top of page

Διήμερη προσκυνηματική & ψυχαγωγική εκδρομή: Αγιος Ευγένιος, Καβάλα, Θράκη


Μοναστήρια από τον Πόντο στην Ελλάδα ( Άγιος Ευγένιος Τραπεζούντας, Πετρωτά Ροδόπης) – αρχαιολογικός χώρος Αμφίπολης – Σπήλαιο Αλιστράτης – ιερά κειμήλια από την Ιμερα του Πόντου στην Ι. Μονή Αγίας Παρασκευής – Πανέμορφη Καβάλα – Παλιά πόλη Ξάνθης – Κομοτηνή των γεύσεων και των χρωμάτων – μαγευτικό Πόρτο Λάγος – πανέμορφη παραλία Φαναρίου


Με την συνοδεία λυράρη για ξεχωριστές ποντιακές μουσικές στιγμές


Σάββατο 1 Ιουλίου – Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

90 € το άτομο σε δίκλινο


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 1 Ιουλίου

Αναχώρηση από την Θεσσαλονίκη με κατεύθυνση τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης (100 χλμ.)


(Εναλλακτικά εάν υπάρχουν ταξιδιώτες από τις Σέρρες)

Αναχώρηση από την Θεσσαλονίκη με κατεύθυνση τις Σέρρες. Φθάνουμε στο κέντρο της πόλης των Σερρών. Επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, ξενἀγηση από τον πρόεδρο του Ομίλου Ορφέα Σερρών Χαράλαμπο Φώτογλου, καφέ (ή σερραϊκή μπουγάτσα και σερραϊκούς ακανέδες) στην παρακείμενη όμορφη πλατεία Ελευθερίας με το άγαλμα του εθνομάρτυρα του 1821 Εμμανουήλ Παπά σε περίοπτη θέση.


Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης -100 χλμ από την Θεσσαλονίκη


Το κεφάλι της σφίγγας που βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο του ταφικού μνημείου στον περίφημο Τύμβο Καστά, εκτίθεται στο Μουσείο



Οι θεματικές ενότητες του μουσείου αποτελούνται από:

Προϊστορικοί χρόνοι, ιστορικοί χρόνοι, με αττικά και κορινθιακά αγγεία, διάφορα είδη κεραμεικής, καθώς και χρυσά κοσμήματα τα οποία βρέθηκαν στους τάφους της περιοχής του τύμβου Καστά

Κλασικοί και Ελληνιστικοί χρόνοι, με έκθεμα τη στήλη του Αμύντα καθώς και χρυσό στατήρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, χρυσό στεφάνι, ασημένια λειψανοθήκη, και προτομές και διάφορα άλλα ευρήματα της Αθηναϊκής, Σπαρτιατικής και Μακεδονικής περιόδου της περιοχής κ.α

Το μουσείο γνώρισε ιδιαίτερη προβολή και επισκεψιμότητα κατά την περίοδο της δημοσιογραφικής κάλυψης των ανασκαφών στον Τύμβο Καστά το 2014. Επιπλέον, το κεφάλι της σφίγγας που βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο του ταφικού μνημείου, εκτίθεται στο Μουσείο.


Ιερά Κειμήλια από τον Πόντο στην Ιερά Γυναικεία Μονή Αγίας Παρασκευής Σερρών - 22 χλμ





Αναχωρούμε για την Ιερά Γυναικεία Μονή Αγίας Παρασκευής στον Δόμηρο –Ροδολίβος Σερρών όπου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον σε ότι αφορά την ιστορία του Πόντου σε κάτι που είναι σχεδόν άγνωστο στους πολλούς:

Η Μονή επανιδρύθηκε από τις μοναχές του ονομαστού περικαλλούς Μοναστηριού του Ιωάννη του Προδρόμου της Ιμερας Πόντου με πολλά κειμήλια από τον Πόντο.

Με τον ξεριζωμό του 1924, διωγμένες έξι μοναχές που μόναζαν στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ίμερας της περιοχής Αργυρούπολης του Πόντου, μετέφεραν μαζί τους τις Ιερές Εικόνες του Τέμπλου της εκεί Ιεράς Μονής. Εγκαταστάθηκαν στο γραφικό και ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής.

