top of page

ΟΔΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ 9 μέρες

Αύγουστος 2017

 

Ελάτε μαζί μας στην Γαράσαρη (Νικόπολη) του Πόντου

ΠΟΝΤΟΣ-ΝΙΚΟΠΟΛΗ   590 ευρώ

Ταξίδια “Τραπεζούς”  μέλος του GRECOREAL TOURS  ΜΗΤΕ 09.33Ε.60.00.01590.01 Α.Φ.Μ. 8003967700

Λ. Δημοκρατίας 57 Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκη  τηλ. 2310-698980 2310 5372906946333578

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310-698980, 2310 5372906946333578

Οργάνωση:

δημοσιογράφος Φωκίων Φουντουκίδης

Ιστορική - λαογραφική ξενάγηση:

Νίκος Πετρίδης συγγραφέας

Στη φωτογραφία πάνω το Μοναστήρι της Παναγίας στη Γαράσαρη που θα επισκεφθούμε. Πρόσφατα οι τοπικές αρχές το εξωράισαν και κατασκεύασαν το δρόμο πρόσβασης σε αυτό για να προσελκύσοιυν τουρίστες, κυρίως από την Ελλάδα. Περισσότερα για την Παναγία της Γαράσαρης εδώ:

 

Με οδηγό τον καλύτερο γνώστη των χωριών της Νικοπόλεως (Γαράσαρης) Νίκο Πετρίδη

 

   Την ιστορική - λαογραφική ξενάγηση θα κάνει ο ιστορικός -  συγγραφέας και άριστος γνώστης των «μυστικών» της Νικοπόλεως, Νίκος Πετρίδης.

   Ο Νίκος Πετρίδης γνωρίζει άριστα την περιοχή, χωριό με χωριό, βουνό με βουνό, ρεματιά με ρεματιά. Ερευνά επί σειρά ετών την ιστορία της Νικοπόλεως, γνωρίζει όλα τα χωριά, όλες τις οικογένειες των Ελλήνων που κατοικούσαν εκεί, καθώς και πληροφορίες για την κοινωνική, οικονομική και θρησκευτική τους ζωή.

   Όποιος δεν θυμάται το χωριό της καταγωγής του από τη Γαράσαρη, μπορεί να επικοινωνήσει με το Νίκο Πετρίδη για να μάθει από που κατάγεται, μόνο με την αναφορά του επιθέτου του. Φυσικά ο Νίκος Πετρίδης θα τον οδηγήσει στο χωριό του παππού του  με θαυμαστή ακρίβεια.

Μάθετε τα πάντα για την Γαράσαρη εδώ: http://garasari.blogspot.gr/

 

Δείτε σε αυτό το βίντεο: Αξέχαστη θα μας μείνει ή επίσκεψη μας πέρυσι στη Νικόπολη (Γαράσαρη)  στον Πόντο! Συγκίνηση όταν βρήκαμε τα σπίτια των παππούδων μας, θερμή φιλοξενία και υποδοχή από τους ντόπιους στις πλατείες των χωριών με χορούς και κεράσματα 

ΕΚΔΡΟΜΗ 9 ΗΜΕΡΩΝ

ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΤΗ ΝΙΚΟΠΟΛΗ (ΓΑΡΑΣΑΡΗ) Αύγουσος 2016

 

Αναχώρηση 1η ΗΜΕΡΑ 10 Αυγούστου: 
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΣΑΦΡΑΝΜΠΟΛΗ

Αναχώρηση από Θεσσαλονίκη. Στάσεις σε διάφορα  σημεία της διαδρομής για φαγητό και ξεκούραση. Περνάμε από την Κωνσταντινούπολη και τη γέφυρα που ενώνει την Ευρώπη με την Ασία και περνάμε στην ασιατική πλευρά. Φθάνοντας στα γεωγραφικά όρια του Πόντου συναντάμε τη γραφική Σαφράνμπολη με τα πανέμορφα παραδοσιακά ελληνικά αρχοντικά. Ξενάγηση και βόλτα στα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια με τα παραδοσιακά σπίτια. Πίνουμε καφέ στο κάστρο με την πανοραμική θέα σε όλη την γραφική πόλη.

Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και δείπνο. Ελεύθερο βράδυ για έξοδο

 

2η ΗΜΕΡΑ 11 Αυγούστου: 

ΣΑΦΡΑΝΜΠΟΛΗ – ΚΑΣΤΑΜΟΝΗ - ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ: 

 Αναχωρούμε για την Κασταμονή από όπου κατάγονταν η μεγάλη αυτοκρατορική οικογένεια των Κομνηνών. Επίσκεψη στο επιβλητικό κάστρο των Κομνηνών, βόλτα στο γραφικό κέντρο της πόλης. Κατόπιν Φθάνουμε στη όμορφη Σινώπη. Θα δούμε το αρχαιολογικό μουσείο γεμάτο με ελληνικές αρχαιότητες και εξαιρετικής τέχνης βυζαντινές εικόνες από χριστιανικές εκκλησίες, το άγαλμα του Διογένη του Σινωπέα, καθώς και τα παραθαλάσσια τείχη της πόλης. Γεύμα στην πανέμορφη παραλία της Σινώπης.

Περνάμε από την ηρωική Πάφρα με τις αμέτρητες ιστορίες ηρωικής αντίστασης στους Τούρκους κατακτητές και στη συνέχεια Φθάνουμε στη Σαμψούντα. Εκεί βλέπουμε το μουσείο γεμάτο με ελληνικές αρχαιότητες και την ελληνική γειτονιά με τα ελληνικά αρχοντικά. Διανυκτέρευση, δείπνο.


3η ΗΜΕΡΑ 12 Αυγούστου: 

ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ – ΚΟΤΥΩΡΑ - ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑ - ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ:

Το πρωί, κατευθυνόμαστε στο Ιασώνειο Ακρωτήρι, που σύμφωνα με την παράδοση σταμάτησαν οι Αργοναύτες, πριν συνεχίσουν τον πλου τους στη Μαύρη Θάλασσα. Περνάμε από την περιοχή των θρυλικών Αμαζόνων όπου υπάρχει σχετικό άγαλμα. Στη συνέχεια περνάμε από  τα Κοτύωρα. Εκεί θα δούμε την εκκλησία της Υπαπαντής, την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, σήμερα θεατρική σκηνή, την Καρυπίδειο Σχολή και το εθνογραφικό μουσείο.  καθόμαστε για φαγητό στην όμορφη παραλία ή, όσοι το επιθυμούν, παίρνουν το τελεφερίκ και ανεβαίνουν στο ψηλό καταπράσινο βουνό πάνω από την πόλη και με εκπληκτική θέα τον Εύξεινο Πόντο απολαμβάνουν τον καφέ τους. Συνεχίζουμε παραλιακά με στάσεις σε ελληνικές πόλεις όπως η Κερασούντα. Στα χρόνια των Μεγάλων Κομνηνών, η Κερασούντα ήταν η δεύτερη σε σημασία πόλη της αυτοκρατορίας. Οι Έλληνες αποτελούσαν πάντοτε την πλειοψηφία των κατοίκων της Κερασούντος. Θα επισκεφθούμε την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου που σήμερα είναι μουσείο και φυσικά τα εξαιρετικά αρχοντικά που έχουν ανακηρυχτεί διατηρητέα.

Πριν νυχτώσει φθάνουμε στη Τραπεζούντα, Επίσκεψη στην Αγία Σοφία Τραπεζούντος. Διανυκτερεύση.

4η ΗΜΕΡΑ 13 Αυγούστου:
ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ : 
Είμαστε στην θρυλική πρωτεύουσα των Κομνηνών. Ξενάγηση στα βυζαντινά  μνημεία της Τραπεζούντας, και στα ελληνικά  επιβλητικά κτίρια που υπάρχουν στην πόλη. Φροντιστήριο Τραπεζούντος, βίλα Καπαγιαννίδη, κτίριο Μέριμνας Ποντίων κυριών, κ.α.

Την ίδια ημέρα αναχωρεί με λεωφορειάκι για το Καρς η ομάδα που θα επισκεφθεί το Καρς και τα ελληνικά χωριά του.

Οι υπόλοιποι επισκέψεις στις ιδιαίτερες πατρίδες, (Σάντα, Κρώμνη, Αργυρούπολη, Σταυρίν κ.α.) όσων το επιθυμούν, με μικρά λεωφορεία
Το απόγευμα ελεύθερο στην Τραπεζούντα


5η ΗΜΕΡΑ 14 Αυγούστου:
ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ - Λίμνη Σαράχο: 
Συνέχεια στην ξενάγηση στα βυζαντινά  μνημεία της Τραπεζούντας: Κάστρα των Κομνηνών, Άγιος Ευγένιος, Γυναικείο Μοναστήρι Θεοσκεπάστου κ.α

Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε στη λίμνη Σαράχο ( Ουζούνγκιολ), στην περιοχή του Όφη ποταμού ανατολικά της Τραπεζούντας. Είναι μία πανέμορφη λίμνη σε καταπράσινα βουνά 1.100 μέτρα υψόμετρο όπου οι κάτοικοι μιλούν ποντιακά και είναι πολύ φιλόξενοι, παίζουν λύρα και τραγωδούν ποντιακά για μας. Φαγητό σε ποντιακό εστιατόριο με ποντιακές γεύσεις.

