top of page

Οι απίστευτες συμπτώσεις για την Σοφία Παπαδοπούλου στο ταξίδι μας στον Πόντο

Ενα μυστηριώδες κομποσκίνι που την περίμενε παντού!


Αναδημοσίευση απο το περιοδικό "Πόντος"Η Σοφία Παπαδοπούλου έκανε ένα μακρινό ταξίδι από την Αυστραλία, όπου ζει ως μετανάστρια, στην Ελλάδα το περασμένο Καλοκαίρι του 2019. Ήταν αποφασισμένη να βρει τις ρίζες της στον Πόντο. Δεν ήξερε όμως ακριβώς πως. Το μόνο που γνώριζε ήταν το όνομα του χωριού από το οποίο καταγόταν οι πρόγονοι της: «Παχτσετζίκ». Και το όνομα του προπάππου της, ιερέα στο χωριό, Δημήτρη Παπαδόπουλου. Οι συγγενείς της στην Ελλάδα ζούσαν κάπου στην Δυτική Μακεδονία, στην περιοχή Γρεβενών αλλά η επικοινωνία είχε αποκοπεί εδώ και πολλά χρόνια. Θα έψαχνε κατόπιν και γι’ αυτούς.

Κατά την διάρκεια της διαμονής της στην Θεσσαλονίκη, και εκεί που τα σκεφτόταν όλα αυτά, είδε στην τηλεόραση, στον τηλεοπτικό σταθμό EURO μία διαφήμιση για ένα ταξίδι στον Πόντο. Τηλεφώνησε αμέσως στον τηλεφωνικό αριθμό των πληροφοριών της διαφήμισης και στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν ο δημοσιογράφος Φωκίων Φουντουκίδης, εκδότης του περιοδικού «Πόντος» που οργάνωνε την εκδρομή. Την άλλη ημέρα η Σοφία βρισκόταν στο γραφείο του περιοδικού «Πόντος στο Ωραιόκαστρο. Ρώτησε τον δημοσιογράφο εάν γνωρίζει κάτι για το χωριό Παχτσετζίκ. Ο Φωκίων Φουντουκίδης μετά χαράς της είπε πως βρίσκεται στο Ακ Νταγ Ματέν και είχε ιδρυθεί από Έλληνες μεταλλωρύχους της Αργυρούπολης (Μεγάλη Τσίτη) οι οποίοι εγκατέλειψαν την Αργυρούπολη όταν σταμάτησε η εκμετάλλευση των μεταλλείων και αναζήτησαν καλύτερη τύχη στην περιοχή αυτή. Κοντά στην Καππαδοκία ίδρυσαν την πόλη του Ακ Νταγ Ματέν και τα γύρω χωριά. Της παρουσίασε στοιχεία για το χωριό και την περιοχή από το εξαίρετο βιβλίο του Κώστα Νικολαΐδη για το Ακ Νταγ Ματέν που το είχε πάνω στο γραφείο του.

Τηλεφώνησε μάλιστα στον «ειδικό» γύρω από το Ακ Νταγ Ματέν, τον άνθρωπο που ασχολείται με περισσή αγάπη για την περιοχή αυτή, τον Βασίλειο-Γεώργιο Μακρίδη από την Κιβωτό Γρεβενών ο οποίος με προθυμία έδωσε ακόμη περισσότερες πληροφορίες.


Καθ’ οδόν για τον Πόντο


Η Σοφία το αποφάσισε. Θα πάρει μέρος στο ταξίδι για τον Πόντο που οργάνωνε για τις 11 Αυγούστου 2019 το περιοδικό «Πόντος».

Αφού διέσχισε, με την υπόλοιπη ομάδα των εκδρομέων τον πανέμορφο και μαρτυρικό Πόντο ήρθε η ώρα να κατευθυνθεί προς την ιδιαίτερη πατρίδα της. Με ένα μικρό λεωφορείο, μαζί με άλλους εκδρομείς που κατάγονταν από απομακρυσμένα χωριά στην ίδια διαδρομή ξεκίνησαν για το μακρινό και κουραστικό ταξίδι καθώς το Ακ νταγ Ματεν βρίσεκται στην περιοχή της Άγκυρας πολύ μακριά από τον ιστορικό Πόντο.

Διέσχισαν την περιοχή της Νικοπόλεως, περιφέρεια Κολωνίας από το χωριό Αγούλια, από την περιοχή του Απές και στο χωριό του θρυλικού οπλαρχηγού Βασίλη Ανθόπουλου για να το δει ο απόγονος του Δημήτρης Παπαδόπουλος. Έφτασαν αργά το απόγευμα στην πόλη του Ακ Νταγ Ματέν και επισκέφθηκαν πρώτα το χωριό Γαραπίρ όπου ο συνταξιδιώτης καθηγητής Στέργιος Κατσανίδης πραγματοποίησε το όνειρο της ζωή του να επισκεφθεί το χωριό των προγόνων του.


Στο Παχτσετζίκ


Ηταν αργά νύχτα όταν ή ομάδα, στην οποία συμμετείχαν επίσης η ιστορική ερευνήτρια Δώρα Ιωαννίδου και η γνώστρια της τουρκικής γλώσσας Κατερίνα Σκεντερίδου.

Στο χωριό Παχτσετζίκ οι ντόπιοι κάτοικοι μας υπέδειξαν ένα σπίτι το οποίο ήταν, όπως μας είπαν, το σπίτι του ιερέα. Η Σοφία μπήκε μέσα και με έκπληξη βρήκε κρεμασμένο στο ξύλινο δοκάρι ένα κομποσκίνι! Απορίας άξιο ήταν πως δεν το είχε δει κανείς για 100 χρόνια και το είδε αμέσως η Σοφία Παπαδοπούλου που είχε κάνει εκείνο το μακρινό και κουραστικό ταξίδι από την Αυστραλία. Λες και την περίμενε. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη…


Βέβαια δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν αυτό το σπίτι ήταν του ιερέα παππού της Δημήτριου Παπαδόπουλου ή του τελευταίου ιερέα του χωριού Μιχάλη Ναλμπαντίδη, όπως μας πληροφόρησε η ιστορική ερευνήτρια Δώρα Ιωαννίδου, αλλά ίσως σε μια επόμενη επίσκεψη καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε περισσότερα στοιχεία. Για να είμαστε συνεπείς όμως με τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν, στο επόμενο τέυχος, θα δημοσιεύσουμε όλες τις πληροφορίες για τον τελευταίο ιερέα του Παχτσετζίκ Μιχάλη Ναλμπαντίδη.


Οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ


Οι εκπλήξεις όμως δεν σταματούν εδώ καθώς η Σοφία επιστρέφοντας στην Αυστραλία βρίσκει τυχαία σε ένα δέντρο κρεμασμένο ένα παρόμοιο κομποσκίνι! Οι συμπτώσεις αυτές αλλά και η συναισθηματική φόρτιση από το ταξίδι ανεύρεσης των ριζών των προγόνων της κάνει την Σοφία να πιστεύει ότι όλα αυτά δεν ήταν απλά συμπτώσεις...
Βρήκε αυτό το κομποσκίνι κρεμασμένο σε ένα δέντο όταν γύρισε στην Αυστραλία!

Comments


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page