top of page

Πόντος-Παναγία Σουμελά 

Νικόπολη-Απές 

ΟΔΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ 9 ημέρες Πόντος - Παναγία Σουμελά

Καλοκαίρι 2021

Αμάσεια, Σινώπη, Σαμψούντα, Κοτύωρα, Κερασούντα, Τραπεζούντα, Παναγία Σουμελά, Καρς, Σάντα, Κρώμνη, Ιμερα, Σταυρίν, λίμνη Σαράχο, Αργυρούπολη, Σαφράνμπολη, Νικόπολη, Απές.

 

Ελάτε μαζί μας στον Πόντο

2310-698980, 2310 5372906946333578

Οργάνωση: δημοσιογράφος Φωκίων Φουντουκίδης

Ταξίδια “Τραπεζούς”  μέλος του GRECOREAL TOURS

ΜΗΤΕ 09.33Ε.60.00.01590.01 Α.Φ.Μ. 8003967700

Λ. Δημοκρατίας 57 Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκη  τηλ. 2310-698980 2310 537290, 6946333578

trapezous@gmail.com

 

ΕΚΔΡΟΜΗ 9 ΗΜΕΡΩΝ

ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ

Αναχωρούμε από την Παρασκευή βράδυ για να κερδίσουμε μια ημέρα

 

1η ΗΜΕΡΑ:

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΣΑΦΡΑΝΜΠΟΛΗ

Αναχώρηση από Θεσσαλονίκη. Περνάμε από την Κωνσταντινούπολη και τη γέφυρα που ενώνει την Ευρώπη με την Ασία και περνάμε στην ασιατική πλευρά. Φθάνοντας στα γεωγραφικά όρια του Πόντου συναντάμε τη γραφική Σαφράνμπολη με τα πανέμορφα παραδοσιακά ελληνικά αρχοντικά. Ξενάγηση και βόλτα στα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια με τα παραδοσιακά σπίτια. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και δείπνο. Ελεύθερο βράδυ για έξοδο

 

2η ΗΜΕΡΑ:

ΣΑΦΡΑΝΜΠΟΛΗ -ΚΑΣΤΑΜΟΝΗ-ΣΙΝΩΠΗ–ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ:

 Αναχωρούμε για την Κασταμονή από όπου κατάγονταν η μεγάλη αυτοκρατορική οικογένεια των Κομνηνών. Επίσκεψη στο επιβλητικό κάστρο των Κομνηνών, βόλτα στο γραφικό κέντρο της πόλης. Κατόπιν Φθάνουμε στη όμορφη Σινώπη. Θα δούμε το αρχαιολογικό μουσείο γεμάτο με ελληνικές αρχαιότητες και εξαιρετικής τέχνης βυζαντινές εικόνες από χριστιανικές εκκλησίες, το άγαλμα του Διογένη του Σινωπέα, καθώς και τα παραθαλάσσια τείχη της πόλης. Γεύμα στην πανέμορφη παραλία της Σινώπης.

Περνάμε από την ηρωική Πάφρα με τις αμέτρητες ιστορίες ηρωικής αντίστασης στους Τούρκους κατακτητές και στη συνέχεια Φθάνουμε στη Σαμψούντα. Εκεί βλέπουμε το μουσείο γεμάτο με ελληνικές αρχαιότητες και την ελληνική γειτονιά με τα ελληνικά αρχοντικά. Διανυκτέρευση δείπνο.

 

3η ΗΜΕΡΑ:

ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ-ΚΟΤΥΩΡΑ-ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑ-

ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ:

Περνάμε από την περιοχή των θρυλικών Αμαζόνων όπου υπάρχει σχετικό άγαλμα. Στη συνέχεια φθάνουμε  στα Κοτύωρα (Ορντού). Εκεί θα δούμε την εκκλησία της Υπαπαντής, την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, σήμερα θεατρική σκηνή, την Καρυπίδειο Σχολή και το εθνογραφικό μουσείο.  καθόμαστε για φαγητό στην όμορφη παραλία ή, όσοι το επιθυμούν, παίρνουν το τελεφερίκ και ανεβαίνουν στο ψηλό καταπράσινο βουνό πάνω από την πόλη και με θέα τον Εύξεινο Πόντο απολαμβάνουν τον καφέ τους.  Περνάμε από πληθώρα πάλαι ποτέ παραλιακών ελληνικών πόλεων.