Επίσκεψη σε ποντιόφωνο παρχάρ. Ποντιακό γλέντι με τους ποντιόφωνους.

Απόγευμα ελεύθερο.


6η ΗΜΕΡΑ 15 Αυγούστου:
ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ – ΝΙΚΟΠΟΛΗ - Παναγία Νικοπόλεως

Το πρωί επισκεπτόμαστε την Παναγία Σουμελά και ανάβουμε κερί στον ειδικό χώρο που υπάρχει.

Η μονή της Παναγίας Σουμελά ήταν το κέντρο όλου του Ορθόδοξου Λαού του Πόντου, αλλά και των Μουσουλμάνων της περιοχής χάρη στα θαύματα της Παναγίας. Χάρη στις προσφορές και δωρεές του απλού λαού , αλλά και διαφόρων αυτοκρατόρων του Βυζαντίου και αργότερα αυτοκρατόρων της Τραπεζούντας η μονή ανακαινίσθηκε, κτίσθηκε ξενώνας τετραώροφος 70 δωματίων βιβλιοθήκη και γύρω από την Μονή ανοικοδομήθηκαν μικροί ναοί αφιερωμένοι σε διάφορους αγίους, αλλά και τείχος - οχυρό για την προστασία της Μονής από διάφορες επιδρομές.

Αναχωρούμε κατόπιν για την Νικόπολη, μέσω Κερασούντος και επισκεπτόμαστε τη δεύτερη σε σημασία και μέγεθος μονή του Πόντου, Παναγία της Νικοπόλεως. Ανεβαίνουμε στο περίφημο άπαρτο κάστρο της Νικόπολης. Περνάμε, κατά τη διαδρομή, από χωριά της Νικόπολης όπου ζούσαν από τα βυζαντινά χρόνια οι ονομαστοί Ακρίτες του ελληνισμού. Διανυκτέρευση στη Νικόπολη.7η ΗΜΕΡΑ 16 Αυγούστου:

ΝΙΚΟΠΟΛΗ  – ΑΠΕΣ -  ΑΜΑΣΕΙΑ
Επίσκεψη σε χωριά καταγωγής Νικόπολης (ή του Απές) όσων το επιθυμούν και οι υπόλοιποι βόλτα στα γραφικά δρομάκια της Νικόπολης. Στα καταστήματα της πλατείας μπορούν να αγοράσουν τα περίφημα αποξηραμένα φρούτα της Νικόπολης κ.α. Αναχώρηση για Αμάσεια.

Φθάνουμε στην  Αμάσεια, όπου θα θαυμάσουμε τους λαξευτούς τάφους των Μιθριδατών , θα επισκεφθούμε το κάστρο, την πλατεία του ρολογιού. Το βράδυ βόλτα κατά μήκος του ποταμού Ιρι στα γραφικά δρομάκια με τα παραδοσιακά ελληνικά και αρμενικά αρχοντικά μέσα σε ένα φαντασμαγορικό τοπίο από τον περίτεχνο πολύχρωμο νυχτερινό φωτισμό.

Διανυκτέρευση στην Αμάσεια.

8η ΗΜΕΡΑ 17 Αυγούστου:  

ΑΜΑΣΕΙΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 
Μετά από μια πρωινή βόλτα στις όχθες του Ιρι στην Αμάσεια αναχωρούμε για την Πόλη, και αφού κάνουμε τις απαραίτητες στάσεις, φθάνουμε αργά το απόγευμα στην βασιλίδα των πόλεων. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, ελεύθερη έξοδος στην Κωνσταντινούπολη. Διανυκτέρευση.
 

9η ΗΜΕΡΑ 18 Αυγούστου:   

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το πρωί, μετά το πρωινό μας, επισκεπτόμαστε την Αγία Σοφία, κατόπιν το Πατριαρχείο. Επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο, Ιππόδρομο και τη βασιλική Κιστέρνα.

