρη για την επιτυχή ολοκλήρωση του συνεδρίου. Επιπλέον, τόνισε πως «εμείς, οι Έλληνες, υπό όρους αραγούς ενότητας, αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι, θα εργαστούμε προς δύο κατευθύνσεις κυρίως, για την επίτευξη των εξής στόχων: Πρώτον, για ν’ αναγνωρισθεί διεθνώς η φριχτή Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, γενικότερα, για πάντα και ανεξίτηλα, ως ένα στίγμα πραγματικής βαρβαρότητας χαραγμένο στην ανθρώπινη μνήμη. Και, δεύτερον θα εργαστούμε, για να αναγκασθούν οι θύτες, δηλαδή η Τουρκία, να εκφράσουν, τουλάχιστον, μία αναδρομική συγγνώμη, εγκαταλείποντας έτσι την ως τώρα ανίερη τακτική των ύβρεων και της αδίστακτης και στυγνής παραχάραξης των, κατά γενική ομολογία, αμάχητων ιστορικών τεκμηρίων».
Εκ μέρους του Δ.Σ. της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος εκφράζονται θερμές και ειλικρινείς ευχαριστίες προς όλους τους εκλεκτούς ομιλητές που παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους στο Διεθνές Συνέδριο για το Έγκλημα της Γενοκτονίας. Η επιτυχία του συνεδρίου επιβεβαιώνεται από τον απόηχο και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας, με κορυφαία την υβριστική απάντηση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδος στην έναρξη του συνεδρίου. Θεωρούμε πως ο απώτερος στόχος του συνεδρίου, η ένταξη δηλαδή της Γενοκτονίας των Ελλήνων στον δημόσιο πολιτικό λόγο και η ευαισθητοποίηση της ελληνικής και διεθνούς κοινής γνώμης για το έγκλημα της Γενοκτονίας στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στην Αυτού Εξοχότητα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο που έθεσε την διοργάνωση υπό την Αιγίδα του και στη Βουλή των Ελλήνων για την ευγενική υποστήριξη της. Για την οικονομική βοήθεια που επέτρεψε την υλοποίηση του συνεδρίου, η Π.Ο.Ε. ευχαριστεί την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, την Ένωση Περιφερειών και την εταιρεία Aιγαίον Όιλ του συμπατριώτη μας Δημήτρη Μελισσανίδη. Το Livemedia για την ζωντανή μετάδοση των εργασιών του Συνεδρίου, την εταιρεία Medevents για την άψογη συνεργασία, την εφημερίδα “Εύξεινος Πόντος” για την μόνιμη στήριξη της στις προσπάθειές μας, το τηλεοπτικό δίκτυο OPEN, το Κανάλι ΟΝΕ, την trapezounta.gr, την Jerusalem Postκαι την Huffington post για την δημοσιογραφική κάλυψη που παρείχαν.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται στην Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή του συνεδρίου, για την ακούραστη δουλειά τους καθ' όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας, τις ιδέες και προτάσεις τους που διαμόρφωσαν και την τελική μορφή του σημαντικού αυτού εγχειρήματος. Στον Πρόεδρο και το Δ.Σ. του Σ.Πο.Σ. Ν. Ελλάδος & Νήσων για την στήριξη και την πολύτιμη βοήθεια που παρείχαν όλο αυτό το διάστημα. Πολλές, ξεχωριστές ευχαριστίες οφείλονται στην νεολαία μας που επάνδρωσε επάξια την ομάδα των εθελοντών και ανταποκρίθηκε άψογα στα καθήκοντα, που της ανατέθηκαν. Με την εργατικότητα και την αφοσίωσή τους προσέδωσαν επαγγελματικό προφίλ στην εθελοντική ομοσπονδία μας. Για μια ακόμη φορά μας έκαναν υπερήφανους, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό χωρίς να υπολογίσουν χρόνο και κόπο. Επιπλέον, πολλές ευχαριστίες οφείλονται στον επίτιμο Πρόεδρο της Π.Ο.Ε. Γιώργο Παρχαρίδη και τον τέως Πρόεδρο Χρήστο-Δημήτριο Τοπαλίδη για την ενεργή συμμετοχή τους και τις πολύτιμες συμβουλές τους. Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συνέδρους, οι οποίοι τρεις μέρες παρακολούθησαν τις εργασίες του Συνεδρίου και έδωσαν νόημα και περιεχόμενο στον διάλογο.