Όπως αναφέρει η συγγραφέας Δώρα Ιωαννίδου στο βιβλίο της «Η εξόντωση της ορθόδοξης εκκλησίας του Πόντου» (εκδόσεις Τραπεζούς), Η ηγουμένη της μονής Τιμίου Προδρόμου της Ίμερας Τσαφρακίδου, μαζί με την Συγκλητική Κορσαβίδου, την Καλλινίκη Ζεβλέα, και την Πανσέμνη Θωμαΐδου όλες από την Ίμερα και άλλες δύο επανίδρυσαν στις Σέρρες το 1924 τη μονή Αγίας Παρασκευής Δομήρου σε μετόχι που τους παραχώρησε η Ι.Μ. Εικοσιφοίνισσας. Το 1954 έγινε ανεξάρτητο μοναστήρι και ήταν το πρώτο γυνακείο στην Μακεδονία. Οι εικόνες του τέμπλου είναι όλες από τη μονή της Ίμερας Πόντου όπως και μεγάλος αριθμός από ιερά λείψανα. Υπάρχουν επίσης αφιερώσεις γραμμένες στην ποντιακή διάλεκτο από το 1893!

Η αγάπη των μοναχών για όλα τα δημιουργήματα Του Θεού, έχει δημιουργήσει στη Ιερά Γυναικεία Μονή Αγίας Παρασκευής ένα μικρό ζωολογικό κήπο. Τα ζώα που θα συναντήσει κάνεις με την επίσκεψή του στη Μονή είναι χήνες, πάπιες, λευκοί και μαύροι κύκνοι, διάφορες ράτσες από παγώνια (λευκά, μπλε, ροδακινή και μαύρα), στεφανοφόροι γερανοί, σπάνια ελάφια Ντάμα – Ντάμα, καθώς και ένα ιχθυοτροφείο πέστροφας.


Σπήλαιο Αλιστράτης 30 χλμ





Το Σπήλαιο Αλιστράτης Σερρών θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα σπήλαια όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης με συνολικό μήκος διαδρομών που αγγίζουν τα 3 χλμ

Στο Σπήλαιο Αλιστράτης ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει:

· Τεράστιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε διάφορους χρωματισμούς.

· Τους σπάνιους εκκεντρίτες. Οι εκκεντρίτες ή ελικτίτες είναι σπάνιοι σχηματισμοί που δημιουργούνται «αψηφώντας» τους νόμους της βαρύτητας και ακολουθώντας ακανόνιστες πορείες. Κύριο χαρακτηριστικό του εν λόγω σπηλαίου – που το κάνει και μοναδικό στον ελληνικό χώρο – η πολύ μεγάλη ποικιλία εκκεντριτών.

· Ασπίδες ή Παλέτες

· Μαργαριτάρια σπηλαίων



Καβάλα 65 χλμ.





Φθάνουμε στην Καβάλα την πόλη που ιστορικοί και αρχιτέκτονες την κατατάσσουν στις ομορφότερες και γραφικότερες του κόσμου, εξαιτίας της μοναδικής της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας. Μικρά και μεγάλα κτίρια, “σκαρφαλώνουν” στις πλαγιές του όρου Σύμβολο, συνθέτοντας μια ξεχωριστή εικόνα την όποια συναντά κανείς σε λίγα μέρη στην Γη.

Η Καβάλα, σαν ένα μπαλκόνι στο Αιγαίο μας ταξιδεύει από την αρχαιότητα στο σήμερα, μας διηγείται ιστορίες από το παρελθόν, όταν συνάντησε το Φίλιππο Β” της Μακεδονίας και τον Απόστολο των Εθνών Παύλο.

Εδώ, στην πανέμορφη παραλία της Καβάλας θα πάμε στις γραφικές παραθαλάσσιες ταβέρνες για φαγητό και η πόλη θα μας «κεράσει» ολόφρεσκα ψάρια, τσίπουρο αλλά και κουραμπιέδες.


Ξάνθη 60 χλμ





Μετά τα φαγητό αναχωρούμε για την Ξάνθη. Στην είσοδο της πόλης μας περιμένει το ξενοδοχείο ΝΕΣΤΟΣ όπου θα καταλύσουμε.

Αφού ξεκουραστούμε θα έχουμε απογευματινή - βραδινή έξοδο στην παλιά πόλη της Ξάνθης.