Ολοκληρώνουμε τις επισκέψεις  μας στην Κωνσταντινούπολη και αναχωρούμε για την Ελλάδα

 

 

 

Ενδέχεται να υπάρξουν μικρές αλλαγές στο πρόγραμμα
 

Οργάνωση εκδρομής:

Φωκίων Φουντουκίδης δημοσιογράφος

Ιστορική - λαογραφική ξενάγηση:

Νίκος Πετρίδης συγγραφέαςΚόστος εκδρομής 590 ευρώ το άτομο σε δίκλινο με πρωινό και 6 δείπνα

• Όλες οι τιμές είναι κατά άτομο και περιλαμβάνουν Φ.Π.Α

Η τιμή περιλαμβάνει:
• Όλες τις μετακινήσεις/μεταφορές, σύμφωνα με το πρόγραμμα.
• 8 Διανυκτερεύσεις σε επιλεγμένα ξενοδοχεία .
• 8 Πρωινά καθημερινά στο ξενοδοχείο.
• Δείπνα στα ξενοδοχεία της Τραπεζούντας, Σαμψούντας και Αμάσειας.
• Ξεναγήσεις 
• Αρχηγό – συνοδό του γραφείου μας
• Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης
• Φ.Π.Α.

Η τιμή δεν περιλαμβάνει:
• Εισόδους μουσείων – αρχαιολογικών χώρων – εκκλησιών
• Επιπλέον έξοδα (όπως επιπλέον γεύματα, ποτά, φιλοδωρήματα)
• Τις προαιρετικές εκδρομές στις ιδιαίτερες πατρίδες (Χωριά) όταν θα χρειάζονται τοπικά λεωφορειάκια.
• Και ότι άλλο αναφέρεται στο πρόγραμμα ως προαιρετικό.
-Επιβάρυνση μονόκλινου 145 ευρώ 

 

Προαιρετική ταξιδιωτική ασφάλιση INTERAMERICAN 10 € το άτομο

 

Δείτε εδώ τι περιλαμβάνει η ταξιδιωτική ασφάλιση

• Παιδί 02-12 ετών σε δίκλινο δωμάτιο με έναν εκ των δυο γονέων δεν δικαιούται έκπτωση.
• Τα παιδιά ταξιδεύουν υποχρεωτικά με διαβατήριο νέου τύπου, ενώ οι ενήλικες με διαβατήριο ή αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου επίσης
ΠΡΟΣΟΧΗ: Πελάτες με ξένη υπηκοότητα (Ε.Ε & Τρίτων Χωρών) που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Τουρκία από 1η Απριλίου, θα πρέπει να προμηθεύονται ηλεκτρονικά την βίζα τους από την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.evisa.gov.tr/eng/ . 

Το Μοναστήρι της Παναγίας της Γαράσαρης

Η Νικόπολις όπως ήταν όταν την άφησαν οι Ελληνες κάτοκοι της

Η Νικόπολις με το Μαυρόκαστρο όπως είναι σήμερα

Οι προσκυνητές κάτω από το Μοναστήρι της Παναγίας της Νικόπολης στο Καγιατιπι

Το Μοναστήρι της Παναγίας της Γαράσαρης εσωτερικά

Θα επισκεφθούμε επίσης την Τραπεζούντα (παλιά φωτό πάνω) την Παναγία Σουμελά, την Αμάσεια (κάτω), την Σαμψούντα και τις κυριότερες πόλεις του Πόντου καθώς και την Κωνσταντινούπολη (Αγία Σοφία και Πατριαρχείο)

Ταξίδια “Τραπεζούς”  μέλος του GRECOREAL TOURS

ΜΗΤΕ 09.33Ε.60.00.01590.01 Α.Φ.Μ. 8003967700

Λ. Δημοκρατίας 57 Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκη  τηλ. 2310-698980 2310 5372906946333578

trapezous@gmail.com

Φωτογραφίες από την επίσκεψη μας

στη Νικόπολη και τα χωριά της

Τι θα φάμε στη Νικόπολη

Το ξενοδοχείο στη Νικόπολη προσφέρει μόνο πρωινό. Γεύμα και δείπνο θα κάνουμε σε ένα από τα εστιατόρια της πόλης. Υπάρχουν καλά και καθαρά εστιατόρια όπου μπορούμε να βρούμε σούπες, ψητά κρέατα, πεντανόστιμες πίττες με διάφορες γεύσεις, σαλάτες και πολλά ακόμη φαγητά. Ο λογαριασμός δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 10 ευρώ

Φωτογραφίες από το beyazsaray restaurant στη Νικόπολη

bottom of page