top of page

Ελληνικό σπίτι στον Πόντο αναζητεί τον ...ιδιοκτήτη του!

Στις εκδρομές μας που οργανώνουμε κάθε Καλοκαίρι στον Πόντο αναζητούμε τις ρίζες μας, τα χωριά, ακόμη και τα σπίτια όσων έρχονται να ταξιδέψουν μαζί μας ανάλογα με τα στοιχεία και τις μνήμες που μας προσκομίζουν.

Στην εκδρομή μας στον Πόντο, με την συνταξιδιώτισα Δέσποινα Καραγιαννίδου βρήκαμε το χωριό της καταγωγής της, το Κογκά της Ματσούκας όπου η Δέσποινα, ευλαβής προσκυνητής στα χώματα όπου έζησαν οι πρόγονοι της, άναψε κεριά στην μνήμη τους στον χώρο της άλλοτε εκκλησίας του χωριού. Εκεί γνωριστήκαμε με έναν δάσκαλο που ζει στο σπίτι κάποιου Έλληνα που ξεριζώθηκε το 1922. Στην πόρτα του παλιού σπιτιού γράφει τα αρχικά του ονόματος του Έλληνα ιδιοκτήτη, ΔΧ οι απόγονοι του οποίου θα βρίσκονται κάπου στην Ελλάδα. Ο νέος Τούρκος ιδιοκτήτης, ο δάσκαλος που προαναφέραμε, μας έδειξε τα γράμματα ΔΧ και μας ρώτησε εάν σημαίνουν κάτι. Του είπαμε ότι είναι αρχικά ονόματος. Μας είπε πως το ελληνικό σπίτι παλιώνει και θα πρέπει να το γκρεμίσει κάποια μέρα γι' αυτό εαν κάποιος σε αυτό το σπίτι αναγνωρίζει το σπίτι του παππού του να το επισκεφθεί για να το δει και να το θαυμάσει πριν το γκρεμίσει. Εαν κάποιος αναγνωρίζει κάτι σε αυτό το σπίτι να τον ειδοποιήσει ώστε να μην γκρεμίσει το μέχρι να το επισκεφθεί.

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο 2019 οργανώνουμε τις νέες μας εκδρομές στον Πόντο. Σας προσκαλούμε να έρθετε μαζί μας για μία συγκλονιστική ξενάγηση στην ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου.

Πληροφορίες περιοδικό "Πόντος" - ταξίδια "Τραπεζούς" οργάνωση εκδρομών στον Πόντο. Γραφείο Λ. Δημοκρατίας 57 Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκη. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στην εκδρομή στον Πόντο τηλ. 2310 537290 και κιν. 6946 333578. Υπεύθυνος εκδρομής δημοσιογράφος Φωκίων Φουντουκίδης.

Τα αρχικά ΔΚ στην πόρτα του σπιτιού στο Κογκά Ματσούκας στον Πόντο

Τα αρχικά ΔΧ στον τοίχο του ελληνικού σπιτιού στο Κογκά Ματσούκας στον Πόντο

Ο Δάσκαλος μας δείχνει το ελληνικό σπίτι. Ποιός να είναι άραγε ο ιδιοκτήτης του; Αναρωτήθηκε..

Η πόρτα που έκλεισε για τελευταία φορά ο Ελληνας ιδιοκτήτης του σπιτιού μια μέρα του 1922..

Η Δέσποινα Καραγιαννίδου άναψε κεριά στα χώματα όπου έζησαν οι πρόγονοι της, στην μνήμη τους...

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page