top of page

Ο Πατριάρχης στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο στις 15 Αυγούστου - Ελάτε στην εκδρομή μας στον Πόντο


Ανακοινοῦται σήμερον εἰς τούς ἐνδιαφερομένους εὐσεβεῖς Ὀρθοδόξους Χριστιανούς ὅτι, ἐκδοθείσης προφρόνως τῆς σχετικῆς ἀδείας, ἡ Α.Θ.Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαῖος θά τελέσῃ τήν Θείαν Λειτουργίαν τῆς ἑορτῆς τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου, τήν 15ην Αὐγούστου ἐ.ἔ., ἡμέραν Κυριακήν, ἐν τῇ ἱστορικῇ καί περιπύστῳ Ἱερᾷ Μονῇ Παναγίας Σουμελᾶ, εἰς τά ὄρη τῆς Ματσούκας Τραπεζοῦντος, ἔνθα ὡλοκληρώθησαν πενταετεῖς ἐργασίαι στερεώσεως καί ἀναστηλώσεως τοῦ ἱεροῦ τούτου σεβάσματος τῶν Πατέρων ἡμῶν, γενόμεναι ὑπό τοῦ Ὑπουργείου Πολιτισμοῦ καί Τουρισμοῦ τῆς Τουρκίας.


Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 15ῃ Ἰουλίου 2021

Ἐκ τῆς Μεγάλης ΠρωτοσυγκελλίαςΟργανώνουμε εκδρομή στον Πόντο και την Παναγία Σουμελά στις 15 Αυγούστου Εκδρομή στον Πόντο ώστε να παραβρεθούμε στην λειτουργία που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Αυγούστου στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντοςπαρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη. Δηλώστε και εσείς έγκαιρα συμμετοχή!

Αναχώρηση στις 11 Αυγούστου με λεωφορείο.

Τηλεφωνείστε για συμμετοχή: 2310-698980, 2310 537290, 6946333578

Ταξίδια “Τραπεζούς”

Λ. Δημοκρατίας 57 Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκη

τηλ. 2310-698980 2310 537290, 6946333578


το πρόγραμμα της εκδρομής:


Εκδρομή στον Πόντο - Παναγία Σουμελά

Καλοκαίρι 2021

ΟΔΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ 9 ημέρες στον Πόντο - Παναγία Σουμελά

Αμάσεια, Σαμφράνπολη, Κασταμονή, Σινώπη, Σαμψούντα, Κοτύωρα, Κερασούντα, Τραπεζούντα, Παναγία Σουμελά, Καρς, Σάντα, Κρώμνη, Ιμερα, Σταυρίν, λίμνη Σαράχο, Αργυρούπολη, Νικόπολη (Γαράσαρη), Απές

Ελάτε μαζί μας στον Πόντο

ΕΚΔΡΟΜΗ 9 ΗΜΕΡΩΝ

ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ

1η ΗΜΕΡΑ:

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ)

Αναχώρηση από Θεσσαλονίκη. Στην Κωνσταντινούπολη φθάνουμε το απόγευμα Το βράδυ ελεύθερο.

2η ΗΜΕΡΑ:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΑΜΑΣΕΙΑ

Αναχωρούμε από την Κωνσταντινούπολη, περνάμε την γέφυρα που ενώνει την Ευρώπη με την Ασία και είμαστε πλέον στην ασιατική πλευρά. Περνάμε τα γεωγραφικά όρια του Πόντου και φθάνουμε στην Αμάσεια.

Στην Αμάσεια, θα θαυμάσουμε τους λαξευτούς τάφους των Μιθριδατών, θα δούμε την πλατεία του ρολογιού τόπο μαρτυρίου για την ηγεσία του Πόντου και το αρχαιολογικό μουσείο. Το βράδυ βόλτα κατά μήκος του ποταμού Ιρι στα γραφικά δρομάκια με τα παραδοσιακά ελληνικά αρχοντικά που φωτίζονται την νύχτα προσφέροντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα. Το βράδυ ελεύθερο. Διανυκτέρευση δείπνο.

