top of page

Στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκηςη Διεθνής Έκθεση Mailart με θέμα “Ξεριζωμός”


Εγκαινιάζεται στις 21 Μαρτίου 2023 στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης

η Διεθνής Έκθεση Mailart με θέμα “Ξεριζωμός”
Διακόσια εβδομήνταπέντε εικαστικά έργακαλλιτεχνών και μαθητών από σχολεία και καλλιτεχνικά εργαστήρια της Ελλάδας και της Κύπρου, αποτελούν περιεχόμενο στην Διεθνή έκθεση MailArtπου συνδιοργάνωσαν - υπό την αιγίδα του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού - η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης και η εικαστικός Σοφία Αμπερίδου, με θέμα “Ξεριζωμός- Uprootingart22 ”.


Το ξεχωριστό εικαστικό γεγονός έλαβε χώρα με το διεθνές κάλεσμα συμμετοχής από τον Ιανουάριο ως το τέλος του 2022 - στο πλαίσιο του επετειακού έτους για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή –και τα εγκαίνιά του θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 21 Μαρτίουστις 19.00,στο Εντευκτήριοτης Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης (οδός Λεωφόρου Νίκης 13, στον 2ο όροφο).


Σύμφωνα με τους διοργανωτές, έχουν πραγματοποιηθεί ήδηδύο εκθέσεις, η 1η στο Πολυλειτουργικό Κέντρο Κορδελιού, τον Μάιο του 2022και η 2ηστο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου, τον Οκτώβριο του 2022. Παράλληλα με την 3ηπρογραμματισμένηέκθεσηστην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, θα παραδοθείη συλλογή όλων των πρωτότυπων έργων,όπως έχουν σταλεί και θα αποτελούν αρχείο, που θα φέρει το όνομα της εμπνεύστριας «Αμπερίδου Σοφία– MailArt - Ξεριζωμός».Οι συνδιοργανωτέςθα συνυπογράψουν Πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβήςκαι το αρχείο θα είναι προσβάσιμο για κάθε ενδιαφερόμενο μελετητή.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πλαισιωθούν από μια σειρά δρώμενων, στα οποία συμμετέχουν:


· Οι μουσικοί: Μωυσιάδης Χρήστος λύρα, Παπαχατζάκης Γιάννης λαούτο,

Χρυσικός Κυριάκος νταούλι, Αμπερίδου Παναγιώτα, φωνή

  • Ποιήματα θα απαγγείλουν: οΒασίλειος Σιδηρόπουλοςσυγγραφέας, ο Νικόλας Τσιρώνηςαπόφοιτος Νομικής και η Μαρία Σαρηγιαννίδουσπουδάστρια χορού-θεάτρου.


Διάρκεια Έκθεσης: 21 –31 Μαρτίου 2023

Ημέρες : Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες : 10:00 – 14:00

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310241753Θα προσφερθούν ποντιακά εδέσματα, πρόθυμη προσφορά του καταστήματος παραδοσιακών ποντιακών προϊόντων «ΡΑΓΙΑΝ».
Η ΕΚΘΕΣΗΣτην έκθεση λαμβάνουν μέρος καλλιτέχνες κάθε ηλικίας, οι οποίοι έστειλαν τα έργα τους μέσω ταχυδρομείου. Σύμφωνα με την εμπνεύστρια της έκθεσης, Σοφία Αμπερίδου, η οποία έχει και την επιμέλεια της συλλογής και παρουσίασης των έργων, συμμετέχουν 107καλλιτέχνες καιδημιουργοί από 15χώρες, με 169έργα. Επίσης 86παιδιά από σχολεία και καλλιτεχνικά εργαστήρια της Ελλάδας και της Κύπρου με106έργα. Στοσύνολό της, η έκθεση αριθμεί 275έργα. Συμμετέχουν με έργα τους καλλιτέχνες από Αργεντινή, Αρμενία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα, Ιαπωνία, Ιταλία, Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Λευκορωσία, Ουκρανία, Ουρουγουάη, Τουρκία.

Οι συμμετέχοντες δημιούργησαν έργα εμπνεόμενοι από την τρισχιλιόχρονη ιστορία των Ελλήνων στη Μικρά Ασία και τη Μαύρη Θάλασσα και από τη βίαιη διακοπή τής εκεί παρουσίας τους. Θέματα έμπνευσης και δημιουργίας, αποτέλεσαν ο πόλεμος και η προσφυγιά, ο πολιτισμός της Μικράς Ασίας και η Μικρασιατική Καταστροφή, η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, οι διώξεις άλλων χριστιανικών πληθυσμών της καθ’ ημάς Ανατολής, η αναγκαστική ανταλλαγή πληθυσμών, ο ξεριζωμός κλπ.

Η έκθεση περιλαμβάνει κάποια έργα card postal, ενώ στην πλειοψηφία τους είναι έργα που το μεγαλύτερο μέγεθος είναι διαστάσεων Α4 και διαφόρων τεχνοτροπιών, όπως ζωγραφικά, χαρακτικά, digital, κολλάζ, patchwork, μικτής τεχνικής, ακουαρέλες, ελαιογραφίες και έργα με πολύχρωμα μολύβια και κάρβουνο.

Μέσα από ρεαλιστικά και συμβολικά έργα, εικονίζονται προσφυγικές μνήμες, οι κουλτούρες και οι ιδιαιτερότητες λαών, εκφράζονται συναισθήματα και ερωτηματικά που γεννά ο πόλεμος, ο ξεριζωμός, η προσφυγιά, η θλίψη και ο πόνος της απώλειας και, τέλος, μηνύματα ειρήνης και αγάπης για την ανθρωπότητα.


Με την ολοκλήρωση της έκθεσης και την αρχειοθέτηση των στοιχείων, θα δημιουργηθεί ψηφιακό βιβλίο που θα περιλαμβάνει τα έργα της έκθεσης και τα στοιχεία των καλλιτεχνών, το οποίοθα αναρτηθεί στη σελίδα https://uprootingart22.blogspot.com/

Επικοινωνία στο email : uprooting22@gmail.com

Comments


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page