Στάση στην Κερασούντα.  Στα χρόνια των Μεγάλων Κομνηνών, η Κερασούντα ήταν η δεύτερη σε σημασία πόλη της αυτοκρατορίας. Οι Έλληνες αποτελούσαν πάντοτε την πλειοψηφία των κατοίκων της Κερασούντος. Θα επισκεφθούμε την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου που σήμερα είναι μουσείο και φυσικά τα εξαιρετικά αρχοντικά που έχουν ανακηρυχτεί διατηρητέα. Συνεχίζουμε παραλιακά και φθάνουμε στην Τραπεζούντα, όπου διανυκτερεύουμε.

 

4η ΗΜΕΡΑ:

ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ ––ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ- ΛΙΜΝΗ ΣΑΡΑΧΟ (ΟΥΖΟΥΝΓΚΙΟΛ):

Είμαστε στην θρυλική πρωτεύουσα των Κομνηνών. Ξενάγηση στα βυζαντινά  μνημεία της Τραπεζούντας,  και στα ελληνικά  επιβλητικά κτίρια που υπάρχουν στην πόλη. Φροντιστήριο Τραπεζούντος, βίλα Καπαγιαννίδη, κτίριο Μέριμνας Ποντίων κυριών, Αγία Σοφία Τραπεζούντος, Κάστρα των Κομνηνών, Άγιος Ευγένιος, Γυναικείο Μοναστήρι Θεοσκεπάστου κ.α

Το πρωί επισκεπτόμαστε την Παναγία Σουμελά και ανάβουμε κερί στον ειδικό χώρο που υπάρχει.

Η μονή της Παναγίας Σουμελά ήταν το κέντρο όλου του Ορθόδοξου Λαού του Πόντου χάρη στα θαύματα της Παναγίας. Χάρη στις προσφορές και δωρεές του απλού λαού, αλλά και διαφόρων αυτοκρατόρων του Βυζαντίου και αργότερα αυτοκρατόρων της Τραπεζούντας η μονή ανακαινίσθηκε, κτίσθηκε ξενώνας τετραώροφος 70 δωματίων βιβλιοθήκη και γύρω από την Μονή ανοικοδομήθηκαν μικροί ναοί αφιερωμένοι σε διάφορους αγίους, αλλά και τείχος - οχυρό για την προστασία της Μονής από διάφορες επιδρομές.

Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε στη λίμνη Σαράχο (Ουζούνγκιολ), στην περιοχή του Όφη ποταμού ανατολικά της Τραπεζούντας. Είναι μία πανέμορφη λίμνη σε καταπράσινα βουνά 1.100 μέτρα υψόμετρο όπου οι κάτοικοι μιλούν ποντιακά και είναι πολύ φιλόξενοι, παίζουν λύρα και τραγωδούν ποντιακά. Φαγητό σε ποντιακό εστιατόριο με ποντιακές γεύσεις. Το απόγευμα ελεύθερο στην Τραπεζούντα

 

5η ΗΜΕΡΑ:

ΣΑΝΤΑ - ΙΜΕΡΑ - ΚΡΩΜΝΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Επίσκεψη με μικρά λεωφορεία στην πανέμορφη, επιβλητική και ηρωϊκή Σάντα, στην πολυτραγουδισμενη Κρώμνη, την αλησμόνητη Ιμερα και άλλα χωριά της περιοχής Αργυρούπολης.

Επισκέψεις στις ιδιαίτερες πατρίδες, όσων το επιθυμούν, με μικρά λεωφορεία.  Απόγευμα ελεύθερο.