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας μας και ένα ζωντανό υπαίθριο μουσείο με στενά λιθόστρωτα στενάκια, καλοδιατηρημένα αρχοντικά, πολλά από τα οποία μάλιστα έχουν μετατραπεί σε λαογραφικά μουσεία ή πινακοθήκες, παραδοσιακά ταβερνάκια και μοντέρνα καφέ.

Στην παλιά πόλη της Ξάνθης μας περιμένουν μοναδικά χρώματα, πολύ ωραία κτίρια γεμάτα νοσταλγία της παλιά εποχής. Υπάρχουν, στην διαδρομή, πολλά καφέ ή μεζεδοπωλεία που σέβονται την αρχιτεκτονική του χώρου.




Η παλιά πόλη είναι πραγματικά υπέροχη. Η αρχιτεκτονική της σε μεταφέρει πολλά χρόνια πίσω στον χρόνο. Ο παραδοσιακός οικισμός της Ξάνθης, η «παλιά Ξάνθη», είναι το τμήμα της πόλης που ευτυχώς διασώθηκε ως σήμερα διατηρώντας το περιεχόμενο του παρά τις πιέσεις του ευρύτερου αστικού χώρου. Η διασωζόμενη ως σήμερα μορφή του οικισμού είναι δημιούργημα κυρίως του 19ου αιώνα, με αφετηρία την τρίτη δεκαετία του (1830) όπως δηλώνεται από τις χρονολογήσεις των χριστιανικών εκκλησιών γύρω από τις οποίες οργανώθηκαν οι πρώτες συνοικίες.


Κυριακή 22 Ιουλίου

Πόρτο Λάγος 25 χλμ.






Το πρωί, μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο αναχωρούμε για το Πόρτο Λάγος.

Το Πόρτο Λάγος βρίσκεται στα όρια των νομών Ξάνθης και Ροδόπης, και συγκεκριμένα στο σημείο όπου η Λίμνη Βιστωνίδα ενώνεται με το Θρακικό Πέλαγος, σε μια τοποθεσία που συνδυάζεται με τρόπο μοναδικό το πράσινο του δάσους και το γαλάζιο της ελληνικής θάλασσας.

η λίμνη Βιστωνίδα είναι η 4η μεγαλύτερη λίμνη στην Ελλάδα και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερούς υγροβιότοπους παγκοσμίως που προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ με δεκάδες είδη σπάνιων πτηνών που προσελκύουν μέγάλο αριθμό τουριστών. Το θέαμα των εκατοντάδων πουλιών γύρω από τη γραφική εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη μέση της λιμνοθάλασσας του Πόρτο Λάγους είναι μοναδικό.

Η μονή του Αγίου Νικολάου είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και όμορφα μοναστήρια στη Βόρεια Ελλάδα, μέσα στην λιμνοθάλασσα της περιοχής. Πρόκειται για ένα μοναστικό συγκρότημα σε δύο μικροσκοπικά νησάκια, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους, αλλά και με την στεριά μέσω ξύλινης γέφυρας.

Η Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στον μικρό και γραφικό ναό του Αγίου Νικολάου έχει μια ιδιαίτερη μσταγωγία.


Για καφέ στην παραλία Φαναρίου





Το Φανάρι είναι ένα παραθαλάσσιο θέρετρο κοντά στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγους. Εδώ κατεβαίνει όλη η Κομοτηνή τα καλοκαίρια για μπάνιο στην αμμουδερή ακτογραμμή και δροσιστικά ροφήματα. Στα παραθαλάσσια ταβερνάκια του Φαναριού κυριαρχεί στον κατάλογο το φρέσκο ψάρι.


ΚΟΜΟΤΗΝΗ: στα μικρομάγαζα της Παλαιάς Αγοράς





Θα κατευθυνθούμε στην Κομοτηνή με απαραίτητη βόλτα στην Παλαιά Αγορά.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της παλιάς αγοράς είναι ότι τα μαγαζάκια της καταλαμβάνουν ελάχιστα τετραγωνικά το καθένα, με κάποια από αυτά να μοιάζουν μινιατούρες. Θα δούμε τις αντίκες στις βιτρίνες των παλαιοπωλείων και μπορούμε να πάρουμε αναμνηστικά και δώρα από τα καταστήματα με τα τοπικά προϊόντα. Στα γραφικά ταβερνάκια της Παλαιάς Αγοράς θα δοκιμάσουμε ντόπιους μεζέδες και στα ζαχαροπλαστεία γλυκίσματα που μοσχομυρίζουν βούτυρο.