3η ΗΜΕΡΑ:

ΑΜΑΣΕΙΑ - ΚΟΤΥΩΡΑ-ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑ-

ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ:

Περνάμε από την περιοχή των θρυλικών Αμαζόνων όπου υπάρχει σχετικό άγαλμα. Στη συνέχεια φθάνουμε στα Κοτύωρα (Ορντού). Εκεί θα δούμε την εκκλησία της Υπαπαντής, την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, σήμερα θεατρική σκηνή, την Καρυπίδειο Σχολή και το εθνογραφικό μουσείο. καθόμαστε για φαγητό στην όμορφη παραλία ή, όσοι το επιθυμούν, παίρνουν το τελεφερίκ και ανεβαίνουν στο ψηλό καταπράσινο βουνό πάνω από την πόλη και με θέα τον Εύξεινο Πόντο απολαμβάνουν τον καφέ τους. Περνάμε από πληθώρα πάλαι ποτέ παραλιακών ελληνικών πόλεων.

Στάση στην Κερασούντα. Στα χρόνια των Μεγάλων Κομνηνών, η Κερασούντα ήταν η δεύτερη σε σημασία πόλη της αυτοκρατορίας. Οι Έλληνες αποτελούσαν πάντοτε την πλειοψηφία των κατοίκων της Κερασούντος. Θα επισκεφθούμε την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου που σήμερα είναι μουσείο και φυσικά τα εξαιρετικά αρχοντικά που έχουν ανακηρυχτεί διατηρητέα. Συνεχίζουμε παραλιακά και φθάνουμε στην Τραπεζούντα, όπου διανυκτερεύουμε.

4η ΗΜΕΡΑ:

ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ - ΣΑΝΤΑ - ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ - ΛΙΜΝΗ ΣΑΡΑΧΟ (ΟΥΖΟΥΝΓΚΙΟΛ):

Είμαστε στην θρυλική πρωτεύουσα των Κομνηνών.

Ξενάγηση στα βυζαντινά μνημεία της Τραπεζούντας, και στα ελληνικά επιβλητικά κτίρια που υπάρχουν στην πόλη. Φροντιστήριο Τραπεζούντος, βίλα Καπαγιαννίδη, κτίριο Μέριμνας Ποντίων κυριών, Αγία Σοφία Τραπεζούντος, Κάστρα των Κομνηνών, Άγιος Ευγένιος, Γυναικείο Μοναστήρι Θεοσκεπάστου κ.α

Εκδρομή στην ποντιακή αετοφωλιά, την ξακουστή Σάντα, με τις 7 ενορίες όπου θα αισθανθούμε, στο σχεδόν αμετάβλητο τοπίο, σαν να είμαστε την εποχή που ζούσαν εδώ οι πρόγονοι μας.

Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε στα Σούρμενα και από εκεί στην λίμνη Σαράχο (Ουζούνγκιολ), στην περιοχή του Όφη ποταμού ανατολικά της Τραπεζούντας. Είναι μία πανέμορφη λίμνη σε καταπράσινα βουνά 1.100 μέτρα υψόμετρο όπου οι κάτοικοι μιλούν ποντιακά και είναι πολύ φιλόξενοι, παίζουν λύρα και τραγωδούν ποντιακά. Φαγητό σε ποντιακό εστιατόριο με ποντιακές γεύσεις. Το απόγευμα ελεύθερο στην Τραπεζούντα

(προαιρετική επίσκεψη σε χωριά ιδιαίτερης καταγωγής ή το Καρς, όσων το επιθυμούν, με μικρά λεωφορεία)

5η ΗΜΕΡΑ:

ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ

Το πρωί επισκεπτόμαστε την Παναγία Σουμελά και ανάβουμε κερί στον ειδικό χώρο που υπάρχει και παρακολουθούμε την θεία λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου.

Η μονή της Παναγίας Σουμελά ήταν το κέντρο όλου του Ορθόδοξου Λαού του Πόντου χάρη στα θαύματα της Παναγίας. Χάρη στις προσφορές και δωρεές του απλού λαού, αλλά και διαφόρων αυτοκρατόρων του Βυζαντίου και αργότερα αυτοκρατόρων της Τραπεζούντας η μονή ανακαινίσθηκε, κτίσθηκε ξενώνας τετραώροφος 70 δωματίων βιβλιοθήκη και γύρω από την Μονή ανοικοδομήθηκαν μικροί ναοί αφιερωμένοι σε διάφορους αγίους, αλλά και τείχος - οχυρό για την προστασία της Μονής από διάφορες επιδρομές.