(προαιρετική επίσκεψη σε χωριά ιδιαίτερης καταγωγής ή το Καρς, όσων το επιθυμούν, με μικρά λεωφορεία)

 

6η ΗΜΕΡΑ:

ΝΙΚΟΠΟΛΗ (ΓΑΡΑΣΑΡΗ)

Αναχωρούμε το πρωί για την Νικόπολη.  Επισκεπτόμαστε το περίφημο Μοναστήρι της Παναγίας της Νικόπολης, που ανακαινίστηκε πρόσφατα και περιμένει τους επισκέπτες. Επίσκεψη σε χωριά καταγωγής Νικόπολης όσων το επιθυμούν και οι υπόλοιποι βόλτα στα γραφικά δρομάκια της Νικόπολης και ανάβαση στο επιβλητικό κάστρο της Νικόπολης. Στα καταστήματα της πλατείας μπορούμε να αγοράσουμε τα περίφημα αποξηραμένα φρούτα της Νικόπολης.

 

7η ΗΜΕΡΑ:

 ΑΠΕΣ-ΑΜΑΣΕΙΑ

Στο δρόμο μας πριν την Αμάσεια συναντάμε το Απές, με τα 20 ελληνικά χωριά που υπήρχαν εδώ πριν τον ξεριζωμό.

Φθάνουμε στην  Αμάσεια, όπου θα θαυμάσουμε τους λαξευτούς τάφους των Μιθριδατών, θα δούμε την πλατεία του ρολογιού τόπο μαρτυρίου για την ηγεσία του Πόντου. Διανυκτέρευση στην Αμάσεια. Το βράδυ βόλτα κατά μήκος του ποταμού Ιρι στα γραφικά δρομάκια με τα παραδοσιακά αρχοντικά.

 

8η ΗΜΕΡΑ:  

ΑΜΑΣΕΙΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Αναχωρούμε για την Πόλη, και αφού κάνουμε τις απαραίτητες στάσεις, φθάνουμε αργά το απόγευμα στην βασιλίδα των πόλεων. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, ελεύθερη έξοδος στην Κωνσταντινούπολη. Διανυκτέρευση.

 

9η ΗΜΕΡΑ:   

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Το πρωί, μετά το πρωινό μας, επισκεπτόμαστε την Αγία Σοφία, κατόπιν το Πατριαρχείο. Επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο, Ιππόδρομο και τη βασιλική Κιστέρνα.

Ολοκληρώνουμε τις επισκέψεις  μας στην Κωνσταντινούπολη και αναχωρούμε για την Ελλάδα.

 

Ενδέχεται να υπάρξουν μικρές αλλαγές στο πρόγραμμα

Ο λαξευτός ναός της Παναγίας Θεοσκεπάστου, ενταγμένος σε ένα ευρύτερο μοναστηριακό συγκρότημα που περιλαμβάνει και τάφους των Μεγάλων Κομνηνών! 

 

Περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ

Η μαγικής ομορφιάς λίμνη Σαράχο (Ουζουνγκιόλ) στα ορεινά της περιοχής Οφεως Τραπεζούντος που θα επισκεφθούμε το Καλοκαίρι στο ταξίδι μας στον Πόντο. Ζήστε μαζί μας τις συγκινητικές στιγμές της επιστροφής στην πατρίδα του Πόντου. 

Στην τιμή περιλαμβάνονται:
• Όλες τις μετακινήσεις/μεταφορές, σύμφωνα με το πρόγραμμα.
• 8 Διανυκτερεύσεις σε επιλεγμένα ξενοδοχεία .
• 8 Πρωινά καθημερινά στο ξενοδοχείο.
• 4 Δείπνα στα ξενοδοχεία Αμάσεια, Σαμψούντα, Νικόπολη,

Σαφράνπολη (εκτός της Κων/πολης και Τραπεζούντας).
• Ξεναγήσεις 
• Αρχηγό – συνοδό του γραφείου μας
• Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης
• Φ.Π.Α.