θα απολαύσουμε ποικιλία φρέσκων ψαριών, θαλασσινά, ντόπια κρέατα στα κάρβουνα ή μαγειρεμένα με ποικιλία λαχανικών, θρακιώτικο μουσακά, σουτζουκάκια, σαρμά, κεμπάπ, λουκάνικα, τον περίφημο καβουρμά. Θα δοκιμάσουμε τον περίφημο ισμαρικό οίνο, τα κρασιά οινοπαραγωγών της περιοχής αλλά και το ντόπιο ούζο και τσίπουρο.


Αγιος Ευγένιος





Ώρα να αναχωρήσουμε γα τον Ι.Ν. του Άγίου Ευγενίου και να συμμετέχουμε στον εσπερινό με την παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κυρίου Παντελεήμονα.

Ο πολιούχος της Τραπεζούντος, Άγιος Ευγένιος, είχε την ίδια ύψιστη θέση στις τιμές και την λατρεία που έχει στην Θεσσαλονίκη ο πολιούχος Μεγαλομάρτυρας Άγιος Δημήτριος. Η σωτηρία της πόλης από εχθρικές πολιορκίες, οι λαμπρές εορτές και οι εκθαμβωτικές πανηγύρεις προς τιμήν του Αγίου, η τιμητική θέση στα νομίσματα των αυτοκρατόρων Κομνηνών και τα αμέτρητα θαύματα πιστοποιούν την ιστορική σχέση του λαού της Τραπεζούντος με τον Αγιο Ευγένιο. Ωστόσο, παρά το μέγεθος του Αγίου, η σημερινή θέση του μεγαλομάρτυρα Αγίου των Ποντίων στην ορθοδοξία δεν είναι εκείνη που του αξίζει. Ο βίαιος ξεριζωμός από τις πατρογονικές εστίες ατόνησε τις μνήμες, τις λατρευτικές και πανηγυρικές εκδηλώσεις Στις 24 Ιουνίου εορτάζεται η γέννηση του Αγίου της Τραπεζούντος ο οποίος, μαζί με τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή, αποτελούν τους μόνους αγίους της ορθοδοξίας για τους οποίους εορτάζεται η γέννηση και όχι ο θάνατος τους. Όμως οι καμπάνες του Αγίου Ευγενίου σίγησαν το 1461, την ημέρα άλωσης της Τραπεζούντας, και δεν ξαναχτύπησαν για 546 χρόνια. Εντούτοις, στην παραλία των Πετρωτών της Ροδόπης χτίστηκε η νέα εκκλησία του «άστεγου» πολιούχου της Τραπεζούντος και έτσι μετά από 546 χρόνια οι καμπάνες του Αγίου Ευγενίου ξαναχτύπησαν και στις καρδιές μας...

Μετά το πέρας του εσπερινού αναχώρηση για την Θεσσαλονίκη


Ελάτε μαζί μας στην εκδρομή - δηλώστε συμετοχή

2ήμερη εκδρομή Αγιος Ευγένιος, Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ΠΟΝΤΟΣ” - ταξίδια “Τραπεζούς”

Λ. Δημοκρατίας 57 Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκη

Επικοινωνία για να κάνετε την κράτηση της θέσης σας για το ταξίδι:

τηλ. 2310-537290, 2310-698980 κιν. 6946-333578


Επικοινωνία με μέιλ:

ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

90 € το άτομο σε 2κλινο

Σε μονόκλινο επιπλέον χρέωση 30 €

Στην τιμή περιλαμβάνονται:

· Η μεταφορά με λεωφορείο

· 1 διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο nestos hotel στην Ξάνθη

· 1 πρωινά

· Οι περιηγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα με το πούλμαν του γραφείου μας, στη διάθεση σας καθ’ όλη την διάρκεια της εκδρομής

· Αρχηγός του γραφείου μας

· Φ.Π.Α.

· Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης

Στην τιμή δεν περιλαμβάνονται: Γεύματα, ποτά, φιλοδωρήματα, είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.



ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ για προκαταβολή:

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

ΙΒΑΝ: IBAN GR7201108940000089400678499

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ

ΦΩΚΙΩΝ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΗΣ


ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

GR35 0172 2650 0052 6505 5614 654


ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΦΩΚΙΩΝ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΗΣ






 

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page