top of page

Επίσκεψη στην πανέμορφη έπαυλη - βίλα Καπαγιαννίδη στην Τραπεζούντα - εκδρομή στον Πόντο


Σε κάθε μας επίσκεψη στην Τραπεζούντα, στο πλαίσιο των ταξιδιών που οργανώνουμε κάθε χρόνο στον μακρινό και αλησμόνητο Πόντο απαραίτητη είναι η επίσκεψη μας στο αρχιτεκτονικό κόσμημα της Τραπεζούντος, την πανέμορφη έπαυλη του τραπεζίτη Καπαγιαννίδη.

Πρόκειται για καταπληκτική έπαυλη με εντυπωσιακούς κήπους πάνω σε ένα λόφο, ένα μοναδικό αρχιτεκτόνημα των αρχών του 20ού αιώνα που θεωρείται ως ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά κτίσματα της αρτ νουβό. Όμοιό του σπάνια βρίσκει κανείς ακόμη και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Είχε κτισθεί το 1903 για τον Έλληνα τραπεζίτη Κωνσταντίνο Καπαγιαννίδη και φιλοξενεί μια αυθεντική συλλογή επίπλων της εποχής Η επιβλητική του είσοδος ακτινοβολεί χλιδή, πλούτο και τις γεωμετρικές ανησυχίες μιας στιβαρής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής.

Ξεκίνησε από ένα μικρό μπακάλικο

Ο Γρηγόρης Καπαγιαννίδης ξεκίνησε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στην Τραπεζούντα με ένα μικρό μπακάλικο στα μέσα του 19ου αιώνα. Μαζί με τη γυναίκα του Δόμνα, το γένος Αμοιρόγλη, δημιούργησαν μια μεγάλη οικογένεια που δέσποζε στη μεγαλοαστική τάξη της Τραπεζούντας. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά, ένα εκ των οποίων ήταν ο Κώστας Καπαγιαννίδης, που διαδέχθηκε τον πατέρα του στις επιχειρήσεις και παντρεύτηκε την Άννα, το γένος Τριανταφυλλίδου και έκαναν έξι παιδιά.

Η Άννα και ο Κώστας Καπαγιαννίδης μετά το γάμο τους ανέγειραν ένα πολυτελές μέγαρο στην εξοχική περιοχή της Τραπεζούντας "Σόουκ Σου". Το μέγαρο Καπαγιαννίδη δέσποζε, ήταν το μεγαλοπρεπέστερο σπίτι της Τραπεζούντας και είχε ανεγερθεί από τον περίφημο μηχανικό Αλ. Κακουλίδη, ο οποίος είχε χτίσει και το νέο κτίριο του Φροντιστηρίου Τραπεζούντας.

Το λάθος που έχτισε μια οικονομική αυτοκρατορία

Ένα λάθος υπαλλήλου, όπως θέλει ο σχετικός θρύλος, ήταν αυτό που οδήγησε στη δημιουργία ενός μεγάλου εμπορικού οίκου ο οποίος κατείχε εξέχουσα θέση στην οικονομία της Τραπεζούντας, του Γρηγόρη Καπαγιαννίδη. Τι ακριβώς συνέβη; Μία λάθος παραγγελία παραμονές κάποιου πολέμου οδήγησε την επιχείρηση του Καπαγιαννίδη να βρεθεί με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, λίγο πριν σταματήσουν οι μεταφορές και οι τιμές των προϊόντων αυξηθούν κατακόρυφα. Η επιχείρηση του κ. Καπαγιαννίδη βρέθηκε με μεγάλο κέρδος παρότι - όπως επιμένει η ιστορία - ο υπάλληλος που ήταν υπεύθυνος για το λάθος είχε ήδη απολυθεί.

Ελάτε μαζί μας στην νέα μας εκδρομή στην αγαπημένη πατρίδα του Πόντου. Αναχώρηση 11 Αυγούστου 2019

Επικοινωνείστε με τον Φωκίωνα Φουντουκίδη στα τηλέφωνα 6946 333578 και στο γραφείο του περιοδικού "Πόντος" - εκδόσεις "Τραπεζούς" 2310 537290.

e-mail: trapezous@gmail.com

Οργάνωση: Περιοδικό "Πόντος" - δημοσιογράφος Φωκίων Φουντουκίδης https://oraio2.wixsite.com/trapezous…

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page