Η τιμή δεν περιλαμβάνει:
• Εισόδους μουσείων – αρχαιολογικών χώρων – εκκλησιών
• Επιπλέον έξοδα (όπως επιπλέον γεύματα, ποτά, φιλοδωρήματα)
• Τις προαιρετικές εκδρομές στις ιδιαίτερες πατρίδες (Χωριά)

και την προαιρετική εκδρομή με μικρά λεωφορεία

σε Σάντα, Κρώμνη, Ιμερα, καρς κ.α.
• Και ότι άλλο αναφέρεται στο πρόγραμμα ως προαιρετικό.
 

Προαιρετική ταξιδιωτική ασφάλιση INTERAMERICAN με καλύψεις και αποζημιώσεις έως 10.000 ευρώ για ασθένεια  ή ατύχημα με 20 € το άτομο

 

Δείτε εδώ τις καλύψεις της ταξιδιωτικής ασφάλισης:

 

 

 

 

 

 

 

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ:

 

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

ΙΒΑΝ:GR4301107410000074160124264

BIC: ETHNGRAA.
 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΙΒΑΝ:GR3501722650005265055614654

PIRBGRAA• Τα παιδιά ταξιδεύουν υποχρεωτικά με διαβατήριο νέου τύπου, ενώ οι ενήλικες με διαβατήριο ή αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου επίσης
ΠΡΟΣΟΧΗ: Πελάτες με ξένη υπηκοότητα (Ε.Ε & Τρίτων Χωρών) που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Τουρκία θα πρέπει να προμηθεύονται ηλεκτρονικά την βίζα τους από την ηλεκτρονική διεύθυνσηwww.evisa.gov.tr/eng/ . 

 

Ακύρωση εκδρομής από τον πελάτη
(Σύμφωνα με την ΠΔ. 339 / 1996 εντολή οδηγίας Ε.Ε.)
 

Κάθε ταξιδιώτης έχει το δικαίωμα να ακυρώσει τη συμμετοχή του σε μία εκδρομή. Η ενέργεια αυτή πρέπει να γίνεται από την πλευρά του πελάτη, σύμφωνα με τη συναλλακτική καλή πίστη, με σεβασμό στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει το γραφείο απέναντι σε κάθε φορέα που συμμετέχει στη διοργάνωση της εκδρομής (ξενοδοχεία, μεταφορικά μέσα κ.λ.π.) και ως προς τους οποίους δεσμεύεται με ισχυρές ρήτρες αποζημίωσης, βάσει των συμφωνιών που έγιναν ανάμεσα στο γραφείο και τους τρίτους και προς τους οποίους είναι υποχρεωμένο να καταβάλει χρήματα, είτε ταξιδέψει ο συγκεκριμένος πελάτης, είτε όχι. Η ακύρωση γίνεται μόνο με έγγραφη ειδοποίηση προς το γραφείο και ισχύει από την ημερομηνία αποδεδειγμένης παραλαβής της. Εάν η ακύρωση γίνει μέχρι 21 ημέρες πριν την αναχώρηση, επιβαρύνεται ο πελάτης με 60 ευρώ για οργανωτικά και επικοινωνιακά έξοδα. Εάν η ακύρωση γίνει μέχρι 14 ημέρες πριν την εκδρομή, παρακρατείται το 40%της αξίας της εκδρομής. Εάν γίνει μέχρι 7 ημέρες προ της αναχωρήσεως της εκδρομής, το γραφείο παρακρατεί το 60% της αξίας της εκδρομής και εάν γίνει την τελευταία εβδομάδα, το γραφείο παρακρατεί το σύνολο της αξίας της εκδρομής. Οι παρακρατήσεις αυτές διενεργούνται οποιοσδήποτε και αν είναι ο λόγος της ακύρωσης της εκδρομής (λόγοι υγείας, έκτακτων επαγγελματικών υποχρεώσεων, ακόμα και ανωτέρα βία). Το δικαίωμα συμμετοχής μπορεί να εκχωρείται σε άλλο πρόσωπο.

Μερικές φωτογραφίες από την περσινή εκδρομή μας στον Πόντο με τη συμμετοχή του ποντιακού συλλόγου Μυγδονίας Θεσσαλονίκης"Διγενής"

bottom of page