Οι εκδηλώσεις της ομοσπονδίας μας για το επετειακό έτος 2019 ολοκληρώθηκαν με την ημερίδα Η μάχη ενάντια στη Γενοκτονία είναι μάχη για να σεβαστείς και να προστατέψεις τη ζωή, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019 στις 6:30μ.μ. στην Αίθουσα Μανώλης Αναγνωστάκης του Δημαρχιακού Μεγάρου της Θεσσαλονίκης. Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης απεύθυνε στο κοινό της Θεσσαλονίκης ο Israel Charny, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ολοκαυτώματος και Γενοκτονίας της Ιερουσαλήμ ενώ τη συζήτησε διηύθυνε ο Νίκος Μιχαηλίδης, Επίκουρος Καθηγητής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Missouri. Ο κύριος Charny επανέλαβε την πρόταση, την οποία διατύπωσε στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου για το Έγκλημα της Γενοκτονίας για τη δημιουργία μίας διεθνούς ανθρωπιστικής καμπάνιας με έδρα την Ελλάδα ενάντια στην βαρβαρότητα και τα εγκλήματα πολέμου με σύνθημα, Σεβάσου, Προστάτεψε τη Ζωή.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωσταντίνος Ζέρβας υπογράμμισε στην ομιλία του την βούλησή του η Θεσσαλονίκη να είναι συμμέτοχος στον διεθνή αγώνα εναντίων των Γενοκτονιών και ευχήθηκε στον Israel Charny να δώσει το παρών σε λίγα χρόνια στα εγκαίνια του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης. Ο Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου δήλωσε ότι «η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι από τα πιο μελανά σημεία στην ιστορία της ανθρωπότητας, το δικό μας Ολοκαύτωμα πριν από το Ολοκαύτωμα του φίλου εβραϊκού λαού». Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Βαρυθυμιάδης, η εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Μαγδαληνή Φιλιππιάδου, της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Χοβίκ Κασσαπιάν και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Λάζαρος Σεφιχά.
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
Διεθνούς Συνεδρίου για το Έγκλημα της Γενοκτονίας
06-08 Δεκεμβρίου 2019, Αθήνα Ελλάδα
Υποβαλλόμενη στην Διεθνή Κοινότητα για την
«Διεθνή Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας των Θυμάτων του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και Πρόληψης του Εγκλήματος αυτού»
9η Δεκεμβρίου 2019
_________________________________________________________
Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι της Διεθνούς Κοινότητας,
Η 9η Δεκεμβρίου 2019, ημέρα μνήμης και αξιοπρέπειας των θυμάτων γενοκτονίας, καθώς και ημέρα πρόληψης του εγκλήματος, βρίσκει όλους εμάς ενώπιον συγχρόνων προκλήσεων που αμαυρώνουν το πρόσωπο της ανθρωπότητας.
1) Η Διεθνής Κοινότητα αδιαφορεί και επιτρέπει τέτοια φρικτά εγκλήματα γενοκτονίας, όπως αυτό της Γενοκτονίας των Γιεζίντι από το 2014 μέχρι και σήμερα. Η απάθεια και η απουσία επέμβασης κρατάει χιλιάδες γυναίκες ομήρους σε ένα άνευ προηγουμένου έγκλημα το οποίο συνεχίζεται μέχρι αυτή τη στιγμή.
2) Η έλλειψη αναγνώρισης και η αδιαφορία της Διεθνούς Κοινότητας έναντι όλων εκείνων των εγκλημάτων που συντελέστηκαν στο παρελθόν επιτρέπει την αναβίωση αντιδημοκρατικών και νεοναζιστικών συμπεριφορών και κινημάτων στο διεθνές προσκήνιο, ευτελίζοντας έτσι τους δημοκρατικούς θεσμούς, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις αξίες της ανθρωπότητας.
3) Η Γενοκτονία των Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων και λοιπών Χριστιανικών πληθυσμών διεπράχθη από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές. Ο νόμιμος διάδοχος του θύτη, το σύγχρονο τουρκικό κράτος, αρνείται κάθε έγκλημα που συντελέστηκε στο παρελθόν. Για την ακρίβεια, η συμμετοχή των αντιπροσώπων του σύγχρονου τουρκικού κράτους σε διεθνή πολιτικά φόρα γίνεται επιτρεπτή δίχως την
υποβολή επίσημης συγνώμης για την ιστορικά τεκμηριωμένη Γενοκτονία των Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων. Η συμπεριφορά άρνησης εκ μέρους του τουρκικού κράτους αναπαράγει μια επεκτατική, επιθετική και αποσταθεροποιητική εξωτερική πολιτική απέναντι στις γειτονικές χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, που αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο. Η τουρκική θέση άρνησης διαιωνίζει ρατσιστικές και καταπιεστικές πολιτικές εις βάρος των πολιτών της Τουρκίας.
Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στη Διεθνή Κοινότητα ότι οφείλουμε να είμασθε πιο ευαισθητοποιημένοι και αυστηροί σε ζητήματα που άπτονται της ανθρώπινης ζωής, της αξιοπρέπειας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου.
Προτεραιότητα μιας Διεθνούς Κοινότητας που τιμά την αξιοπρέπεια των θυμάτων γενοκτονίας θα πρέπει να είναι:
Η άμεση απελευθέρωση των ομήρων Γιεζίντι.
H καταδίκη των Γενοκτονιών που έλαβαν χώρα στο παρελθόν, ιδιαιτέρως δε εκείνων που παραμένουν χωρίς παγκόσμια αναγνώριση, όπως η υπό των Οθωμανών Τούρκων διαπραχθείσα Γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων και λοιπών Χριστιανικών κοινοτήτων.
Η ανάληψη περαιτέρω δράσης που θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην πρόληψη και αποτροπή του εγκλήματος της γενοκτονίας, καθώς και θα εντείνει τις προσπάθειες να τεθεί η ημέρα μνήμης της 9ης Δεκεμβρίου στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής και συνείδησης.
Εκ μέρους του Διεθνούς Συνεδρίου για το Έγκλημα της Γενοκτονίας,
Israel W. Charny, Επικεφαλής της Ακαδημαϊκής Επιτροπής
Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος
Πνύξ, Ακρόπολις Αθηνών
8 Δεκεμβρίου 2019