ΚΑΣΤΑΜΟΝΗ
Η γενέτειρα των αυτοκρατόρων Κομνηνών
Η Κασταμονή είναι ιστορική πόλη της Παφλαγονίας επί της πλαγιάς όρους σε υψόμετρο 900 περίπου μέτρων και αποτέλεσε γενέτειρα βυζαντινών Αυτοκρατόρων.
Από την Κασταμονή κατάγονταν η μεγάλη αυτοκρατορική οικογένεια των Κομνηνών οι οποίοι από εκεί μετακινήθηκαν αρχικά και εγκαταστάθηκαν στη Κόμνη της Θράκης, εξ ου και το προσωνύμιο Κομνηνοί. Μάλιστα στην Κασταμονή υπήρχε και το μεγάλο πατρογονικό κτήμα των Κομνηνών.
Επί βασιλείας της δυναστείας των Κομνηνών, την Κασταμονή επισκέφτηκε ο Αλέξιος Α' Κομνηνός και μάλιστα τον πύργο των προγόνων του. Ο δε Ιωάννης Γ' Μέγας Κομνηνός (ο Καλοϊωάννης) το 1330 επεχείρησε την πρώτη του εκστρατεία εναντίον των Σελτζούκων που είχαν καταλάβει την Κασταμονή κατά την οποία η πόλη ανακαταλήφθηκε από τους Βυζαντινούς. Τότε (1331) στην πόλη τελέστηκαν μεγάλες θριαμβικές εορτές για το επιτυχές αποτέλεσμα.
Ένα χρόνο μόλις μετά οι Σελτζούκοι επανήλθαν και άρχισαν να πολιορκούν την πόλη. Τότε ο Ιωάννης Κομνηνός ξεκίνησε και πάλι εκστρατεία κατά των Σελτζούκων, και αυτή τη φορά ανακατέλαβε την πόλη μαζί με τη Γάγγρα. Για την περιφανή αυτή νίκη του Ιωάννη, ο Θεόδωρος Πρόδρομος έγραψε ειδικό ποίημα με τον τίτλο «Τω μεγαλονίκω Βασιλεί κυρώ Ιωάννη Κομνηνώ επί τη δευτέρα Κασταμόνος αλώσει και Γάγγρας». Τελικά η Κασταμονή περιήλθε στους Οθωμανούς το 1393.
Κατά μία παράδοση από την Κασταμονή προέρχονταν μοναχός ή μοναχοί .που φθάνοντας στο Άγιο Όρος ίδρυσαν τη Μονή Κασταμονίτου.
Επίσης από την Κασταμονή καταγόταν και ο Ρωμιός Γιοβάν Τσαούς, λαϊκός συνθέτης ρεμπέτικων τραγουδιών.