Επίσκεψη με μικρά λεωφορεία στις ιδιαίτερες πατρίδες, όσων το επιθυμούν. To απόγευμα αναχώρηση για Αργυρούπολη όπου θα διανυκτερεύσουμε.

6η ΗΜΕΡΑ:

ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΑΜΙΣΟΣ

Στην Αργυρούπολη επισκεπτόμαστε την παλιά πόλη των Ελλήνων μεταλλουργών και το ονομαστό φροντιστήριο Αργυρούπολης. Επίσκεψη όσων επιθυμούν στις ιδιαίτερες πατρίδες της Αργυρούπολης με μικρό λεωφορείο.

Αναχώρηση για την Αμισό (Σαμψούντα). Στην Αμισό βλέπουμε το αρχαιολογικό μουσείο γεμάτο με ελληνικές αρχαιότητες, την ελληνική γειτονιά με τα ελληνικά αρχοντικά, το ελληνικό σχολείο (Τσινέκειο) και την πλατεία Ωρολογίου.

7η ΗΜΕΡΑ: ΑΜΙΣΟΣ (ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ) ΣΙΝΩΠΗ - ΣΑΦΡΑΝΜΠΟΛΗ

Αναχωρούμε για την όμορφη Σινώπη. Θα δούμε το αρχαιολογικό μουσείο με ελληνικές αρχαιότητες και εξαιρετικής τέχνης βυζαντινές εικόνες από χριστιανικές εκκλησίες, το άγαλμα του Διογένη του Σινωπέα, καθώς και τα παραθαλάσσια τείχη της πόλης. Γεύμα στην πανέμορφη παραλία της Σινώπης.

Στην διαδρομή περνάμε από την ηρωική Πάφρα με τις αμέτρητες ιστορίες ηρωικής αντίστασης.

Φθάνουμε την γραφική Σαφράνμπολη με τα πανέμορφα παραδοσιακά ελληνικά αρχοντικά. Ξενάγηση και βόλτα στα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια με τα παραδοσιακά σπίτια. Διανυκτέρευση.

8η ΗΜΕΡΑ:

ΣΑΦΡΑΝΜΠΟΛΗ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Αναχωρούμε για την Πόλη, και αφού κάνουμε τις απαραίτητες στάσεις, φθάνουμε αργά το απόγευμα στην βασιλίδα των πόλεων. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, ελεύθερη έξοδος στην Κωνσταντινούπολη. Διανυκτέρευση.

9η ΗΜΕΡΑ:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το πρωί, μετά το πρωινό μας, επισκεπτόμαστε την Αγία Σοφία, κατόπιν το Πατριαρχείο. Επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο, Ιππόδρομο και τη βασιλική Κιστέρνα.

Ολοκληρώνουμε τις επισκέψεις μας στην Κωνσταντινούπολη και αναχωρούμε για την Ελλάδα.

Ενδέχεται να υπάρξουν μικρές αλλαγές στο πρόγραμμαΝΙΚΟΠΟΛΗ (ΓΑΡΑΣΑΡΗ) -ΑΠΕΣ - ΣΕΒΑΣΤΕΙΑ - ΑΚ ΝΤΑΓ ΜΑΤΕΝ κ.α.

Για όσους κατάγονται από τον νότιο Πόντο οργανώνουμε εκδρομή με μικρό λεωφορείο. Επισκεπτόμαστε το περίφημο Μοναστήρι της Παναγίας της Νικόπολης, που ανακαινίστηκε πρόσφατα. Επίσκεψη σε χωριά καταγωγής Νικόπολης όσων το επιθυμούν και οι υπόλοιποι βόλτα στα γραφικά δρομάκια της Νικόπολης και ανάβαση στο επιβλητικό κάστρο της Νικόπολης. Στα καταστήματα της πλατείας μπορούμε να αγοράσουμε τα περίφημα αποξηραμένα φρούτα της Νικόπολης.

Επίσκεψη στα χωριά του Απές, εαν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, όσων κατάγονται από εκεί, με τα 20 ελληνικά χωριά που υπήρχαν εδώ πριν τον ξεριζωμό. Επίσκεψη σε Ακ Νταγ Ματέν, εαν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι. Διανυκτέρευση στην Σεβάστεια.


Commentaires


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page